論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人來左一個星期,煮飯ok,搞衛生一般,叫佢做咩都会做,我都可以接受。今日用我嘅钱买自己東西,買完话我知,我以为听错。見到買餸銀包真係有張萬寧单,唔知講咩好。

男爵府

畀面勳章

回覆 ConnieZhang 的帖子

海外定本地架?
話比佢知私人物品要自己買, 就算係屋企野,都要經僱主同意先可以買.
支lotion要比返錢你 , 比佢知道錢銀野係冇得走"盞"

子爵府

ConnieZhang 發表於 18-10-30 22:54
工人來左一個星期,煮飯ok,搞衛生一般,叫佢做咩都会做,我都可以接受。今日用我嘅钱买自己東西,買完话我 ...

同佢講錢俾佢,用嚟買餸

唔可以買自己嘢

唔係下次買唇膏,香水

wcpcelia    發表於 18-11-2 17:43

大宅

ConnieZhang 發表於 18-10-30 22:54
工人來左一個星期,煮飯ok,搞衛生一般,叫佢做咩都会做,我都可以接受。今日用我嘅钱买自己東西,買完话我 ...

同佢講呢啲佢個人用品要自己俾錢,然後叫佢即刻俾返錢你。唔駛唔好意思,佢啱啱嚟一定要講清楚,唔係遲啲 M 巾都用買餸錢買。

最好一次過講清楚有乜嘢係要佢自己負責 (例如:所有個人用品、休息日膳食,零食等等?),咪等佢有機會逐樣試你底線。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人好大胆,比佢買餸錢用來買自己野。 好好話比佢知, 佢自己野要自己比錢。
梗話無錢架, 得, 攞起支lotion, 出糧扣番錢先比佢。

皮膚乾, 要同你講, 你揾支平野比佢。 如果唔係下次攞晒D買餸錢買化粧品。

咁唔老實, 小心, 揾定人, 呢個工人唔掂。 分分鐘三隻手。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

咁大膽

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實姐姐的個人用品不會包。但她有需要,她沒錢購買要求購買,我都會提供給她,但絕對不能攞僱主錢,又冇問私自買他的個人用品。

珊瑚宮

同佢講

私自公款買私人野。未問準。就是偷
玩具萬歲!

珊瑚宮

如她不是衰。物品三幾十。當送比佢。不过一定講清楚規舉
玩具萬歲!

侯爵府

叫佢比番錢你,講明私人物品僱主唔包

wcpcelia    發表於 18-11-2 17:43

禁止訪問

子爵府

回覆 ConnieZhang 的帖子

唔洗唔好意思喎, D錢係買餸的, 唔係買佢的私人物品.
佢無錢買, 應預先同你講... 你決定係借比佢或比錢佢買或你直接買支平的比佢.
但不是她先買回來同時又用你的錢買囉.. 否則以後有排煩.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

佢試你底線, 我個賓賓都係, 初嚟在百佳買野夾咗支自己嘅洗頭水在單里面, 唔出聲, 我即同佢講, 顧主唔包私人用品.

自此之后, 無再發生同類事件.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

回覆樓主

咁大膽太過份

大宅

sorainbow 發表於 18-10-31 13:17
真的要先講好, 我朋友的工人仲勁, 自己私去買個PAN (300元) , 去通知我朋友話個PAN 爛了.

我屋企都爛咗好多嘢, 打得爛嘅打爛, 膠餐具溶晒。
可以扣佢錢架, 每單嘢唔可以扣多過300, 問題係你敢唔敢扣吖。扣完佢實黑面, 你餐餐都係佢煮, 如果你有小朋友要佢湊, 就更加唔敢啦

男爵府

要即刻出聲,我剛炒個工人初初就係用我d買餸錢買咖啡,我見10幾20蚊就冇出聲,因為平時都有提供咖啡,佢見你唔出聲會變本加厲。最後一次佢話去藥房買我屋企既日用品,點知用左我200幾蚊買佢自己日用品,我問佢d錢係邊時佢同我講唔記得找錢。最後炒佢係佢袋發現大量係藥房買既日用品,佢仲要死話用自己錢買。最後冇證冇據d野都要送晒俾佢!建議你再留意下佢有冇咩古惑野,eg偷野,講大話。如果有你基本上可以搵定人準備炒佢,因為佢地唔會改,仲大條道理覺得自己岩,你俾機會佢只係俾機會佢再犯,佢亦唔會多謝你俾機會。佢臨走仲係我屋苑同埋另一工人面前話係我裝佢,佢冇偷過野。

男爵府

要即刻出聲,我剛炒個工人初初就係用我d買餸錢買咖啡,我見10幾20蚊就冇出聲,因為平時都有提供咖啡,佢見你唔出聲會變本加厲。最後一次佢話去藥房買我屋企既日用品,點知用左我200幾蚊買佢自己日用品,我問佢d錢係邊時佢同我講唔記得找錢。最後炒佢係佢袋發現大量係藥房買既日用品,佢仲要死話用自己錢買。最後冇證冇據d野都要送晒俾佢!建議你再留意下佢有冇咩古惑野,eg偷野,講大話。如果有你基本上可以搵定人準備炒佢,因為佢地唔會改,仲大條道理覺得自己岩,你俾機會佢只係俾機會佢再犯,佢亦唔會多謝你俾機會。佢臨走仲係我屋苑同埋另一工人面前話係我裝佢,佢冇偷過野。

大宅

如果工人沒有自己的浴室, 她用了僱主放在浴室的東四是放不勝防的. 精華液每天用你一兩滴又如何.
就算有自己浴室, 她們也會逐少分裝在舊瓶子裡.
唯有買些平價的給她們用, 再三提省不可用僱主的.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

首頁

尾頁

跳至