單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 SARAHTSANG 於 09-4-18 15:47 發表
其實我依家都未知因為還沒有定罪判幾耐都未知仲要看感化報告和家庭背景好難講,但依家要扣留在懲教所直到5月4日再開審.但我好徬徨

就算佢唔駛受靶,你都唔好望佢養你同仔仔啦...
既然個底都花哂,你估佢做一份工會做得長咩?為左你仔仔既將來,靠自己吧啦!

民房

原帖由 chowky 於 09-4-19 22:34 發表

坦白講,工...我見左好多份,不過唔請...
我BB仲細,而家得九個月大,因為我未有工作,所以暫時由我黎照顧...到時我搵到工,我都會帶佢去托兒所...
1.我同你一樣,都係唔知工作時間架,到時搵到工先見步行步囉
2.言語發展 ...

你老公同他媽媽好賤,咁都做得出.你一個人點照顧自己和BB?我覺得你好勵害.你用了多少時間去刻服.我在家哭了幾天覺得好委屈,依家一想起自己和仔仔無依無靠就哭了,每次哭又痛頭和嘔吐覺得生不如死.如果我死了仔仔點?一想............好無可耐可.要怪怪自己未看清這人就結婚,給他的甜言蜜語欺騙了,今次真係自掘墳墓了

複式洋房

原帖由 SARAHTSANG 於 09-4-20 21:47 發表

你老公同他媽媽好賤,咁都做得出.你一個人點照顧自己和BB?我覺得你好勵害.你用了多少時間去刻服.我在家哭了幾天覺得好委屈,依家一想起自己和仔仔無依無靠就哭了,每次哭又痛頭和嘔吐覺得生不如死.如果我死了仔仔點?一 ...

其實識咁諗已經進步左好多架啦,慢慢黎啦,只要明白佢係無辜,佢無人照顧好可憐,一旦諗起個老公既時候,抱下小朋友,同小朋友玩下,唔好刻意忘記,好快會唔記得架咋~
我無大概理會要幾耐去刻服,因為個陣我坐緊月就同佢地決裂,仍未返工,所以都有成個幾月俾我學習照顧小朋友(我好好彩,我放產假第三日就生BB,所以放足八個禮拜),慢慢我都習慣左呢種生活囉~

而家無工做,有時去見工要靠我爸去幫手睇住阿B,我爸都會俾說話我聽,甚至鬧我,(因佢從不信自己仔女既說話,只會話你講大話,無用,又會話你格衰,抵你家翁家婆唔要你),我連駁都懶,啋佢都哂氣。

大宅

...

大宅

如果你有事, 你個仔就慘啦, 所以你更加要堅強D。

原帖由 SARAHTSANG 於 09-4-20 21:47 發表

你老公同他媽媽好賤,咁都做得出.你一個人點照顧自己和BB?我覺得你好勵害.你用了多少時間去刻服.我在家哭了幾天覺得好委屈,依家一想起自己和仔仔無依無靠就哭了,每次哭又痛頭和嘔吐覺得生不如死.如果我死了仔仔點?一 ...

民房

原帖由 chowky 於 09-4-20 22:09 發表

其實識咁諗已經進步左好多架啦,慢慢黎啦,只要明白佢係無辜,佢無人照顧好可憐,一旦諗起個老公既時候,抱下小朋友,同小朋友玩下,唔好刻意忘記,好快會唔記得架咋~
我無大概理會要幾耐去刻服,因為個陣我坐緊月就同佢地決裂,仍未返 ...

你爸爸如此不相信你,真係傷心死.你爸爸庝唔庝錫你BB?願大家都得到幸福,在呢個單親天地裹個個都有唔同的可憐經歷.但我始終還未接受到自己往後的日子應怎過?我的父母從我們拍拖時就唔鍾意我老公,依家日日說我讀還未讀完就恨嫁,給人欺騙了還不知自作自受,我們住公屋都不夠用有心無能為力.我...................無可耐可.

民房

原帖由 sdbus 於 09-4-21 13:29 發表
如果你有事, 你個仔就慘啦, 所以你更加要堅強D。

多謝你!我仔仔還不知道爸爸發生什麼事,我家婆對他說:爸爸去了外地工作.我的腦空白的什麼方案都想不出.

民房

原帖由 俊軒bb 於 09-4-21 02:18 發表
我果陣同你嘅遭遇差唔多,我應該比你仲慘,因為你起碼有屋住,我果陣幾乎要抱埋阿仔瞓街.....唔知自己做錯d乜,突然之間咩都變哂,壓力好大。我果刻都諗過自殺,不過一諗到個仔會無人理就唔敢死喇。我喊左足足一個月,到佢 ...

你依家有沒有工作?仔仔誰人照顧?那時你仔仔幾大?我擔心他唔知要判幾耐,如果要一二年我唔知如何生活我唔係掛住他,我依家恨死他.我係擔心仔仔無人照顧如果我家婆願意幫我就好.

民房

我好難原諒我老公,給他害死他從來都唔同仔仔玩一開口就話他唔聽話 說仔有過度活躍.把所有教育子女的責任推給我.好彩我得一個唔係就死得人多 為什麼我一直唔離婚因為我無能力獨力照顧仔仔,我搬出來的話要工作,工作沒有時間教育仔仔怕他學壞.我不再愛他了早就死心了,依家我就好似單親 可悲

複式洋房

原帖由 SARAHTSANG 於 09-4-21 23:24 發表
我好難原諒我老公,給他害死他從來都唔同仔仔玩一開口就話他唔聽話 說仔有過度活躍.把所有教育子女的責任推給我.好彩我得一個唔係就死得人多 為什麼我一直唔離婚因為我無能力獨力照顧仔仔,我搬出來 ...

恕我多口問句,你唔離婚但而家咁,佢有照顧你同仔仔嗎?
老實d講句,唔好話俾我聽因為想俾仔仔有個完整家庭,作為爸爸既佢都唔鍾意錫個仔,又唔同個仔玩,你覺得佢適合做爹哋咩? 不過咁,婚姻係你同佢,始終係你兩個之間既事,旁觀者唔應該俾任何意見你既,否則被人灌以白姐姐就唔好啦~

大宅

...

民房

唉!我覺得好多時什麼都要靠自己.累了都冇個依靠. 朋友是多但知心友就無.有都及愛莫能助 悲哀

民房

原帖由 chowky 於 09-4-22 21:25 發表

恕我多口問句,你唔離婚但而家咁,佢有照顧你同仔仔嗎?
老實d講句,唔好話俾我聽因為想俾仔仔有個完整家庭,作為爸爸既佢都唔鍾意錫個仔,又唔同個仔玩,你覺得佢適合做爹哋咩? 不過咁,婚姻係你同佢,始終係你兩個之間既 ...

我老公唔係屋企咁多日我仔問都冇問.我買了個不倒翁公仔當他發洩. 我以前真係好傻未婚之前我真係咁想(給BB一個完美家庭,一個名份不用在單親家庭長大)起初大家感情都好那時我有工作仔仔2嵗時讀國際幼稚園都係我負擔我都無意見,幼稚園老師說我仔仔3嵗說話比同齡小朋友差,我那時害怕不工作在家照顧仔仔.後來先發現他唔知為什麼做人冇目標好懶散,經常唔愿意工作但他有交家用唔多開始為經濟,兒子教育金吵架

民房

原帖由 俊軒bb 於 09-4-23 08:17 發表
我仔果時未夠兩歲......而家兩歲幾,我無做嘢自己湊。我99都唔肯幫我呀,因我地關係一向都唔好....

依家雨過天x了吧!你老公回來了嗎?有時間好難指意家婆,真係什麼都要靠自己

大宅

你要想, 就想自已點都要撐大個仔, 老公唔好就唔好再想啦!

你如果沒工作, 先找社工幫忙, 看看出來後能否由他們幫手寫信, 幫你安排一間公屋 (可能要等幾年, check清楚先). 單親沒人照顧bb, 你可以考慮拿公援自已照顧, 不過d錢應該唔多夠用. 度定有什麼可以part-time啦.

就算現在什麼都不能做, 最少要自已積極想方便, 加強居住圈子朋友吧, 有好的人可能可以幫你看小孩.

禁止訪問

畀面勳章

別墅

我老公都係係懲教所等7月中先知有無事,但過往已經出出入入呢d地方好多次,我次次都等佢~平時我拎綜援,奶奶袋曬幫我買奶粉尿片~但除左出去睇我老公佢會比50至100蚊我之外,我就無拎過分毫~佢表面對人就好好,但係真係有苦自己知~成日睇佢面息,一陣又踩我屋企人,成日話佢自己對我好好~我2個仔由出世到而家都係自己一手一腳湊大,最近我真係頂唔順~~想脫離~~佢地知我唔夠膽聲,唔會同佢地嘈~因為次次嘈我都只係識喊~我老公一定會幫佢媽咪所以我真係好想搬番自己d野走~但係又怕同佢屋企人正面衝突!屋企人又幫唔到我~~

複式洋房

原帖由 Yuen0130 於 09-5-2 13:33 發表
我老公都係係懲教所等7月中先知有無事,但過往已經出出入入呢d地方好多次,我次次都等佢~平時我拎綜援,奶奶袋曬幫我買奶粉尿片~但除左出去睇我老公佢會比50至100蚊我之外,我就無拎過分毫~佢表面對人就好好,但係真係有 ...

綜援唔係入你戶口既咩?點解會係隻怪獸度?你三餐呢?你自己唔駛駛架?

別墅

我奶奶申請架,係入落佢戶口,以前我老公係度有時有part time返咁就比少少錢我!同買奶粉囉!成份錢不嬲都係99袋曬!除非老公問佢拎錢啦!我奶奶夜晚會放低晚餐錢比我,佢成日出街自己...我咪用自己新年利是錢呀??

民房

我們是專門在香港推廣遊戲工作和攪PLAYGROUP的, 在五月二十二日會開辦一個遊戲領袖訓練課程, 完成後可以安排學員帶遊戲小組和興趣課程, 可以免費給有須要的朋友, 亦可帶小朋友一起工作, 有興趣可PM我。

首頁

尾頁

跳至