自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小倩 發表於 18-10-30 21:30
中一開始睇神鵰~

好記得,當時迷到轉堂miss未到係咁追

轉堂睇都罰,慘慘豬

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

侯爵府

佢真係一個天才,好慚愧我只係喺電視睇過佢嘅作品,未有耐性去鑽研咁多文字。但我覺得佢寫的故事人物雖然又多又複雜,故事嘅起承轉合亦都千變萬化,但係到到最後結局佢都可以將個故事寫到合情合理,完全唔覺有犯駁,佩服佩服!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

wong2323 發表於 18-10-30 21:36
舊版係在"雪山飛狐"一書中

去圖書館瞇吓先,thx
我要記得幸福......

洋房

金庸=學生時代回憶

伯爵府

我最鐘意射鵰英雄傳,第二係神鵰俠侶,射鵰拍劇都好睇,但神鵰就書好睇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

神鵰俠侣

男爵府

wong2323 發表於 18-10-30 19:53
悼查大俠

飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛

最愛天龍八部

翡翠宮

回覆樓主:

RIP

水晶宮

wong2323 發表於 18-10-30 21:47
舊版天龍八部段譽最後係同王語嫣一齊,咁新版結局係點?

新版結局:段譽最後發覺自己鍾意嘅唔係王語嫣,而係個個石像,王語嫣只係石像嘅替身。 段譽最後同木婉清、鍾靈一齊。
好耐之前睇過新版,唔知有冇記錯

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Audreyloo115 發表於 18-10-30 21:54
金庸=學生時代回憶

同意
我升中暑假開始睇金庸,除左連城訣故事太慘,只睇一次外,其他金庸小說都睇過起碼4次
查大俠真是曠世奇才

唵嘛呢叭咪吽      

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

whywhite22 發表於 18-10-30 22:12

新版結局:段譽最後發覺自己鍾意嘅唔係王語嫣,而係個 ...

佢真係只鍾意仙女姐姐喎
我要記得幸福......

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

wong2323 發表於 18-10-30 19:53
悼查大俠

飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛

仲有一部短篇<越女劍>, 附錄於<侠客行> 後。

水晶宮

盧大力 發表於 18-10-30 22:15
仲有黃藥師 迷戀挴超楓

係,新版射鵰講黃藥師暗戀梅超風。
倪匡好耐以前已經講過佢早知黃藥師鍾意梅超風,因為如果黃藥師唔係鍾意梅超風,冇理由知道陳玄風同梅超風拍拖會大動肝火。

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主

中二暑假兩星期睇哂神鵰射鵰鹿鼎,睇到生眼挑針

RIP大俠一路好走

男爵府

回覆樓主:

我睇左新版神鵰俠侶,好後悔

超級版主

my005 發表於 18-10-30 21:06
改動既主要多係人物既性格,查生話想性格更為總一、合理喎。

想知更多既,就睇一次新版啦,釣下你癮先。: ...

暫時未想睇新版

唵嘛呢叭咪吽      

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我最鍾意射鵰英雄傳,第二天龍八部,神鵰俠侶屋企都有,但我實在好唔鍾意神鵰果兩位主角,仲有黄蓉變成咁 , 第一次睇左1/3, 隔兩年睇2/3, 再隔兩年先睇完一本。。。 我家姐話當你生左小朋友再睇可能有唔同體會。。。但之後我已經唔想再攞黎睇

超級版主

imlcc 發表於 18-10-30 21:51
佢真係一個天才,好慚愧我只係喺電視睇過佢嘅作品,未有耐性去鑽研咁多文字。但我覺得佢寫的故事人物雖然又 ...

曠世奇才

唵嘛呢叭咪吽      

首頁
12345...10

尾頁

跳至