自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

伯爵府

畀面勳章

peggyau 發表於 18-10-25 20:43
回覆 cheechi 的帖子

唔直接我又驚佢唔明我講乜,又怕佢會錯意,所以做家長真係好無奈、

傻瓜,老師教左咁多年書,見過無數家長,點會唔知佢講野對學生既後果。做媽媽要世故人點,學懂修飾說話,想想做事情的後果,先唔會由愛佢變成害佢

男爵府

Alange 發表於 18-10-25 21:30
得罪D講句,如果有料或當年讀書成績好係唔會做教師既!
以前在小中學對老師有一份尊重,但出來工作二三十 ...

以前係點我唔敢講,但其實近年做得老師既大把人係當年拔尖或者落幾條A,中學老師其實好多都係三大畢業,咁都叫成績中下?我覺得批評個別老師做法無可厚非,但係次次一鬧老師就話成績好都唔教書就未免有點偏頗了吧

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主真係對你深表同情,真係有好多老師好小家又唔尊重學生。
如果你係ftm既話真係好似樓上咁話,多D番學校同其他家長、老師、校長熟絡,你仔先有運行!

大宅

回覆 ANNAFRIEND 的帖子

老師係對人既工作,可以影響所有學生的一生,影響好大 ; 如果佢其他職業,可能只會影響一間公司,我覺得影響無咁大

大宅

父母一句説話好有型,但後果卻留俾小朋友去承受。難接受但卻是事實。

wcpcelia    發表於 18-10-27 17:22

男爵府

peggyau 發表於 18-10-25 18:42
我同老師講:
1.可以展示優異作品,全班鼓掌鼓勵他們繼續努力,同埋可以讓同學學習,而唔需要展示埋差作品及 ...

唔認同老師展示錯誤的作品及當眾批評

但你話老師之前冇指出佢錯處
會唔會老師之前上課時已對全班講過,「千其唔好咁咁咁畫」之類嘅說話
而你小孩正正中左呢個錯處
呢D你有了解嗎?或許你根本冇辦法了解,如果你小孩冇聽到老師呢句,佢都冇辦法轉述你知

有D野你不能完全確定
也不在場
好難落一個好直接的定論而去講比老師知佢做錯左

真想了解清楚
應該聽埋老師的陳述
可以婉轉咁同老師傾下
再決定點樣反映
才是正確的做法!

子爵府

someone123 發表於 18-10-25 22:12
以前係點我唔敢講,但其實近年做得老師既大把人係當年拔尖或者落幾條A,中學老師其實好多都係三大畢業,咁 ...

冇錯!
尤其中學老師出自三大的,都肯定係成績好的,AL年代教嗰科閒閒地都A。

當然,成績同人格係唔掛鈎嘅!

男爵府

luckybaby2011 發表於 18-10-25 21:25
小口係好唔開心、但點係唔得失老師情況下講出咁做唔啱呢⋯⋯

或許可以婉轉一點,不知老師是否女士,坦白講女士真的會比較容易轉牛角尖(即小氣),但我覺得一定要同老師表達意見

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我有做教師嘅朋友曾經同我哋講過,唔太過分嘅盡量唔好出聲,啲老師會向小朋友報復,受罪嘅一定係小朋友

男爵府

andyan324 發表於 18-10-25 21:50
我同意架,我以前對art有興趣不過可能無咩天份,
但老師只會偏心buy idea好既學生身上,
呢樣野本身好主觀 ...

偏心都算,反正科科老師都偏心!
但都不能當眾取笑,我而家諗起都想喊
我而家面皮好厚,但小時候面皮好薄

別墅

最關心BB問題熱投勳章

我同老師講:
1.可以展示優異作品,全班鼓掌鼓勵他們繼續努力,同埋可以讓同學學習,而唔需要展示埋差作品及 ...

...

用戶要求終止服務

我同老師講:

老師係老師,總有自己教嘅方法,冇人可以輕易改變,你以家長身分教佢,對佢嚟講係黑佢憎

珍珠宮

回覆樓主:

大部份老師都覺得家長"意見"就是"投訴'!
同老師玩唔過,教自己小朋友執生仲好!
根本唔知老師聽完會有咩反應,有D面頭無野,收咗線可以唱到個個老師都認為家長同小朋友都是麻煩友!
好似我哋返工咁,收咗線先鬧爆個客!
有機會最後唔只一個老師針對小朋友就更慘

大宅

回覆樓主

學識放手啦,呢d事,未必需要打番學校啦。同埋唔好百份百信曬自己子女講嘅野。

別墅

peggyau 發表於 18-10-25 22:13
回覆 ANNAFRIEND 的帖子

老師係對人既工作,可以影響所有學生的一生,影響好大 ; 如果佢其他職業,可能只 ...

至幣而家你這些說話已經影響咗你個仔,你下一步是否要打比校長投訴,話個老師唔理你個仔?去伸張正義,你個仔比你害緊就真。

琥珀宮

回覆樓主:

別墅

最關心BB問題熱投勳章

peggyau 發表於 18-10-25 18:22
我個仔對畫畫一向無天份,但他並不討厭畫畫,亦都很努力畫。直至有一次老師把他的畫得很差的作品(全班最低 ...

...

男爵府

太衝動
老老實實我小朋友上小一嗰陣我第一件事教佢對老師口要乖我平時都對老師好尊重
我小朋友成績唔係好但一直比老師錫到燶,有咩機會都比佢先
希望你明我講乜,世界要生存就要咁

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女小二時都曾經試過俾老師針對,仲要果個係班主任兼主科丶視藝老師,有次頂唔順都打去俾老師,先了解下發生乜事,再講小朋友影響到情緒有問題,自己先認小朋友有不是先,再商量有乜方法可以改善,老師態度叫做好D,但到現在小五,我女都係至憎佢,連果個老師負責嘅課外活動都唔會報樓主以後可以婉轉D同老師講,加油啊,唔好再係小朋友面前講老師不是,只會令小朋友越來越憎果個老師,怕果個老師。

用戶要求終止服務

唯有轉校

首頁
45678...15

尾頁

跳至