自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

阿女12歲喇,不嬲感統、協調、小肌上都比較弱。但大肌係無問題嘅。
咁多年來,梗有進步。

從來,發覺佢過馬路特別小心,如無燈位過路線,會等真係無晒車先過,當然係好事!

但佢而家都唔細,都係一樣咁過法。好多時,d車好遠均速行駛,一定夠過有突,身邊d人過晒行走埋,佢仍企定定,要好肯定條路無晒車,又或好遠處d車紅燈停晒先過!

當然,佢咁小心過係好啦!但好似過左火一d。而且將來佢咁嘅距離感,學車一定肥十次都唔掂 又或咁好彩比佢考到,響條路上行駛,激死其他駕駛者 (我自己都比人激唔少 )

可以點訓練呢方面呢?

侯爵府

回覆樓主:

小小分享:
小學驗眼時,視光師話踼波可以練習距離感,慢慢踼就可以了。再大一點就可以打羽毛球,網球,觀鳥。

水晶宮

foggyao 發表於 18-10-31 00:37
阿女12歲喇,不嬲感統、協調、小肌上都比較弱。但大肌係無問題嘅。
咁多年來,梗有進步。

首先佢有無視力問題(而你地唔知)?

有無問佢點解?
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yamaneko 發表於 18-10-31 07:27
小小分享:
小學驗眼時,視光師話踼波可以練習距離感,慢慢踼就可以了。再大一點就可以打羽毛球,網球,觀 ...

羽毛球有玩下,叻就唔係喇,尚可以咁啦,猜下球無問題。

咁試下同佢玩多d。唔該晒!

珍珠宮

PCCW2319 發表於 18-10-31 08:06
首先佢有無視力問題(而你地唔知)?

有無問佢點解?

視力,有戴眼鏡,度數正確。
佢就係話有車黎緊,好危險,點過!?
我話:人人都過晒,走埋
佢話:咁近,好危險!

寶石宮

2023年兔年勳章

foggyao 發表於 18-10-31 10:52
視力,有戴眼鏡,度數正確。
佢就係話有車黎緊,好危險,點過!?
我話:人人都過晒,走埋

怕危險因為之前發生過啲事?

禁止訪問

珍珠宮

Poyau 發表於 18-10-31 10:55
怕危險因為之前發生過啲事?

可能間中都有比d意外片段佢睇?

不過,因為明明架車咁遠,但佢就話太近,又加上佢d種種小問題,所以我先諗會否有距離感呢方面嘅出錯。

珍珠宮

tiffor 發表於 18-10-31 10:58
球類運動?
因要預計距離的

無好特別培養佢球類運動
但見過佢打波,又好似問題不大,係有時有d笨手笨腳,似協調爭d,但大致叫ok咁啦!
如籃球,拋接傳球都準確嘅。

侯爵府

回覆樓主:

我仔都有呢個問題,喺條街度都容易撞到人,或者見到人差唔多撞到先至識閃開。

侯爵府

開心吸收勳章

驗眼睇下會吾會惰性眼, 睇吾倒立體感.

珍珠宮

Glau 發表於 18-10-31 11:10
驗眼睇下會吾會惰性眼, 睇吾倒立體感.

驗過,無事。

珍珠宮

tutik 發表於 18-10-31 11:10
我仔都有呢個問題,喺條街度都容易撞到人,或者見到人差唔多撞到先至識閃開。
...

咁佢又無咁。不過會成日唔小心,如餐廳、無留意身邊咁撞到人等等

咁你囝囝有無揾到問題原因?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

未必關距離感,你應該開心佢咁乖
阿仔打波都ok嘅
佢之所以唔會亂過馬路,係因為幼稚園教嘅,當時仲係有交通警去幼稚園同小朋友講交通安全,自始佢連我亂過馬路都會話我

水晶宮

回覆樓主:

其實你所講的問題不止是 "距離" , 而且還有 "速度" 感。要小朋友預計物件在一定距離內什麽時間到位。
既然你女玩球類運動可做到拋接, 一般來説佢空間感及球速都可掌握, 只是未能掌握車速及較大的距離。加上 車係可造成嚴重傷亡, 你女兒提高警覚以至要完全確保冇車才過馬路而矣。隨着佢見到多, 自然會調節对車速及較大空間的距離感。

禁止訪問

侯爵府

foggyao 發表於 18-10-31 11:14
咁佢又無咁。不過會成日唔小心,如餐廳、無留意身邊咁撞到人等等

咁你囝囝有無揾到問題原因?

我仔感統係有問題吖,且影響前額葉 發育,佢有輕微過動,回想細時冇乜爬就識企,好早識行就唔再爬,可能係問題所在。

珍珠宮

birdbird 發表於 18-10-31 11:30
其實你所講的問題不止是 "距離" , 而且還有 "速度" 感。要小朋友預計物件在一定距離內什麽時間到位。
既然 ...

希望係咁啦!
我已樣樣等佢長大,等到佢12歲,中間盡人士幫得就幫,問得就問!
响呢度學好多嘢!
多謝你回覆

大宅

foggyao 發表於 18-10-31 11:05
可能間中都有比d意外片段佢睇?

不過,因為明明架車咁遠,但佢就話太近,又加上佢d種種小問題,所以我先諗 ...

可能睇左意外片,心裏有陰影,好似睇恐怖片後怕黑咁!

珍珠宮

tutik 發表於 18-10-31 13:04
我仔感統係有問題吖,且影響前額葉 發育,佢有輕微過動,回想細時冇乜爬就識企,好早識行就唔再爬,可能係 ...

我女就有爬嘅。不過,佢感統,協調真係差d。

所以我而家仲有比佢繼續蕩韆鞦,唔知仲有無效。不過,一路成長,都有進步嘅!
一齊加油!

首頁

尾頁

跳至