自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

我一定吾會幫子女俾首期,乜野都幫佢地安排哂,太舒服等於抹殺左佢地上進心同鬥心,太安於現狀對後生仔吾係一件好事。相反,俾佢地出去闖幾年,見識下世界,眼界都會闊好多,成世人吾應該淨係為層樓。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我父母自小已同我講,讀多D書,因為知識永遠無人可以搶走你。 有長遠眼光嘅父母,一同會想仔女讀多D書,出國留學,令到個人開吓眼界。
讀得成書,你方佢第時無能力買樓咩?
眼光放長遠d啦

子爵府

我兩樣都唔會比小朋友揀,去到有需要嘅時候,先同佢地傾,唔好奉旨以為父母會幫佢哋。

當小朋友知道有錢去外國留學, 有小部份冇咁用心機係本地讀書,因為有後路。

男爵府

得ㄧ筆錢, 吳會俾首期亦吳會送外國讀U,努力發奮係香港讀,去著外囯吳會突然讀書好著窩!如果夠努力,係香港都讀到啊!如果吳得,做下野再進修又得!
至于買樓是要看時機價錢,跟去吳去外囯讀書沒関係。依傢尼的價買樓,機年后變負資產都有可能。

珍珠宮

回覆樓主:

我真係得一筆錢,如果有心讀,但香港唔收,我會供他去外國!
買樓無諗過

wcpcelia    發表於 18-10-29 10:52

伯爵府

susumi123 發表於 18-10-28 17:46
我父母自小已同我講,讀多D書,因為知識永遠無人可以搶走你。 有長遠眼光嘅父母,一同會想仔女讀多D書,出 ...

時也命也,唔係人人都有事業運的。
好叻嘅人都可以得唔到賞識,樓未必有能力買,反而書真係幾時讀都得。

大宅

回覆樓主:

首期,實際。 好多大學生都搵唔到錢,知識改變命運,睇下你有幾top幾本事。 唔係都只係一個有degree傭傭碌碌既打工仔。

男爵府

susumi123 發表於 18-10-28 17:46
我父母自小已同我講,讀多D書,因為知識永遠無人可以搶走你。 有長遠眼光嘅父母,一同會想仔女讀多D書,出 ...

咁睇你咩叫讀得成書同咩叫有能力啦
反正我就覺得呢個年代已經唔可以同以前拉埋一齊黎講,係好畸型,邊有永恆不變嘅道理?現實啲。

公爵府

winnietingting 發表於 18-10-28 13:13
想問問大家, 如得ㄧ筆錢, 你覺得 幫女兒俾首期? 定 送外國大學讀U好?

如果考到外國頂尖學府,一定去外國讀書。否則,留港讀書,而家在香港,好多途俓得到學位。

用戶要求終止服務

cinda72. 發表於 18-10-28 14:25
比首期
海外讀完唔代表贏在起跑線

比首期。

職場賺錢速度基本上追唔切樓價,而我so far 職場生涯(emoji)面,見好多高分低能,白痴大律師,好少聽到d故仔係靠自己能力買到樓,反而好proud 父母有樓收租,第時都係淨底比自己

如果我有仔女,除非佢地係勁到牛津劍橋哈佛嗰類,否則,我會比首期買樓。
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

俾自己養老仲好過啦!

男爵府

jack5163 發表於 18-10-28 18:21
首期,實際。 好多大學生都搵唔到錢,知識改變命運,睇下你有幾top幾本事。 唔係都只係一個有degree傭傭碌 ...

一個degree只係搵工嘅入場券,之後就睇運氣際運同有幾識做人,讀得成書=/=搵到錢。

大宅

大學,長遠得益大過首期

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

回覆樓主:

睇情況,如果樓主自己都未有樓,梗係攞筆錢黎上車,但如果已經有自住樓,咁就問埋個仔女意願,睇下佢揀出國定留啲錢第日可以做首期

子爵府

虎到金來勳章

winnietingting 發表於 18-10-28 13:13
想問問大家, 如得ㄧ筆錢, 你覺得 幫女兒俾首期? 定 送外國大學讀U好?

上當年我考慮緊讀master定作買樓首期,我選擇將首期畢錢去讀書。

因為學識係一世,趁後生讀無甘辛苦,為自己增值。

以投資角度睇,如果唔係什麼名校神科,畢業後打一分普通既工,未必可以"回本"。同一畢錢去買樓,只要樓主持貨力強,基本上一定可"保本"之餘,仲可為畢錢增值。

身邊有人中學/大學去外國讀書,都坦言還唔番學費比屋企。

wcpcelia    發表於 18-10-29 10:52

男爵府

princessgw 發表於 18-10-28 18:46
上當年我考慮緊讀master定作買樓首期,我選擇將首期畢錢去讀書。

因為學識係一世,趁後生讀無甘辛苦,為自己 ...

一般讀個master先十幾廿萬,依家仲可以比首期?比稅同經紀佣金就夠,不是apple to apple冇咩好比。

珍珠宮

王國教室勳章

babyco 發表於 18-10-28 14:00
讀書 ,我認為供書教學係父母責任 ,但買唔買到樓要睇佢自己

X2 仲有價值觀問題。
其實好想知乜叫野雞大學?
我試過識一個女仔,香港住公屋,佢升唔到大學,有親戚响外國,佢去左外國讀間ranking 低的大學,佢知屋企俾曬全部錢去讀,佢好俾心機,佢成績幾好,master degree 去左間中上大學讀,個人變左好多,佢工作都好叻呀。

男爵府

大學畢業就坐寫字樓,辛苦極有限,冇大學學位我唔清楚可以做咩,但如果層樓收租得一萬幾千,似乎一樣要出去打工。如果仔女唔生性,分分鐘敗埋。除非自己好有錢,否則一定留比自己退休都唔會幫仔女買樓。我有姨九十年代幫女女買兩層樓,結果搞到阿女要破產。

首頁
45678...18

尾頁

跳至