婆媳關係

跳至
del  

首頁

尾頁

別墅

del

大宅

tung_3bi 發表於 18-11-2 16:31
首先,我係同老公,奶奶,老爺一齊住,bb岩岩出世一個月左右
臨出院,b仔要照燈,黃疸紮介,照左一日就番得 ...

加油啦 我都係同6299住 基本上我同你情況差吾多 一出世個時 我餵仔飽人奶 餵餵下奶奶冇敲門冇出聲就打開我度門 仲要佢老公都係到 不過睇吾到 晚晚bb一喊佢就沖埋黎問我佢做乜喊 本身未生個陣99話佢湊我翻工 生完坐完個月就決定我自己湊翻 佢跟本吾識湊b 基本開奶換片都吾得 甚至係我仔1 0個月既時候跌左我仔落地 從此我仔依加就黎15個月都冇再比佢抱過我個仔 加上我仔吾中二佢 一見到佢就會拍心口表示驚驚

複式洋房

相見好同住難 仲要係唔講道理嘅親人

子爵府

回覆樓主:

JM,you are瀨嘢ed

你6299連你個仔食乜點瞓都要理,你真係死得。返娘家啦。

大宅

回覆樓主:

我奶奶都係咩都管
由出世就講到而家,我成日唔俾我仔食飽。
連我同我仔訓到幾點起身都要閙,日閙夜鬧,一朝早都沖緊奶,仲要大聲鬧:「細路仔唔洗食!?」
成日重覆「大人就有得食飽!細路仔就無得食!唔知點湊細路!」
我想講,我先係無食野既人囉,好多時我仔食左兩餐我到中午先食野咋!

佢又唔係時時睇住,憑咩話無俾野阿仔食呢?
同埋我帶我仔出街,佢都會講呢句,但我出街好多時係約親戚/朋友,唔會無野食,係無食我奶奶煮既野姐!唔係無食野!

男爵府

放完產假唔好比你99湊b呀,一定反硬面。快d諗定搬走,搵人湊b啦!

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

寧願自己租樓,遲d買樓,都唔會同6299住,第日教仔你有排同佢地嘈。如果自己父母幫唔到手,就排育嬰園或搵d正常嘅姨姨湊,我係你真係點死都唔會比6299湊同一齊住。

男爵府

回覆樓主:

睇完成篇野感覺bb個老豆無乜幫過手。
我都理解你, 有一排我仔病左, 果時仲細。我連續幾晚訓得幾個鐘心情極差。6299仲日日一大堆問題, 例如: bb幾時好番丫? 幾時退燒丫? 幾時先唔流鼻涕丫? 點解食完藥仲未好番架? 仲咳丫點算丫? 使唔使入院? 啲問題並唔係問一次, 而係每半個鐘出現一次。好明顯啲老人家個心亂了, 要我去安慰, 安撫。但唔夠訓既我邊有咁既心力。

我同佢地講: 你以為神仙咩, 食一次藥就好番個醫生發左達啦。同埋我後來搞到牌氣唔好黑口黑面。老公就話我黑口黑面粗聲粗氣對6299。結果到老公比我丙到上天花板。

而家個仔病左無人敢黎嘈我。

做人阿媽要夠惡, 明白嗎?

別墅

dadamama0615 發表於 18-11-2 17:06
加油啦 我都係同6299住 基本上我同你情況差吾多 一出世個時 我餵仔飽人奶 餵餵下奶奶冇敲門冇出聲就打開我 ...

Del

別墅

你地有無打算幾時搬出黎住?我都係同6299住(19年底會搬),但係我堅持請工人,就係唔想我6299掂我個仔,減少磨擦,我同佢地講:你地淨係同佢玩得架啦。由於無要佢幫過手,我又同個仔成日都係房,唔會比佢煩到。(如果佢會成日入黎,我會鎖門)
我反而覺得最大問題係你c6度,求其講兩句,你99點會聽,完全幫唔到手。我同我c6講,要幫我盡力表達囉,如果唔係,一係我就同99吵大獲,一係就返娘家,所以我c6會幫手話佢地,我覺得與其想改變你99,你快啲'教'好左你c6先仲緊要。
為左個仔,如果佢地真係唔聽你講,唔好話同6299,就算同老公關係差左都無辦法,一定要爭取,bb成長無得返轉頭,加油!

子爵府

回覆樓主:

你同老公做壞咗個頭
係你老公問佢媽有無問題時
你應該堅持
但你算啦算咗
咁算咗佢就覺得管得
管得就逐樣越管越多

依家情況變咗係咁的話,一係你拿返個話事權,但預咗最壞情況搬同請工人。一係就忍,未來教小孩仲多嘢你唔開心

別墅

Agnes228 發表於 18-11-2 23:16
相見好同住難 仲要係唔講道理嘅親人
未有bb真係忍下都算喇,生左bb真係忍唔到

男爵府

其實,你遇到既事基本個個同住都試過,仲難頂既都有,同意樓上講,要教好C6!!佢先係關鍵人物,只要C6同你一陣線,撐你,你6299都唔會亂嚟!

別墅

Solarflare 發表於 18-11-3 08:22
睇完成篇野感覺bb個老豆無乜幫過手。
我都理解你, 有一排我仔病左, 果時仲細。我連續幾晚訓得幾個鐘心情極 ...
老公咩都話算啦算啦,咩都話佢兩老都係為左阿b好,關心阿b啫,仲問我係咪想佢同佢兩老反面,唉

洋房

wo..你99係咪以為阿B係佢自己生嫁,
完全無尊重過你喎~仲要俾說話你聽
你都可以吾洗尊重佢喇~
俾我我會番娘家睇下62 99仲有無得見阿B,
我都係同62 99一齊住,見到有問題既事一定要企硬

男爵府

明白你應受,奶奶其實都係太肉緊個孫,所以乜都鐘意比意見去參預!
我老爺個陣都當我女係佢生,霸住要係佢視線範圍內,唔比佢抱仲要同個仔投訴我!乜都要比意見⋯令人身心困擾

大宅

回覆 tung_3bi 的帖子

係啊!我一開房門,就問bb拉屎啊?bb一哭就話,肚餓啊?剛剛喂完奶,bb喊眼訓,又話,唔够飽,冇奶。。最黑我憎係,我已經累到成隻狗,佢看我換片,全程囉嗦,講呢講路,剛好阿b再射尿,我立即用手盖住,幸免中招,佢仲笑口世世話,好野,斟度尿比媽媽飲,童子尿,好有益。我駁佢嘴,我唔會飲,留比嫲嫲飲。
樓主99算係好了,識沖奶,瓶喂,換片。
我99只會等我搞好晒個bb,佢抱去玩。
然後一喊,就話肚餓,交番比我。
最後她嫌我唔比bb佢抱,同我吵大獲,成功令我搬走,以後唔洗再見佢啦!

別墅

SINKI128 發表於 18-11-3 11:56
wo..你99係咪以為阿B係佢自己生嫁,
完全無尊重過你喎~仲要俾說話你聽
你都可以吾洗尊重佢喇~

別墅

tung_3bi 發表於 18-11-3 11:16
老公咩都話算啦算啦,咩都話佢兩老都係為左阿b好,關心阿b啫,仲問我係咪想佢同佢兩老反面,唉
...

我同c6都嘈過一樣既野,我就答佢,你要孝順,我支持你,亦無權阻止你,但係佢地依家影響緊你個仔,你個角色除左係人地個仔,仲係人地老豆,唔係一句唔想嘈就唔去處理囉。
如果佢都仲係無反應既,你一係就要自己強硬啲,佢唔反咪你反囉,最緊要保護到個仔,或者唔好返工住啦,我怕你地未儲好錢搬出去,個仔都比人教壞曬或者日日家嘈屋閉了,仲有最壞打算返娘家住。

首頁

尾頁

跳至