家庭理財

跳至
[積金保險] 醫療保險

首頁

尾頁

複式洋房

如果買含有墊底費嘅保險,AIA 定Axa 好d?

複式洋房

Taviata 發表於 18-10-29 20:51
如果買含有墊底費嘅保險,AIA 定Axa 好d?

Cigna

禁止訪問

複式洋房

wing716tung 發表於 18-10-29 22:50
Cigna

這間好?易claim?

複式洋房

Money.ngaiTse 發表於 18-10-29 23:42
我買的是宏利的。2萬2000自己俾,根住其他保險公司包哂。喺全球包括美國出事都啱用。因為老公公司咁啱有2 ...

有無claim 過?

禁止訪問

複式洋房

leetim 發表於 18-10-30 09:22
其實乜係墊底費

即係自己要俾嘅錢,e. g. 墊底費10000,咁個病要多過10000先可以claim, 10000以下就自己負責

複式洋房

Taviata 發表於 18-10-30 09:32
即係自己要俾嘅錢,e. g. 墊底費10000,咁個病要多過10000先可以claim, 10000以下就自己負責
...

墊底費其實係每年計,假如份保單墊底費20000
當有事入院嘅時候醫療開支,頭20000蚊需要客人支付,之後嘅餘額就由保險公司承擔。
同一年因第2樣病因入院,就唔需要支付墊底費,全數由保險公司承擔

禁止訪問

子爵府

回覆 Taviata 的帖子

樓主不如你買1299好過啦,做佢股東好過客仔

複式洋房

kittykwok385 發表於 18-10-30 14:41
回覆 Taviata 的帖子

樓主不如你買1299好過啦,做佢股東好過客仔

haha, 之前有持有,但sold

子爵府

Money.ngaiTse 發表於 18-10-29 23:42
我買的是宏利的。2萬2000自己俾,根住其他保險公司包哂。喺全球包括美國出事都啱用。因為老公公司咁啱有2 ...

這個是什麼plan ? Thx

禁止訪問

別墅

leetim 發表於 18-10-30 09:22
其實乜係墊底費
墊底費即係自己俾的部份。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

最近都有人SELL過我AIA的CEO 醫療保,
到七十幾歲時, 每年的保費是4萬多,
我計唔掂數, 推了.

別墅

回覆樓主:

好似無人理過醫療保險,是屬於「一般保險類 GI」「個人壽險」。先撇開公司,同計劃好壞,GI和個人單結構,同監管都有分別。投保前宜先了解。前者常見於團體,或網上投保。投保時核保簡單,如有申報疾病,一刀切保或不保較多,少有加額外保費承保,但理賠時方較嚴謹,逐樣睇返這疾病是否投保前出現。故此,拒賠的情況亦較多。而後者,核保較嚴,理賠較寬鬆(正路同公司計),即便政府監管亦較嚴。

若計保費一定是GI類低,投保簡易度亦是。原本冇病容冇痛,計埋無發現的,當然投那類都沒啥分別,但若身體較遜的,建議比多些錢買個人壽單好D。到有高昂住院費,發現冇賠時就真是...

複式洋房

YanYan0116 發表於 18-11-26 10:54
最近都有人SELL過我AIA的CEO 醫療保,
到七十幾歲時, 每年的保費是4萬多,
我計唔掂數, 推了. ...

我父母買咗AIA CEO plan, 我自己就買咗cigna

複式洋房

AIA 都okay ah! 佢會有三種供方式 有得$0,$16000同$25000 基本上癌症都會全數保 其實仲好過買危疾

首頁

尾頁

跳至