家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

想由 中銀 轉番筆錢 去HSBC ,

請問

1)落分行 轉,會吾會收手續費?

2)電子支票係d咩? 有冇jm用過,可以分享下。

3) 中銀網上銀行可以轉,但又寫要用電話/電郵去轉帳,好似怪怪地咁,吾敢試。

請各位指教一下 , 大感謝

男爵府

台灣小松 發表於 18-10-31 02:46

請問

中銀網上銀行轉可以打a/c no. 轉帳, 都一樣係即時到帳架.

只係而家金管局出左, 登記左手提 or email, 都一樣可以收款.

大宅

台灣小松 發表於 18-10-31 02:46

請問

你嘅問題包含咗電子支票同轉數快, 或者你搞清楚你想用邊樣服務先, 例如收款銀行須要即時到帳的話就要揀 "轉數快".

同埋你要先安裝請流動保安編碼器或者向銀行申請保安編碼器, 否則無論電子支票定係轉數快你都用唔到.

大宅

yaya_c 發表於 18-10-31 09:15
中銀網上銀行轉可以打a/c no. 轉帳, 都一樣係即時到帳架.

只係而家金管局出左, 登記左手提 or email, 都 ...

我就係搵極 轉帳 都叫我入電話/ 電郵, 吾覺 好似有 其他銀行 就咁入 帳戶號碼 咁。

再研究下先。

大宅

StiltonCheese 發表於 18-10-31 10:43
你嘅問題包含咗電子支票同轉數快, 或者你搞清楚你想用邊樣服務先, 例如收款銀行須要即時到帳的話就要揀 " ...

因為問開, 想順便 了解埋 「電子支票」係咩東東><|||

其實筆錢 吾急轉,吾駛即時, 只係我用開 hsbc, 咁中銀筆定期 到左期, 想過番去hsbc 方便我管理 同埋 買股票。

如果純轉帳,吾要 編碼器 做吾做到?

多謝你咁詳細回覆!

男爵府

台灣小松 發表於 18-10-31 14:37
我就係搵極 轉帳 都叫我入電話/ 電郵, 吾覺 好似有 其他銀行 就咁入 帳戶號碼 咁。

再研究下先。

中銀網上銀行, 轉帳預設已經係入a/c no, 唔駛揀喎, 你要入電話號碼的話先要再揀呀.

大宅

台灣小松 發表於 18-10-31 14:39
因為問開, 想順便 了解埋 「電子支票」係咩東東>

因為你做跨行轉帳之前要將收款銀行嘅資料 (e.g. a/c no, email or mobile phone no.) 加入去, 冇保安編碼器變咗加唔到.

而中銀網上銀行無論電子支票定係轉數快都有上限, 前者金額唔過五十萬, 後者每日唔過一百萬, 如果你要轉多過一百萬傳統實體支票可能仲方便.

首頁

尾頁

跳至