自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章

今早凌晨約三點幾又比樓上揼幾下嘈醒,(我當然訓唔返)之後早上六點幾又揼幾下!(佢哋前年已經有前科,過份當時係由十二月到笠年四月一個禮拜有六晚揼十次就停,投訴咩?D管理處會話要佢地聽到先出面勸,C6試過禁佢地門鐘,佢哋唔開門,C6禁多兩三次企係度等,無幾耐就比管理處同我地講唔好去主動禁人地門鐘,一定交比佢地處理。寫信入佢地信箱,無回覆)

我真係好擔心佢地又會再次之前咁連續幾個月訓教時間揼!

好想呢啲咁無功德心嘅人立即消失!
我完全理解到幾年前新聞提到因嘈音滋擾而殺死鄰居!(當然殺人一定錯!我唔會咁做)

男爵府

好慘希望可以儘快解決啦

公爵府

我懷疑啲人其實係咪執啲野返黎翻新。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

管理處既然要搜証,其實樓主可否試吓錄音?

珍珠宮

2023年兔年勳章

tsung 發表於 18-11-1 08:01
管理處既然要搜証,其實樓主可否試吓錄音?
我問過管理處話錄音唔受理

珍珠宮

2023年兔年勳章

小華子 發表於 18-11-1 08:00
我只知樓上有一個幾歲大嘅小朋友(好似已經小學)
其母係四十歲以上嘅大陸人。
(可能仲有其他人住 但我只知咁多)

子爵府

半夜?係咪玩sm呀?
有乜嘢要半夜整

珍珠宮

2023年兔年勳章

小華子 發表於 18-11-1 08:00
都有可能!
佢哋賤格到非要人哋訓覺時間揼!
希望佢哋快消失呢個世上!

水晶宮

畀面勳章

如果情況嚴重,可以直接報警嗎
警察嚟點到你唔開門

珍珠宮

2023年兔年勳章

sugarcheung 發表於 18-11-1 08:18
半夜?係咪玩sm呀?
有乜嘢要半夜整

我都想知。
我有時聽到佢哋晚上十一點至凌晨兩點,放一埋野係地上 仲要放五次到十幾次(聽落似一埋米丶一埋萬字夾嘅聲,實際係乜 唔知(金、銀色嗰種萬字夾)

珍珠宮

日月水火 發表於 18-11-1 08:09

先自己錄定音(我會直情拍埋片,證明埋時間地點),起碼證明到自己無講大話;再兇返管理處,你地好困擾,連情緒及日常生活都受影響,如果佢地做吾到嘢,就唯有報警/揾區議員,睇下管理處有乜反應

tsung    發表於 18-11-1 10:25

水晶宮

畀面勳章

sugarcheung 發表於 18-11-1 08:18
半夜?係咪玩sm呀?
有乜嘢要半夜整

衛斯理老貓

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

日月水火 發表於 18-11-1 08:09

我贊成11樓jm的提議,你可參考做法

珍珠宮

2023年兔年勳章

kavenzou 發表於 18-11-1 08:33

先自己錄定音(我會直情拍埋片,證明埋時間地點),起碼證 ...
感謝你的建議,我試試。

別墅

拍片報警都唔受理的
啲片睇下管理處有冇反應啦

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

希望早日解決

伯爵府

回覆樓主:

報警,其實警察都做唔到咩,我試過半夜12點對面屋据嘢,報左管理處唔理我,報警警察先生話搵佢地無用,叫我管理處唔受理搵房屋署喎!
請問你係咪公屋?如果係唔好太期望管理處、房屋署會幫到你,佢地都係不停俾口頭警告,除非佢知道自己衰唔再嘈,d 人無恥起上嚟真係警察都唔驚,因為都奈佢唔何。

我已經俾對面屋滋擾差唔多4年,仲要俾人鬧番轉頭話我搞事

大宅

我都試過樓上成日揼同鑽嘢, 一路都忍佢, 有一次係好夜, 啱啱tum完細B瞓, 突然勁大鑽嘢聲, 嚇到BB勁喊, 大女都嘈醒埋, 好嬲之下打去管理處, 佢話派人上嚟睇, 咁我就等, 等嘅時候就用手機錄音, 一聽到樓上嘈就錄, 講埋日子時間~ 過咗半個鐘, 樓上仲係間唔中又揼又鑽, 再打去管理處, 佢話派咗人上去門口聽, 聽咗一陣冇聲, 所以走咗~ 我話吓? 仲嘈緊喎, 佢就話派人上嚟我屋企入面聽, 之後職員上到嚟, 咁啱上面又冇聲, 我就播錄音畀佢聽, 佢就上咗去, 過一陣佢落返來, 證實樓上真係砌緊傢私, 已經警告咗佢, 之後第二日仲有貼告示提住客晚上唔好發出噪音~

所以有jm提議錄音或錄影,我覺得可以試下~

子爵府

日月水火 發表於 18-11-1 06:41
今早凌晨約三點幾又比樓上揼幾下嘈醒,(我當然訓唔返)之後早上六點幾又揼幾下!(佢哋前年已經 ...

可能係樓上廁所沖水有問題,我之前也遇過,樓上晚晚半夜去廁所,我被揼水聲嘈醒,我最後落樓下管理處投訴,令我睡得不好,影響返工。管理員去同樓上講這情況,樓上揾人維修水箱就無事了。

我諗你揾管理員同佢傾你慘況,叫管理員同樓上傾希望佢維修,唔好大家一來就硬碰或報警囉。

用戶要求終止服務

唔好自己去襟人鐘

我之前出過post,我租樓時,有個懷疑精神病的老人家上黎按我門鐘,叫我c6唔好再做健身舉啞鈴...痴缐我c6都未返屋企都冇啞鈴。自始我叫姐姐係我返工時一律唔可以開門even有人襟鐘。同管理員投訴叫佢同返個老人家講有咩叫佢搵管理處,我點知佢係咪真係住客.佢再襟鐘我死都唔開門.最後未夠租約期滿提早搬走

所以你一定要透過管理處出面,冇用都係咁話,唔好私了.

首頁

尾頁

跳至