親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

rnchan 發表於 18-11-1 00:32
師姐, 這位施主連香港高鐵有什麽直達車站都唔知, 你是否太高估左呢 ?

所以我見到佢話坐高鐵去珠海,真係好疑惑

大宅

yukyee2528 發表於 18-10-30 16:20
高鐵都要半日??唔係一個鐘左右就到咩??
我自己住屯門區

我近排都研究緊如何由屯門去珠海長隆,我諗到嘅方法有:
1. 屯門坐船去澳門,由澳門蓮花口岸過關後去珠海長隆
2. 屯門去深圳灣口岸,口岸搭的士去客運碼頭,碼頭有船去九洲港(班次半小時一班),喺九洲港再坐接駁車
3. 搭車去港珠澳大橋(但我未知搭咩車 ),坐金巴去珠海口岸再轉接駁車
4. 屯門搭直通車直達珠海長隆(之前見過有,但係經深圳灣口岸過關,全程4個幾鐘,不過最近都搵唔到邊度買車飛),我又唔覺有直通巴由屯門上車經港珠澳去長隆

如果大家仲有咩方法去到,不妨提出嚟研究下

男爵府

DJpoodle 發表於 18-11-1 08:45
1. 屯門坐船去澳門,由澳門蓮花口岸過關後去珠海長 ...

我都有上網睇過下港珠澳金巴資料。。。
要去機場再轉金巴

大宅

yukyee2528 發表於 18-11-1 08:59
我都有上網睇過下港珠澳金巴資料。。。
要去機場再轉金巴

但屯門去機場,如果搭e33, 都成粒鐘先到機場,其實去到珠海口岸轉車的話,幾耐先到長隆呢?我睇過如果九洲港去長隆,都要45mins車程呀!如果澳門蓮花口岸過關就快啲,around 15 mins車程左右

禁止訪問

珊瑚宮

rnchan 發表於 18-11-1 09:21
咦, 原來金巴在赤立角機場有站 ? 長知識了.

搭機場快線有冇轉乘優惠 ?

要24號A線多了個站,資料剛剛宣布的

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我又search到A33P or A33X可以直達港珠澳大橋,不過去到珠海口岸,又可以搭乜車去長隆呢?

男爵府

DJpoodle 發表於 18-11-1 09:05
但屯門去機場,如果搭e33, 都成粒鐘先到機場,其實去到珠海口岸轉車的話,幾耐先到長隆呢?我睇過如果九洲 ...

如果屯門碼頭搭船去九州港要1h45mins,跟住再轉車到長隆大約45mind...
屯門搭去機場大約45mins...之後再轉金巴。。。不過唔知要攪幾耐先得。。。
如果屯門出上環/尖沙咀都要1h,再搭船過澳門都1h,再過關又15mind...不過仲要行段路。。。
其實係咪幾個方案都好。需時都係差不多呢?(emoji)

大宅

DJpoodle 發表於 18-11-1 11:08
我又search到A33P or A33X可以直達港珠澳大橋,不過去到珠海口岸,又可以搭乜車去長隆呢?
...

珠海口岸有巴士去長隆,不過唔可以投幣,要微訊,支付宝或要類似八達通的咭比錢,所以都唔知点攪?

大宅

yukyee2528 發表於 18-11-1 12:33
如果屯門碼頭搭船去九州港要1h45mins,跟住再轉車到長隆大約45mind...
屯門搭去機場大約45mins...之後再轉 ...

如果唔計錢,我諗由澳門去會快啲,屯門去澳門40mins船程,港澳碼頭去蓮花口岸再去到橫琴口岸應該1小時內,橫琴搭車去長隆只需15mins左右,所以應該2小時左右便到了! 不過要轉嚟轉去,同埋船飛貴啲囉

男爵府

babymickey88 發表於 18-11-1 12:51
珠海口岸有巴士去長隆,不過唔可以投幣,要微訊,支付宝或要類似八達通的咭比錢,所以都唔知点攪?
...

冇漫遊都開唔到哩d apps家

男爵府

DJpoodle 發表於 18-11-1 15:23
如果唔計錢,我諗由澳門去會快啲,屯門去澳門40mins船程,港澳碼頭去蓮花口岸再去到橫琴口岸應該1小時內, ...

最麻煩係咁。。。搭車出碼頭。等下車。出到去都起碼一粒鐘。。。

大宅

DJpoodle 發表於 18-11-1 15:23
如果唔計錢,我諗由澳門去會快啲,屯門去澳門40mins船程,港澳碼頭去蓮花口岸再去到橫琴口岸應該1小時內, ...

方便應該是由屯門搭A車去香港口岸(40 min),再轉金巴到珠海口岸(40min),再轉巴士去長隆(40min).

大宅

babymickey88 發表於 18-11-1 15:28
方便應該是由屯門搭A車去香港口岸(40 min),再轉金巴到珠海口岸(40min),再轉巴士去長隆(40min).
...

都係,不過架巴士點比錢又係難題

大宅

回覆樓主:

仲有個方法,坐車出荃灣千色坐直通巴直達長隆

男爵府

DJpoodle 發表於 18-11-1 15:56

知唔知車程約幾耐?

男爵府

DJpoodle 發表於 18-11-1 15:56

尖沙咀中港城碼頭或上環港澳碼頭乘船抵達九洲港後,換乘專線車直達珠海橫琴長隆國際海洋度假區

上環港澳碼頭前往澳門氹仔碼頭後,換乘專線車直達珠海橫琴長隆國際海洋度假區

旅行社提供既資訊

珍珠宮

DJpoodle 發表於 18-11-1 08:45
1. 屯門坐船去澳門,由澳門蓮花口岸過關後去珠海長 ...

如果去珠海長隆,屯門係咪有直通巴?(我未坐過,不過上網見到)

大宅

MissMaMa 發表於 18-11-1 16:10
如果去珠海長隆,屯門係咪有直通巴?(我未坐過,不過上網見到)

我之前都見過,但因為係經深圳灣口岸過關,再由大陸去,有人講過起碼4.5小時先到,所以坐唔過

首頁
12345...6

尾頁

跳至