自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

你以為入左間近既寶校就可以解決問題?
二線學校要上位,功課默書可以多過一線架
唔好咁天真啦

個問題根本係小朋友作息唔定時,媽媽,你積極d諗方法改善仲好啦

公爵府

jm,你呢個係斬腳趾避沙蟲嘅消極做法。
點解唔攪好你呀仔嘅作息時間先?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

pizzapark 發表於 18-10-25 08:43
其實讀寶校亦可升上好好的中學呀。-———— 其實唔係架

呢啲數據,算吧啦。俾你係名小做唔到band 1生,日日俾老師捽成績,咪又係去band 2,仲要犧牲6年培養讀書態度嘅時間。俾你谷到去band 1C中學又點?中學谷唔到又係band 1中地底泥,一樣DSE全炒。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

c.vieri 發表於 18-10-25 08:47
只身理時鐘問題,點解唔同仔仔調教返岩呢?

用二、三日時間調節返咪得囉。

唔知點解,好難,可能我要番工?

好似琴日,知佢瞓得差,就推左補習老師,諗住佢乖乖做功課,温吓默書,我番黎同佢玩吓。

點知琴日放學瞓到我6點鐘番黎,清醒完6點半才開始做功課。做到7點食飯,食到7點半,做功課做到8點。之後又要玩多陣,跟住叫佢温默書又唔用心,又喊冇時間玩。攪左好耐,又玩玩10點才上床瞓。但11點半(全靠日間午睡)才瞓着。今日叫佢起身,又話好眼瞓。但又要玩rush hour 玩到唔願出門口。

佢係一個視玩為好重要的野,玩得少唔得ga

男爵府

回覆樓主:

但...印象中你仔唔係讀緊一條龍神校嗎?
應該唔會放棄吧,自己點都會後悔

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

o_____o 發表於 18-10-25 08:52
我唔知你邊區,不過我朋友個女讀緊寶中寶校,考全級第三,家長日老師叫佢選band2中學。
...

搞錯呀!

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

依家間學校幾點起身?返學坐車?車程幾耐?

子爵府

未免太本末倒置吧
就算在樓下返學都不能話佢要12點就12點瞓嫁
是生活規律同身體健康嘅問題
寶唔寶都唔係呢件事嘅重點

子爵府

回覆樓主:

二測二考嘅學校已經開始測驗,三考下星期亦已進入考試週,與其諗埋啲無謂嘢,的起心肝攪掂呢次先。轉校都要睇成績,寶校收插班都係。

侯爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 18-10-25 08:58
搞錯呀!

因為老師話,上年得級一果個派到band1,考級二三果2個選校好進取,結果派到好差,所以咁建議。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

回覆樓主:

返學來回2個小時?
其實唔一定寶校
揀間近少少ok既學校
可以慳1小時車程個種囉

大宅

sunnymama2 發表於 18-10-25 08:41
係唔係好白痴?但佢辛苦時,我亦辛苦

其實真係要調教小朋友的作息時間,我記得我囝幼稚園返下午班,晚晚12點訓,第二日10點先起身,但返左小學後,佢一年級都可以準時起到身,返小學可能太倦,佢晚上8:30便在梳化訓着左,第二日七點起床返學,所以現階版要戒午睡,若要訓午睡,都要將時間縮短,只俾佢訓半小時至45分鐘,就要叫佢起身。

寶石宮

回覆樓主:

你要做嘅應該係幫個仔早睡早起,唔係轉校

男爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

咁我又覺得作為家長都有些少問題喇,即時幼稚園你放任都唔可能佢中意大玩特玩,生活起居都應該有佢既作息
因為改變唔到而要轉校太講唔通喇,何況你都話小學功課基本一個鐘都可完成,問題唔係小學度呀

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

o_____o 發表於 18-10-25 08:52
我唔知你邊區,不過我朋友個女讀緊寶中寶校,考全級第三,家長日老師叫佢選band2中學。
...
咁咪可能一個都去唔到BAND 1 中學?

侯爵府

畀面勳章

Pollyowen 發表於 18-10-25 09:05
咁咪可能一個都去唔到BAND 1 中學?

我朋友個老師話上年得級一果個入到band 1,詳情我就冇問呢。

珍珠宮

回覆樓主:

時間分配好有問題

子爵府

o_____o 發表於 18-10-25 09:07
我朋友個老師話上年得級一果個入到band 1,詳情我就冇問呢。

佢哋係醒嘅,叩門嘛!都話舊年好多錯配,全級頭五都派band 3,好多要自己去叩。

子爵府

sunnymama2 發表於 18-10-25 08:58
唔知點解,好難,可能我要番工?

好似琴日,知佢瞓得差,就推左補習老師,諗住佢乖乖做功課,温吓默書,我 ...

睡午覺要戒,情願攰到死,晚餐後早d俾佢瞓到天光,事實,小童可以8點左右就瞓,唔好理會家長返屋企未,要有相處時間先,攪掂早睡早起的正常作息才重要。
跟本個作息問題太嚴重,轉到女下返學,最多都係晏一個鐘起身,無補於事,除非係下午班嘅學校。

首頁
12345...16

尾頁

跳至