自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

禁止訪問

大宅

一個普通人在街度拎人地個眼鏡盒掟爛,報警都似。但角色變成老師學生,就是理所當然⋯⋯咁係咪即是弱勢的一定要接受暴力(精神上)對待?

男爵府

yanfaifai 發表於 18-11-3 00:06
每次亞仔有事,我會問同班同學實際情况,不會衹聽亞仔講
冇飯食共有3位同學
因開飯前已被叫走,班主任冇留 ...

有無食藥?

大宅

做老師要有老師的品格操守。你可以嚴厲,你可以有原則,但是掟爛嘢就是暴力,無飯食就是體罰,就算學生再曳,都唔應該發生。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其实換一個角度老師都係A仔,係咪又一直要求人包容,已唔試下改下自己去適應器做一個老師。 越早教個仔點守規比投訴更重要。

大宅

yanfaifai 發表於 18-11-2 13:50
仔小四,上兩個星期被老師罰午膳做改正,慢,所以冇飯食
已經好嬲,打俾班主任,社工,明言不能再發生
昨天 ...

其實你個仔係咪好難教?

男爵府

cinda72. 發表於 18-11-3 13:03
事情就發生左啦,想點解決呢?
捉個老師5門斬首,定係投訴到佢工都冇得做就叫解決?
況且,只係一件咁既事 ...

你唔好下下誇大黎講咁老土啦,
約見個老師了解件事,已經係一個解決辦法啦!
你叫樓主算數喎,而家咩事都未知就叫佢算數?
細路仔先得10歲,佢處理到就唔洗放學返黎喊啦,而家就掟野去第二道,下次會唔會直接掟埋落個學生度?對你黎講,你只係用左個物件個價值去分事情個輕重,你無意識到再咁樣落去,對學生個情緒有幾嚴重,樓主亦會好心痛個仔。
當務之急,應該係快啲搵學校老師校長了解件事,睇下有無野可以幫到個老師或者學校,咁樣先係解決問題!

禁止訪問

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-11-3 12:24
我以前老師丟書包、功課書本落垃圾桶、痴線架...
估唔到而家仲有老師敢做
學生唔啱、但老師更錯囉、同埋食 ...
你提醒左我,小六果個班主任,試過掉同學書包落街,咁岩果期學校做緊全校安裝冷氣,個書包"long"左係個棚架度,計返歲數,這老師當年2×,依加都4×,仲有係度做

禁止訪問

水晶宮

Angel_Rose 發表於 18-11-3 13:46
你提醒左我,小六果個班主任,試過掉同學書包落街,咁岩果期學校做緊全校安裝冷氣,個書包"long"左係個棚架度, ...

痴線架、真心我覺得好多老師有精神病
應該年年check 下仲啱唔啱做

男爵府

Angel_Rose 發表於 18-11-3 13:46
你提醒左我,小六果個班主任,試過掉同學書包落街,咁岩果期學校做緊全校安裝冷氣,個書包"long"左係個棚架度, ...

我讀小學果時都曾經有個女老師輕輕當眾come左我一巴,我而家30幾歲人都仲好記得呢件事,可想而知對小朋友心靈一定會有影響!
我細個都有比父母打過,但遠遠比唔上呢件事咁深刻。

早兩年我仔仔讀果間幼稚園,有幼兒班發生左單飛書包既事,比家長偷拍到,結果老師比人炒左

翡翠宮

oooCeciooo 發表於 18-11-3 13:57
我讀小學果時都曾經有個女老師輕輕當眾come左我一巴,我而家30幾歲人都仲好記得呢件事,可想而知對小朋友 ...

一巴掌又真係另一回事,真係過份咗,咩事激到老師咁重手!?!?

上次幼稚园班學生本身好乖, 老師係無緣無故,我都替d 幼B不值。

伯爵府

回覆樓主:

寫信比學校
附上教育人員專業操手議會嘅
香港教育專業守則對學生的義務
如學校不正視問題
會採取進一步行動

https://cpc.edb.org.hk/tc/code_02.htm#02

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

金牌阿四 發表於 18-11-3 13:18
其實你個仔係咪好難教?

我都算係半個教育界
有D 細路真係難教到好似想黎 攞你命咁
成績差 唔在講, 態度都好差, 十問九唔應
一係問乜 佢都話唔知, 收埋晒D功課, 明明要做又話唔使
欠交又當冇事發生
叫佢做東, 佢做西, 一係當聽唔到

佢近期考試, 比份數學卷佢 佢是旦寫D 數字落去
叫佢每題寫步驟, 佢就彩你都傻...
一味話唔識, 唔識...
問佢唔識乜野, 佢又唔彩你

教左佢點做, 同佢做過2題, 問佢 乜X乜 係幾多, 佢又識答你
其後 叫佢再改其他, 因為乘錯晒
佢HOLD住本薄十幾分鐘又 唔改比返你,
如事者我比佢, 佢又比返我 來回數十次

忍唔住同佢講: 下星期你學校測驗數學, 唔係你係度測試我 EQ有幾高
跟住成班係度笑

男爵府

littlecar 發表於 18-11-3 14:03
一巴掌又真係另一回事,真係過份咗,咩事激到老師咁重手!?!?

上次幼稚园班學生本身好乖, 老師係 ...

我只係欠帶宗教書

不過就算學生點曳,都唔應該用呢啲方法去解決..

翡翠宮

oooCeciooo 發表於 18-11-3 14:08
我只係欠帶宗教書

不過就算學生點曳,都唔應該用呢啲方法去解決..

個老師真係過份,你唔好再因佢錯而去罰自己,希望你盡快可以釋懷。

老師係有更好方法,但過份保護小朋友將來更難面對外面世界, 教佢明白自己點可以免被老師罰更重要。

如果唔係老師怕咗家長唯有當小朋友透明,未必係好事。

男爵府

littlecar 發表於 18-11-3 14:14
個老師真係過份,你唔好再因佢錯而去罰自己,希望你盡快可以釋懷。

老師係有更好方法,但過份保護小朋友 ...

岩呀,我同意唔好過份保護小朋友,我女小二佢成日都話怕老師鬧,我都成日同佢講,你又無做錯,老師點會鬧你

不過呢件事,我對於小朋友比老師罰到連飯都無得食,我完全無意見,因為個學生做得慢搞到自己無飯食,但去到老師掟爛學生物品就肯定有問題,呢個行為只係代表老師發洩自己情緒..

侯爵府

好媽媽勳章

tommyxsarah 發表於 18-11-3 12:15
好多野唔係一朝一夕 ,您平時點教您仔仔。您仔仔上堂時情況您清唔清楚?

當然老師甘樣係不能接受。

他上課有時會玩文具,不專心,如課堂內容是他有興趣,他十分投入
他是選擇性的,他是A仔,很難勉強去改,有教他方法,他已改善了很多
我本身也是老師,老師的難處我當然知,我也教過很多Sen,我仔絕不是冇得教,但老師處理方法, 絕對不是 對症下藥
反而是火上加油
[img align=right][/img]

首頁
56789...12

尾頁

跳至