3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

邊星期三學校話要溫習,之前要背定10個8個指定數字或英文字或中文字,即每隔一week 一次,英文數學寫字還可以,中文真係教到我嘔血,教完佢,我炆到頭又暈,眼又蒙,心口真係有股你頂住咁,但佢都仲未識,都溫左半個鐘,見佢都未識,又開始扭計,所以停左陣,我都要冷靜下,短短半個鐘我都根歇力疲囉,唉…暫時我心態都係教我會照教,但final係學校佢都係唔記得點寫,我都唔會迫佢, even 老師要我嚴啲迫佢我都唔會理,知道小朋友肯學就算

珍珠宮

冷靜冷靜,教導小朋友真係好費神

男爵府

回覆 sumpo 的帖子

非學卷幼稚園? 揀得呢D應該預咗, 我仔果間本來K3有默書, 俾教育局知道, 即刻要學校停, 唔俾默書.

伯爵府

sumpo 發表於 18-11-3 10:17
邊星期三學校話要溫習,之前要背定10個8個指定數字或英文字或中文字,即每隔一week 一次,英文數學寫字還可 ...

吃得咸魚抵得喝

男爵府

回覆樓主:

又唔係,我冇呀,咁我都想佢識下字,寫下我覺得ok嘅,不過我唔會迫佢一定要識晒咁,好似頭先都同佢練左半個鐘,我就完架喇,返到學校唔識就算,我唔會鬧佢嘅,我覺得學校想升級,聽啲媽咪有大b讀完,以前冇咁要求高,所以我咪學校有學校要求,我有我教我子女分數囉

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

真係慢慢黎喇,大人都需要調整好心態,哈哈哈

民房

現在讀書系咁噶啦!你過去教育王國望望,個個都操fit緊個細路十八般武藝

大宅

回覆 sumpo 的帖子

中文字會唔會化成圖像解釋會記到入腦d? 或者同小朋友一齊諗下個字似d乜,加入左聯想應該會易記d @@ (利申:未教過,純粹集思廣益...XD)
英文都一樣,學識左拼音ge概念其實唔洗d死記@@ 我記得自己細個英文默書基本靠拼音已經好有用,唔洗點溫書。@@ 去到小學有unseen 默書,就算自己唔識果個字,靠聽老師讀都會寫到個字出來。
搵到個適合小朋友ge讀書方法最緊要!

禁止訪問

大宅

路過。

真心覺得你揀左間會"讀壞" 小朋友的學校。

我深信,如果你覺得"教得辛苦" 、小朋友又"學得辛苦" (即好似拉牛上樹咁) ,根本原因只有一個,就是 "時候未到" 。

其實,等到年紀大D先學,好快就會學識。何苦要夾硬黎?

好多野都係這樣子,例如學鋼琴,如果"夾硬"要四歲學,努力一年,都不如七歲時學一個月。

又正如" 戒片",夾硬要小朋友18個月戒片的,大人小孩都辛苦。我任其自然,阿囡三歲多開始她自動戒,我前後抹地上攤尿,加起來不夠五次。

太早學,只不過是想營造 (短暫地) 超越其他同齡兒童的"優勢",卻苦了大家,長遠更可能有壞影響。

大宅

回覆樓主:

揀得就預左啦

男爵府

邊星期三學校話要溫習,之前要背定10個8個指定數字或英文字或中文字,即每隔一week 一次,英文數學寫字還可 ...

我都係教到扯曬條根

大宅

firsttimemom 發表於 18-11-5 17:08
路過。

認同,我仔k2都日日有寫字,下學期仲會寫詞語,但唔會有默書測驗,一有呢d,大人細路都會緊張,一緊張就有壓力。不過你選呢間幼稚園應該早知會佢有默書測驗吧。

男爵府

你要為自己及小朋友再諗清楚是否適合本地教育,不要到後來 兩敗俱傷

禁止訪問

男爵府

yaubb2014 發表於 18-11-3 13:13
吃得咸魚抵得喝

難為了小孩

複式洋房

英文默書最好方法係學PHONICS, 只要學會了溫習好快而且很易掌握.每個小朋友的強弱項不同, 找到合適方法便能事半功倍

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

朋友的兒子K2已默書, 之後入了華仁因華仁從一年級開始默書,要求好高, 好多小孩讀一,兩年便轉校. 所以能早點打好基礎, 小學會輕鬆些.如真的不適應便不要選這方面要求高的學校, 勉強無幸福

大宅

firsttimemom 發表於 18-11-5 17:08
路過。

首頁

尾頁

跳至