懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下初懷孕4週,到天水圍母嬰健康院還是直接到屯門醫院登記產檢好?

大宅

去天水圍母嬰健康院啦…健康院檢查完有問題先轉介去屯醫架。唔使去屯醫,除非你有轉介信先收你。

別墅

Phoebeto1112 發表於 18-11-2 19:38
想問下初懷孕4週,到天水圍母嬰健康院還是直接到屯門醫院登記產檢好?

先去健康院到登記左拎張照唐氏既紙
再去屯醫登記做唐氏檢查

複式洋房

Albee.Ng 發表於 18-11-3 00:03
先去健康院到登記左拎張照唐氏既紙
再去屯醫登記做唐氏檢查

(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️唔該哂你,咁請問再去屯門醫院做唐氏檢查係要即日?還是會再約時間?

複式洋房

Siuyip070707 發表於 18-11-2 22:25
去天水圍母嬰健康院啦…健康院檢查完有問題先轉介去屯醫架。唔使去屯醫,除非你有轉介信先收你。 ...

明白明白(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

Phoebeto1112 發表於 18-11-3 11:20
(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️唔該哂你,咁請問再去屯門醫院做唐氏檢查係要即日?還是會再約 ...

第一次去係約時間 好似大約9-13週內做

複式洋房

你地初懷孕有冇谷m既感覺?

複式洋房

Albee.Ng 發表於 18-11-3 11:21
第一次去係約時間 好似大約9-13週內做

明白,謝謝

別墅

Phoebeto1112 發表於 18-11-3 11:29
你地初懷孕有冇谷m既感覺?

有呀,所以一開頭我都唔知自己有左,仲以為M遲左

複式洋房

PHOENi_Z 發表於 18-11-3 11:57
有呀,所以一開頭我都唔知自己有左,仲以為M遲左

因為都有肚痛,驚唔正常。

別墅

Phoebeto1112 發表於 18-11-3 12:21
因為都有肚痛,驚唔正常。

我果陣係扯住扯住痛,同平時谷m感覺相似,所以冇理會以為只係M遲。後尾confirmed pregnancy 我有問醫生同上網睇話,話因爲bb長大會拉扯到子宮,所以少許痛係正常。你幾時產檢?可以問一問醫生會比較安心呀(emoji)(emoji)

複式洋房

PHOENi_Z 發表於 18-11-3 12:28
我果陣係扯住扯住痛,同平時谷m感覺相似,所以冇理會以為只係M遲。後尾confirmed pregnancy 我有問醫生同 ...

原來係咁,我星期二去天水圍健康院初次登記,到時候問下,謝謝分享。

大宅

回覆 Albee.Ng 的帖子

我係健康院登記完,唔使再去屯醫再登記,健康院會比照唐氏期你,你扲住張紙,跟著日期時間去就得。

複式洋房

Siuyip070707 發表於 18-11-4 11:09
回覆 Albee.Ng 的帖子

我係健康院登記完,唔使再去屯醫再登記,健康院會比照唐氏期你,你扲住張紙,跟著日 ...

唔該哂
Phoebeto1112 發表於 18-11-2 19:38

Hello Phoebeto1112! https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/centre_det/maternal/maternal.html

可以揀最近你果間母嬰健康院做產檢,每間嘅新症登記程序都唔同,有D要親身登記。

到時登記必須帶齊: 身份證明文件、住址證明(最近六個月內發出的)、驗孕報告書、產前記錄(如有)、已填妥的「產前檢查服務-首次登記表格」、小便樣本。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 18-11-7 16:46
Hello Phoebeto1112! https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/centre_det/maternal/maternal.html
可以揀最近你 ...

謝謝,已做了登記
Phoebeto1112 發表於 18-11-7 17:03
謝謝,已做了登記

太好了! 都恭喜Phoebeto1112晉身為孕媽媽!唔少孕媽懷孕初期都有孕吐等不適,多數屬於正常現象。
宜家胃口OK?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 18-11-9 14:53
太好了! 都恭喜Phoebeto1112晉身為孕媽媽!唔少孕媽懷孕初期都有孕吐等不適,多數屬於正常現象。
宜家胃口O ...

好多胃氣
Phoebeto1112 發表於 18-11-9 14:54
好多胃氣

多胃氣、胃酸倒流都係懷孕期好普遍。因為黃體酮荷爾蒙上升,以致消化道肌肉運作減慢。建議媽媽避免飲汽水及進食醃菜等易發酵、刺激及辛辣、太油膩嘅食物,加上少食多餐,進食時慢慢咀嚼,都可以減少消化不良情況。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 18-11-9 18:16
多胃氣、胃酸倒流都係懷孕期好普遍。因為黃體酮荷爾蒙上升,以致消化道肌肉運作減慢。建議媽媽避免飲汽水 ...

收到,謝謝

首頁

尾頁

跳至