6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 BK Milk勳章

初初我都經常擔心佢唔夠營養,成日補奶,但可能奶都算高熱量飽肚啲,仔仔食固體愈食愈差,所以我都狠心啲比少啲奶,多啲嘗試唔同種類食物,仲要培養開心快樂食飯氣氛,始終人長大慢慢都只會靠在固體食物吸收營養,奶只會變成附助營養品

大宅

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 happylokchun 的帖子

我女女出世到移家3⃣歲一直食美素,腸胃一直都幾好,又唔怕熱氣,女女好鐘意飲,移家一日一杯!

大宅

其實我覺得bb就算固體食得好,都要早或晚至少飲1次奶,鈣質對成長中的小朋友好重要,除了配方奶粉,1歲後可嚐試屋型鮮奶(感覺冇咁熱氣和唔甜),而配方奶粉配合成長需要都加入唔同營養素,可以揀一隻最啱小朋友的選購

大宅

回覆 232519989 的帖子

我最近都試左好多款唔同的蓉俾阿B試下, 我亦系D瓜蓉菜蓉入面撈左少少奶, BB聞到奶味, 都食得幾好, 幾鐘意。

大宅

正是以前BB淨係飲奶, 都冇熱氣同便便硬的問題, 宜家開始加固, 好多消化問題就黎啦, 佢消化唔好, 心情就唔好, 攪到我麻煩! 我都係覺得飲奶好D架。

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yungloveho 發表於 18-11-6 15:52
初初我都經常擔心佢唔夠營養,成日補奶,但可能奶都算高熱量飽肚啲,仔仔食固體愈食愈差,所以我都狠心啲比 ...

絕對認同,加固之後就慢慢轉,唔好太依賴奶,唔係就冇胃口食固體食物

同埋開餐環境都幾緊要,大人要齊心,唔好開住電視,bb 要坐定定,對佢消化都有幫助

伯爵府

happylokchun 發表於 18-10-26 06:41
BB 6299主力湊,宜家加固左一個月多D,我叫6299餵BB食粥同米糊,咁奶可以少一至兩餐,但上星期知道左佢地冇 ...

飲多d水,同埋食生果都好

大宅

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 happylokchun 的帖子

我未試過系固體食物裏面加奶,所以唔知得唔得,如果你小朋友喜歡固體食物中有奶味,你不如試下奶米糊,有唔同味道既奶米糊

大宅

我仔仔都係由出世開始飲美素,胃口幾好,日日有便便,而我其他媽媽朋友好多都飲美素,大家都話小朋友中意飲又食得唔錯都會Keep住食,只係餐數少D

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happylokchun 發表於 18-11-12 11:33

我最近都試左好多款唔同的蓉俾阿B試下, 我亦系D瓜蓉菜蓉入面撈左少少奶, BB聞到奶 ...

係架,由bb熟識嘅味道開始,有奶味嘅糊仔,我覺得佢會易啲接受個味道先,再學習適應糊仔粥仔個口感,學識吞嘢之後就再試其他口味
yungloveho 發表於 18-11-6 10:04
bb冇便便可能會影響胃口和情緒,如果水可能太淡味bb唔願飲,可以試下煲粟米紅蘿蔔水,或蘋果雪梨水,健康又 ...

媽媽做得好好吖, 基本上唔太油膩無落鹽嘅湯水都可以飲, 例如: 粟米水、雪梨水、蘋果水, 有天然既甜味, 唔少bb都鍾意架!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。
yungloveho 發表於 18-11-6 15:52
初初我都經常擔心佢唔夠營養,成日補奶,但可能奶都算高熱量飽肚啲,仔仔食固體愈食愈差,所以我都狠心啲比 ...

正如jm所講, 有時bb知道唔食固體就有得補奶會更影響胃口, 所以就算bb食唔晒/唔肯食都盡量唔好補奶, 寧願下一餐早少少餵, 盡量把握bb進食頭15分鐘, 關上電視同攞走玩具等bb專心進食

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

happylokchun 發表於 18-10-26 06:41
BB 6299主力湊,宜家加固左一個月多D,我叫6299餵BB食粥同米糊,咁奶可以少一至兩餐,但上星期知道左佢地冇 ...

加固之後便便硬就飲多d水,同食多d生果

珍珠宮

可以試下加固體嘅量少點,仲要俾BB食蔬菜水果泥。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至