自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

近年珍珠奶茶好hit,我見唔少學生買嚟飲

可能我太怪獸,自己啲細路到小學先開始接觸茶,去茶樓先會飲,同埋唔會俾佢哋飲濃茶,奶茶、咖啡、檸茶都唔飲
紅十字會成日叫人捐血,提醒唔好飲太多茶同咖啡,影響鐵質吸收,加上怕細路飲咗瞓唔到,而家仲話會影響雌激素,講到好嚴重

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/251073/%E7%8F%8D%E5%A5%B6%E6%83%B9%E7%A6%8D-%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%96%9C%E6%84%9B%E5%8F%B0%E5%BC%8F%E9%A3%B2%E5%93%81-%E9%86%AB%E7%94%9F-%E5%85%92%E7%AB%A5%E4%B8%8D%E5%AE%9C%E9%A3%B2%E5%A5%B6%E8%8C%B6

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

多數飲清玉,有得揀甜度,心理上好過d,買左小朋友會飲兩啖,果晚就瞓唔著,萬試萬靈,所以唔敢係佢面前飲

依d都係比癮,開得太多間,天熱見咁多人買,自己又想買,都知唔係健康野,就係忍唔到

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 18-10-26 17:23
多數飲清玉,有得揀甜度,心理上好過d,買左小朋友會飲兩啖,果晚就瞓唔著,萬試萬靈,所以唔敢係佢面前飲
...

以前返工我會飲茶包,我陀b時血色素低,一戒咗茶就升番,所以我都勸老公唔好飲奶茶同檸茶,但佢就戒唔到咖啡癮

珊瑚宮

親親小孩子 發表於 18-10-26 17:32
以前返工我會飲茶包,我陀b時血色素低,一戒咗茶就升番,所以我都勸老公唔好飲奶茶同檸茶,但佢就戒唔到咖 ...

公司有咖啡機一日一杯,係屋企無飲,我係貪方便,要自己沖,又無咁好飲,就冇意欲去沖

侯爵府

我果個唔飲奶茶,但會飲熱茶(酒樓/元氣果d)

男爵府

抺茶我可以接受,
我個囡成日同我一齊食抺茶雪糕同埋飲抺茶奶

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

台式奶茶高糖不太適合小朋友

用戶要求終止服務

親親小孩子 發表於 18-10-26 16:12
近年珍珠奶茶好hit,我見唔少學生買嚟飲

可能我太怪獸,自己啲細路到小學先開始接觸茶,去茶樓先會飲,同 ...

一樣
我會買其他樽裝飲品,但不會買珍珠奶茶畀佢哋
我主要係怕太肥

珊瑚宮

回覆樓主:

其他飲品都有好多色素,係諗到維他奶安全小小

珍珠宮

回覆樓主:

自己買茶飲都會買無糖,小朋友唔會飲

水晶宮

回覆樓主:

我仔kg已飲茶, 由細飲到大

大了間唔中會飲珍珠奶茶,我成日聊佢一齊飲

公爵府

oceandeepsea 發表於 18-10-26 17:23
...

清玉係咩

子爵府

oceandeepsea 發表於 18-10-26 19:19

我曾經買唔少鈣思寶俾佢哋飲,但黃豆製品又話對男仔唔好,同埋雖然唔算好甜但幾惹痰,唔知係唔係黃豆寒涼

珊瑚宮

katherine.k 發表於 18-10-26 19:40
清玉係咩

鋪頭名

公爵府

2023年兔年勳章

oceandeepsea 發表於 18-10-26 19:19

基本上所有嘢都係食品工業製造嘅假嘢,無三聚氰胺已經係恩澤,無乜計。

珍珠奶茶無奶 檸檬茶無檸檬!?
https://youtu.be/mOHUpg9iaBY

水晶宮

回覆樓主:

我媽由我幼稚園至小學,日日上茶樓,日日俾我飲,無問題

珍珠奶茶我女五歲有飲,係假期出街,間中飲

從來少飲多滋味,唔會諗咁多

珍珠宮

回覆樓主:

無益之中楊協城算良心
送貨阿叔話用真料煲

大宅

Poyau 發表於 18-10-26 18:55
台式奶茶高糖不太適合小朋友

其實什麼飲品都唔可飲太多,好多都係高糖,連果汁都係。如當水飲就唔好

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

飲花茶應該冇問題?

寶石宮

2023年兔年勳章

kwan251 發表於 18-10-27 08:23
其實什麼飲品都唔可飲太多,好多都係高糖,連果汁都係。如當水飲就唔好
...

同意 當水飲好多都不適合

首頁

尾頁

跳至