自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

28leung 發表於 18-10-30 22:49
RIP 查大俠全部舊版都有睇,最鐘意是射鵰英雄傳,覺得當年翁美玲演活了黃蓉,不論小說或電視劇不停去 ...

你可能年輕,未睇過當年佳視米雪演的黃蓉

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Sumyeema1 發表於 18-10-31 07:53
唐人現在是中國大製作公司之一?

胡歌呢套好睇嗎?

以前係四大,而家被好多追過,主要係資金唔似好多其他嘅咁多,以前多拍仙劍題材,而家冇好特技就盞搞。胡歌套射鵰部份人物性格遭遇改動過,所以原書粉會睇到媽媽聲,但有靚仔楊康,仲有好多香港演員如梁家仁,黄秋生,周海媚,導演助導都係香港人,都幾好睇,係林依晨演黄蓉差d
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

wong2323 發表於 18-10-31 08:52
你可能年輕,未睇過當年佳視米雪演的黃蓉

我睇過,我一直揾緊當年既 龍女姐,早前楊過生日仲講緊呢件事

珍珠宮

:fortunate

水晶宮

回覆樓主:

我好多本都好喜歡,翻睇又翻睇,好難取捨邊本係至愛。不過我覺得佢寫得最好嘅作品係天龍八部和雪山飛狐。天龍八部集合了最好打武功最强高手(基本上喺射鵰神鵰倚天三部曲最勁揪果d,去到天龍八部都只係beginner級數 )。天龍八部人物最繁多故事結構最精細,幾乎每個角色都獨特有自己嘅故事。層層布局懸疑推展再滲透玄幻色彩,集合了各種權謀、陰險、哀怨嗔癡和宿命主意。一部長篇甚至可分拆為三部曲,人物關係卻緊緊相扣,絕對係金庸最登峰造極之作,從來亦冇一部影視作品可以呈現出小說部局嘅精巧和張力。

珍珠宮

28leung 發表於 18-10-30 22:49
RIP 查大俠全部舊版都有睇,最鐘意是射鵰英雄傳,覺得當年翁美玲演活了黃蓉,不論小說或電視劇不停去 ...
我的黃蓉無可取代

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bing-jing 發表於 18-10-31 09:01
我睇過,我一直揾緊當年既 龍女姐,早前楊過生日仲講緊呢件事

當年佳視小龍女係李通明,楊過係羅樂林

我比較鍾意tvb小龍女陳玉蓮,楊過劉德華

唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

Sumyeema1 發表於 18-10-31 07:53
唐人現在是中國大製作公司之一?

胡歌呢套好睇嗎?

我覺得幾好睇,雖然好多人話林依晨唔夠靚,但我覺得好過新果套,女主角都唔似黃蓉,胡歌都做得好

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

飛雪連天,查君駕鶴, 西界射白鹿,

笑書神俠,良鏞登極,仙地倚碧鴛!

金庸大俠的小說伴我成長, 一路好走!!!

伯爵府

wong2323 發表於 18-10-30 21:25
白馬嘯西風同鴛鴦刀係短篇,比起長篇雖然略為遜色,若有時間,仍值得一看
...

仲有短篇越女劍,我反而睇過

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

查大俠一路好走
感謝你的作品滋潤了一眾莘莘學子之心

超級版主

hhyau 發表於 18-10-31 09:35
飛雪連天,查君駕鶴, 西界射白鹿,

笑書神俠,良鏞登極,仙地倚碧鴛!

好句好句

查大俠一路好走

唵嘛呢叭咪吽      

男爵府

Miss u 查大俠。謝謝你的作品陪伴我的成長

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

最可悲係....
現今大部份学生已不再愛睇書
極度沉迷手機、網絡世界!!唉!!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Elenalan 發表於 18-10-31 09:11
我好多本都好喜歡,翻睇又翻睇,好難取捨邊本係至愛。不過我覺得佢寫得最好嘅作品係天龍八步和雪山飛狐。天 ...

勁,你真係睇得好仔細,天龍八部我唔多熟,只睇過一次,俾你講到我都想翻睇
我要記得幸福......

大宅

查大俠一路好走

當年中學一路上堂, 一路收埋本射鵰/神鵰係櫃桶睇

珊瑚宮

wong2323 發表於 18-10-31 09:31
當年佳視小龍女係李通明,楊過係羅樂林

我比較鍾意tvb小龍女陳玉蓮,楊過劉德華

我知呀~李通明仲係 世界童話集 主特,我揾緊佢本人呀

白彪 米雪 羅樂林 均在, 唯獨欠佢

男爵府

2018復活節勳章

回覆 wong2323 的帖子

我最鍾意睇射鵰、神鵰、倚天, 每套睇左3次以上
我第一套買既笑傲江湖都鍾意陪伴左我中學時期..
查大俠........一路好走

伯爵府

ValerieBaBa 發表於 18-10-30 22:24
我睇左新版神鵰俠侶,好後悔

嘩 好彩我屋企果d全部係舊版
亦無8掛想睇下新版
否則聽到
段譽最後唔係同王語嫣
黃藥師暗戀梅超風
真係

超級版主

bing-jing 發表於 18-10-31 10:07

我知呀~李通明仲係 世界童話集 主特,我揾緊佢本人呀 :f ...

聽聞李通明早已移民美國

唵嘛呢叭咪吽      

首頁
45678...10

尾頁

跳至