婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

hkbusfan 發表於 18-10-30 09:41
BB 出世前同99關係冇問題,直情可以話覺得佢都錫我
佢為咗BB 辭咗份工搬嚟同我哋住,冇諗過會搞到咁唔開心
...

如果你當奶奶係自己媽咪,咁應該會冇咁難受,試下咁諗會舒服d

男爵府

我情況同大家好似,我地兩公婆又係在職父母,日間要由99+99的工人湊。

99係BB回家第一日已經霸住晒,我連人奶都餵唔到,日日朝早10:00am佢都會來我家抱BB 去佢家。當時又無辦法,因為C6又唔理我,我早餐午餐都要自己落街買(未坐完月), 所以我無可能硬頸抱埋BB落樓架麻。

到中午我食完lunch, 我會上99家,想睇自己BB, 但原來99當刻自己落左街,反鎖左BB自己一個係佢屋度,我要打電話佢先話回來。

仲有好多好多事,但C6都一直話: 要感恩佢阿媽來湊,湊得唔好都要感恩....

大宅

NatalieTY 發表於 18-10-30 10:20
就咁睇你99無問題,bb先得4個月大,你地係新手父母,攪唔掂係好正常,建議你地同bb同房,半夜bb要抱/飲奶 ...

其實有得必有實,若夜晚自己湊,會好辛苦,第二朝無咩精神返工。
我自己當年同99住,返半日工。錢無咩,但個囡好痴我。到囡k1,我做全職。

大宅

fifihon 發表於 18-11-12 18:22
我情況同大家好似,我地兩公婆又係在職父母,日間要由99+99的工人湊。

99係BB回家第一日已經霸住晒,我連 ...

留BB 一個喺屋係咪痴線??? 知唔知可以報警架
如果我99有咁癲,我唔會再俾BB 佢湊,大不了咪請工人

大宅

其實我真係好想問,點解咁多99 鍾意同新抱爭B?
講真99 你都50幾歲人,真係有必要將個幾個月大ge孫當係仔?
好哋哋做返阿嫲唔得ge,係都要踩到過哂界,係咩心態呢?

我99 不嬲叫我老公做 "仔仔",早兩日俾我聽到佢都係叫我B 做 "仔仔"
咁樣好咩????

出完街返嚟又問BB 有冇掛住佢
我老公放工返嚟佢又唔問下老公有冇掛住佢ge????

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

可能個標題話靠99湊B 有啲誤導,唔係我要求99 幫我湊仔,係佢一知我有咗就offer,我話考慮請工人陪月都被佢ban 哂。基本上係硬食呢個offer,冇得揀

99的確好想湊bb 到唔想放手的地步,如果要選擇性ignore 呢個事實,咁都係biased 㗎喇。我的心態唔得,99 心態亦唔係完全冇問題

大宅

吹吹水 發表於 18-11-13 18:34
我都想問吓樓主,點解咁多新抱咁鍾意要找99著數,又要身在褔中不知褔。
你知唔知你咁心態,好唔得,99辭職 ...

99? 是你嗎?對唔住.... 我唔知你都有上嚟婆媳版.....

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我覺得作為媽媽要有自己堅持
確實99肯幫手湊孫係好難得
Bb多個人錫一定係好事
但老人家過份關心,過份幫忙其實係阻礙新手父母去學習
始終bb同父母相處多d對bb黎講先係最好

所以作為媽媽想親力親為去湊bb
其他人都應該放手及放心
如果媽媽有需要找人幫忙自然會出聲
請尊重媽媽照顧bb的權利

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章

無睇晒~但完全明白媽媽既感受,生完出黎,無得親近自己小朋友,又要返工~
仲要BB唔係最親自己,又真係幾難受~
惟一解決方法,你搵工人湊啦~BB親工人,你可能無甘難受,始終工人會走~

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

路過路過 發表於 18-11-15 13:13
樓主除非你做左ftm,唔係問題唔會真正解決。
根本而家邊個幫你湊bb,你都會認為佢係搶你bb,你都睇佢唔順眼 ...

樓上幾位網友都講得好啱,我承認係有諗埋一邊
知道問題所在,多謝大家的有用意見

男爵府

回覆樓主:

放心喇,到bb大個d,識行識走時,帶多d佢出去跑,佢就會痴多d你。

男爵府

hkbusfan 發表於 18-10-30 14:55
我老公好感激99專登辭職搬嚟我哋屋企湊BB,佢話好大犧牲,咁我唔否認,但99 好似唔明working mum 係好珍惜 ...

我想講兩樣嘢,一,奶奶唔係唔知working mum好珍惜同bb相處嘅短短幾個鐘,只係佢湊開覺得自己先掂,唔通見你一返黎就將bb交畀你咩?佢會覺得自己只係工人。二,bb喊下好平常啦,我又唔覺得要咁驚bb喊啊,你兩公婆怕左bb喊爆然後就畀奶奶,喱個都係失敗嘅原因。

別墅

回覆樓主:

建議,一定要同你地訓,首先你要同你c6有共識,佢要支持你,當佢媽要搶住要同個孫訓時,你老公要第一個say no,
無論幾辛苦都好,一收工返去自己湊,自己做(換片,餵奶等等)現在bb 4個月,仲可以慢慢來,
我仔仔現在2歲,日間係姐姐湊,夜晚一收工我就親力親為,幾辛苦都好,係值得的,每晚我呵佢訓,雖然日間返工陪唔到佢,我一有時間我主力陪佢,佢知道的。
如果你c6唔識同你99 say no,你就要靠你自己,就算俾人話你係衰新抱都好,夜晚同bb訓你要企硬,我fd個仔由一出世就係嫲嫲湊(夜晚都係跟嫲嫲訓),而家3歲喇,仲係咩事都好,都係搵嫲嫲,我有時見到我fd都鄧佢心痛,一到夜晚話要嫲嫲唔要媽媽,做媽的咩心情呢,希望你成功

琥珀宮

hkbusfan 發表於 18-10-30 09:41
BB 出世前同99關係冇問題,直情可以話覺得佢都錫我
佢為咗BB 辭咗份工搬嚟同我哋住,冇諗過會搞到咁唔開心
...

邊個同佢訓就跟邊個,好正常

首頁

尾頁

跳至