自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

每個人有佢自己嘅處事方法。

怪獸家長呢個名已經俾人濫用。

自己睇唔順眼嘅家長,就係怪獸

用戶要求終止服務

如果學校對家長A的大女已有投訴,點會收佢個細女?waiting list已偷笑....

大宅

我眼中兩個都唔算怪獸
A家長覺得子女叻,其實我覺得好多人都會,不過埋怨別人就唔好,但亦不算怪獸,係佢本身性格問題
B家長努力準備亦無不妥。最怕咩都唔理,事後先怨天尤人

珍珠宮

A恐怖啲。
講開面試班,我老板識人教依啲,有時會派我去面試班度扮考官,面試班比左份試題叫我照稿讀,而教開面試班的老師就會係旁邊睇小朋友應對,從而幫小朋友比分,我有同果啲老師傾過計,佢地覺得如果本身小朋友係好喜歡交談,主動,咁面試班先會對佢有幫助,但如果小朋友一碌木,連老師邀請佢講幾句都吳肯,就幫吳到個小朋友啲咩

子爵府

Lindytiger 發表於 18-11-1 11:01
呢排又係考小一既高峰期,令我想起身邊有2個家長舊年考小一時既經歷,大家睇完覺得邊算係怪獸家長。

2位小 ...

兩個都唔算怪獸家長
A算自我感覺良好加毫無準備加純靠運,基本上佢覺得咩都唔使做已經入到至top學校,同「怪獸家長」完全沾不上邊。
B就咁睇你描述,應該算積極應戰,多手準備,怪唔怪獸係指有冇過份地做多左,咁睇就唔覺?
你⋯係家長B?被家長A話怪獸?
另外我想問B既大仔讀緊咩學校?細仔唔可以跟嗎?還是非必收?

子爵府

Jumboshrimp 發表於 18-11-1 13:08

認同你

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jumboshrimp 發表於 18-11-1 13:08

非常同意。最憎人郁d話人怪獸。咁討厭供書教學就直頭咪生啦。人地點教,又唔影響你,關你咩事啫

男爵府

EvaHui520 發表於 18-11-1 14:42
兩個都唔算怪獸家長
A算自我感覺良好加毫無準備加純靠運,基本上佢覺得咩都唔使做已經入到至top學校,同「 ...

我2個都唔係,係佢地既朋友。其實係A 覺得B 怪獸

男爵府

^—^ 發表於 18-11-1 13:20
如果學校對家長A的大女已有投訴,點會收佢個細女?waiting list已偷笑....

但A 唔覺得個女有問題,係學校唔夠包容囉

子爵府

Lindytiger 發表於 18-11-1 14:54
我2個都唔係,係佢地既朋友。其實係A 覺得B 怪獸

唔好意思誤會了。
都估到,通常無準備的會「怪」/標籤有準備的家長係怪獸,從而安慰自己/合理化自己。
好多(並非全部)B呢類家長抱著一種僥倖心態覺得自己仔女一定唔使準備都叻到入到至top,取笑有準備既家長為「怪獸」從而顯得自己好清高。

好似⋯唔溫書去考試就話溫書的人係死讀書。
機會留俾有準備的人,凡事唔好「過多」或「過少」,其實無咩必要去標籤別人

水晶宮

回覆樓主

好簡單,分別是一個有準備和一個無準備的家長。其實兩個都唔算怪獸。

子爵府

回覆樓主:

如果做朋友,不必互相批評
人人做法唔同
一個可叫有準備,可叫怪獸
一個可叫放鬆,又可叫 hea

同一樣嘢,睇正面定負面
做得朋友就唔好搵明知要拗嘅嘢嚟傾,我覺得

男爵府

EvaHui520 發表於 18-11-1 15:01
唔好意思誤會了。
都估到,通常無準備的會「怪」/標籤有準備的家長係怪獸,從而安慰自己/合理化自己。
好 ...

我不嬲都甚少對朋友們既教育方法評論,始終仔女係佢地既,好與壞其實同我冇關。只係有時朋友問到,想我分享一下有咩心得參考時我咪講幾句啦。所以B 嗰種積極部署,又或者A 嗰種自信滿滿我都不加意見。只係暗裏覺得A 太過自信了,佢個大女真係本身曵而讀書又懶散,並非朋友A 所講咁叻。我係直到佢細女得到waiting list 個一刻先知原來朋友A 從未想過大女係學校既表現會影響細女既入學,亦冇諗過咩backup plan, 一心等住入心中top 既學校。

子爵府

Lindytiger 發表於 18-11-1 15:20
我不嬲都甚少對朋友們既教育方法評論,始終仔女係佢地既,好與壞其實同我冇關。只係有時朋友問到,想我分 ...

a 的大女讀緊至top學校?

男爵府

EvaHui520 發表於 18-11-1 15:23
a 的大女讀緊至top學校?

係A 心目中,大女嗰間排第三

子爵府

兩個都是,最簡單,話老師份卷有問題,講出來都俾人笑,你估老師好得閒。要個仔女參加什麼什麼都是,咁細個就要咁即你小朋友不合這間學校。

用戶要求終止服務

Lindytiger 發表於 18-11-1 14:56
但A 唔覺得個女有問題,係學校唔夠包容囉

受歡迎的學校未必功課好多,但程度好大機會深d,成績追唔到家長又唔理真係幾麻煩.....細女入到都未必好.....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Lindytiger 發表於 18-11-1 15:27
係A 心目中,大女嗰間排第三

咁佢大安旨意姐,可能家姐無做過d咩就入到,就諗住呀妹唔洗點準備都入到

其實無需要理人地講咩,結果反映一切,A為自己既自負承擔後果而已。B繼續為佢既仔女做好準備。呢d準備你唔做,其他家長都會做,根本唔需要理A說話

男爵府

^—^ 發表於 18-11-1 15:43
受歡迎的學校未必功課好多,但程度好大機會深d,成績追唔到家長又唔理真係幾麻煩.....細女入到都未必好... ...

Exactly.....一直冇認真處理家姐既問題,所以越讀越worse

男爵府

littlefunpig 發表於 18-11-1 15:58
咁佢大安旨意姐,可能家姐無做過d咩就入到,就諗住呀妹唔洗點準備都入到

其實無需要理人地講咩,結果反映 ...

其他siblings 都好緊張,係佢唔知點解會咁大安旨意

首頁
12345...6

尾頁

跳至