樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

為左買自住樓,趕走左個好租客,諗住交吉有樓睇可以快d賣出。已經放左多間地產都聲氣,而且我開價只係跟銀行估價一樣,冇獅子開大口!!

子爵府

靜到睇都無人睇,銀行估價是lag behind, 未咁快反影真實情況。如要賣要set 低過估價。你都係再找過個租客因呢段時間好難賣。呢個月的十大屋苑成交比financial tsunami 時差好多

我個租客是expat,做金融大行的, 收緊28k 租,今個月開始無交租,懷疑走了佬
可能比人炒咗
金融行業比經濟差影響甚廣
Stock market 跌得好恐佈,無乜人有意欲去買樓

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

popolun 發表於 18-10-30 12:58
為左買自住樓,趕走左個好租客,諗住交吉有樓睇可以快d賣出。已經放左多間地產都聲氣,而且我開價只係跟銀 ...
在那裡,睇下合唔合用,同錢係幾多

子爵府

吓,啱啱先趕走左個好租客,又出租!我好想買自住樓,唔賣又唔夠錢

子爵府

長沙灣,實用3xx

侯爵府

popolun 發表於 18-10-30 12:58
為左買自住樓,趕走左個好租客,諗住交吉有樓睇可以快d賣出。已經放左多間地產都聲氣,而且我開價只係跟銀 ...

完全無人睇?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 18-10-30 17:15
完全無人睇?

我唔知呀!匙都放低左,都冇AA打黎

侯爵府

popolun 發表於 18-10-30 17:21
我唔知呀!匙都放低左,都冇AA打黎

有無上28hse 個d post 下?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 18-10-30 17:28
有無上28hse 個d post 下?

我見地產已經post左,其實有人講價我都可以再平少少,最慘回音都冇.

侯爵府

popolun 發表於 18-10-30 17:44
我見地產已經post左,其實有人講價我都可以再平少少,最慘回音都冇.

個市跌緊就係咁、好多都想等再跌多d 先買或等大減價盤;我都等緊、已有心水、買來收租、不過仍然高企買吾落手

男爵府

回覆樓主:

睇你個租金唔係平都唔係樓仔
交吉賣或連租約賣都係借五成
其實未必要清走租客吉售

子爵府

電腦怪傑 發表於 18-10-30 23:04
睇你個租金唔係平都唔係樓仔
交吉賣或連租約賣都係借五成
其實未必要清走租客吉售

乜依家五百幾萬樓交吉賣都要比五成手期?我以為連約賣先要!?
之前有人問過,但係一話無樓睇,就冇下文。我先趕租客走啫

大宅

回覆樓主:

而家市面既成交普遍比銀行估值底15%,有實力既賣家會轉租,淨底只有急住套現既賣家,而家係賣家急買家唔急,新聞日日都有講

子爵府

yiyi20 發表於 18-10-31 10:27
而家市面既成交普遍比銀行估值底15%,有實力既賣家會轉租,淨底只有急住套現既賣家,而家係賣家急買家唔急 ...

平15%........如果係咁,我再放租啦!我情願遲d先買自住樓。

侯爵府

popolun 發表於 18-10-31 10:44
平15%........如果係咁,我再放租啦!我情願遲d先買自住樓。

我覺得、既然無人買、繼續賺租都好。你未有自住樓、如果樓真係跌、到跌隠個月時賣、到時低賣低買都差吾多、稅仲平左好多添。

子爵府

SaBB 發表於 18-10-31 14:24
我覺得、既然無人買、繼續賺租都好。你未有自住樓、如果樓真係跌、到跌隠個月時賣、到時低賣低買都差吾多 ...

咁又係,急唔嚟

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

popolun 發表於 18-10-31 14:38
咁又係,急唔嚟
放1年租都有廿萬收入

子爵府

唉!真係唔想放租呀,好想買自住樓。

層樓廿幾年,行去長沙灣地鐵站3 min,實用三百幾呎,最慘一家四口唔夠住又趕走咗個好租客,煩惱

伯爵府

回覆樓主:

平賣平買

子爵府

sasatt 發表於 18-11-1 22:20
平賣平買

要幾平?$10000/呎?

首頁

尾頁

跳至