自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見悶悶地走去學下,點知原來超易整喎!

sushiroll    發表於 18-10-31 00:33

珍珠宮

回覆樓主:

皂基易做但唔潤
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

珍珠宮

mvshop8888 發表於 18-10-29 12:47
皂基易做但唔潤

對,要真係手打先好用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

AGa1111 發表於 18-10-29 12:48
對,要真係手打先好用

但係手打好似好累

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

好好心機

伯爵府

用皂基做梘,好似用即用蛋糕粉整蛋糕,易整,但唔好味。
樓主,試用油配方開始做,更有樂趣。

象牙宮

回覆樓主:

唔難,不過要花時間囉,仲要等一段日子先用得

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主個d係皂基皂,當整手工玩下可以,用就麻麻。要好用就整冷製皂,不過整法就同皂基皂係兩回事~

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

好靚

寶石宮

2023年兔年勳章

mariefish 發表於 18-10-29 12:50
但係手打好似好累

親力親為

子爵府

回覆樓主:

皂機皂就好似即溶芒果布甸粉,開水雪凍就得,冷制皂就好似自己買料整嘅布甸,分別好大
未經本人許可, 不得轉載

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主

皂基一定易
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主

打底全 evoo 就知咩叫打到手軟
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

miriam 發表於 18-10-29 21:55
打底全 evoo 就知咩叫打到手軟

我試過打足半小時

男爵府

jenniferzhu 發表於 18-10-29 22:02
我試過打足半小時

我試過由6點打到9 點 第二次返工 隻手貼左4塊膠布, 因為我個次係第一次打 , 話要手打才最好 . 我唔會再咁傻的

樓主, 可以係iherbs買油 平呀

男爵府

我都打咗大半個鐘,導師又話唔可以用電打,打到手都軟

男爵府

wing_19870612 發表於 18-10-29 12:32
見悶悶地走去學下,點知原來超易整喎!

冷製皂最好,不過易學難精

我同學仔媽咪定期打皂當gathering,夠人數就搵人教,唔夠人就自己圍內最勁果個帶住整,嘻嘻哈哈又一Day

王國長老

jenniferzhu 發表於 18-10-29 22:02
我試過打足半小時
半個鐘仲要睇你用邊隻 EVOO, 我以前用開百益, 更耐丫.

王國長老

dordorcat 發表於 18-10-29 23:06
我試過由6點打到9 點 第二次返工 隻手貼左4塊膠布, 因為我個次係第一次打 , 話要手打才最好 . 我唔會再咁 ...
手打皂質感用機打皂係唔同

王國長老

barbielun 發表於 18-10-29 23:07
我都打咗大半個鐘,導師又話唔可以用電打,打到手都軟
用開手打皂, 再試用機打皂就知分別

首頁

尾頁

跳至