自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

anna59 發表於 18-11-3 21:39
回覆 karshing 的帖子

因為系agent 話等D灰返左來我先買骨灰盅,因為骨灰數量跟先人身形有關。另外,關於 ...

好詳細,唔該晒

珍珠宮

miriam 發表於 18-11-3 21:27
都過左六年幾,手有無墊我唔清楚,只記得一條係枕頭。

每個仔女都有買被畀,個張被唔記得叫咩。

嗰張被係咪叫子孫被? 萬國套餐包一張紅白被,問過佢話嗰張就係子孫被,我哋想加被可以再買……

子爵府

造石碑嘅地方就有骨灰盅

侯爵府

回覆樓主

當年家人白事係找殯儀公司一條龍攪掂,先人過身翌日就搵,亦都上左位,日日前往上香燒金銀衣紙

骨灰盅都係那邊揀,同佢講先人性別身高體重,就俾左幾款盅我地揀

8-)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

近果到一帶都有得賣

白衫萬國裡 counter 買到,金銀衣紙我係果頭既紙紮店買到

如果做道教儀式,會買一張經文被(笑喪紅色,非笑喪黃色); 另買子孫被(我地就一房人一張,因為堂官會剪返斜角回返比送被子孫)

骨灰盅,唔洗急住買,取骨灰就買。上次家姐係淘寶買,刻埋名都係幾百蚊(佢係深圳灣快遞店取)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

金銀衣紙,買2條玉扣既墊頭及鋪身

燒果 d 唔洗買玉扣質地

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

karshing 發表於 18-11-3 14:12
家中要辦白事,以下物品,殯儀公司要自備,請問九龍區係邊到有得買:
孝服
骨灰盅

當年我見到先人骨灰放係一個布袋入面,連同其他人嘅放係一個大膠箱入邊,真係好難過,
親人死後都無一個妥當少少地方畀佢,所以萬國提議買骨灰盅係應該,而且佢地有地方可以暫放,幾時可以上位,真係唔知等幾耐,今年華永會已經抽完,食環就唔知,無agent 幫你就自己上網留意吓。
淡淡的來, 好好的去 ....

大宅

karshing 發表於 18-11-3 22:21
嗰張被係咪叫子孫被? 萬國套餐包一張紅白被,問過佢話嗰張就係子孫被,我哋想加被可以再買……
...

蓋面嘅係叫經被,大仔買嘅。
我老公買咗張俾奶奶,1200蚊張
不過,我爺爺係萬國搞過,萬國入面都有考服買嫁,都係要俾錢買,你可以去問下

大宅

畀面勳章

家中要辦白事,以下物品,殯儀公司要自備,請問九龍區係邊到有得買:
孝服
骨灰盅

孝服白鞋,金銀衣紙在萬國5樓有得賣,辦事當日同堂倌講,佢會幫你安排。骨灰盅未有位唔駛買住,骨灰可免費存放在萬國半年,到期後可申請食環處暫存骨灰一年續租一次,可選放葵涌(用袋放)或和合石(用盅放),期間不能拜祭。
8w1d - 1.68cm
11w5d - 5.15cm
13w2d - 6.3cm
17w5d - 169g
20w5d - 382g
25w5d - 798g
30w5d - 2.86lbs
35w5d - 5.11lbs
38w1d - 5.72lbs
阿 B 喺29/9/2010出世 la ^^ 2.65kg

子爵府

karshing 發表於 18-11-3 20:59
請問係咪用一條金銀衣紙放枕頭下面? 曾睇舊post話左右手下面要放一條金銀衣紙,唔知應該點呢?
...

上個月啱啱攪完
直接搵世界
不過我喺衣紙舖另外買左幾條金銀/溪錢
另外亦買左張黃色唔知咩被(衣紙舖叫買)
同埋6盒細細個蓮花(每盒9個)
最後喃嚤佬用左1條金銀+2條溪錢
喺世界再買多張唔知咩被
再蓋我買嗰張被
最後蓮花鋪身

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

珍珠宮

szeszes 發表於 18-11-3 23:43
近果到一帶都有得賣

白衫萬國裡 counter 買到,金銀衣紙我係果頭既紙紮店買到

原來仲有張經文被,萬國無提,佢講到一張紅白就得,再加也可以!

珍珠宮

szeszes 發表於 18-11-3 23:45
金銀衣紙,買2條玉扣既墊頭及鋪身

燒果 d 唔洗買玉扣質地

JM話金銀玉扣紙幾年前要2xx元一條,宜家可能要3xx元一條,你提議幾好,放在棺木內要靚D,其他就要普通,唔該晒!

珍珠宮

bplus 發表於 18-11-3 23:45
當年我見到先人骨灰放係一個布袋入面,連同其他人嘅放係一個大膠箱入邊,真係好難過,
親人死後都無一個妥 ...

唉!我上網睇新聞都見過膠衣箱装住一袋袋骨灰嘅圓片
真後悔2X年前幫嫲嫲係㘣玄學院買骨灰位時,唔買多一、兩個位,當年買約四萬一個,10年前問已經要2x萬,宜家全部私人唔可以買住,要等政府發牌,如果明年可以賣,我諗都要3x萬一個位,真係好貴!
萬國只可以保存骨灰半年,但要放袋,唔可以放骨灰盅,佢話骨灰袋唔係放膠箱,係放係一層層6吋高嘅板上,唔會上下叠住,只係左右一袋袋排隊咁,希望係真!

珍珠宮

somhine 發表於 18-11-4 00:07
蓋面嘅係叫經被,大仔買嘅。
我老公買咗張俾奶奶,1200蚊張
不過,我爺爺係萬國搞過,萬國入面都有考服買 ...

經文被原來要1200元張,唔該!

珍珠宮

mamingyin72 發表於 18-11-4 03:51
孝服白鞋,金銀衣紙在萬國5樓有得賣,辦事當日同堂倌講,佢會幫你安排。骨灰盅未有位唔駛買住,骨灰可免費 ...

萬國職員都有講放係食環處葵涌和和合石嘅分別,仲話宜家唔可以暫放係出面道堂等上位,全部都要政府發牌

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

孝服
骨灰盅

我老爺上年過身,所有嘢都係我負責搞

1)孝服~殯儀館有售,做事當日在殯儀館買就ok;

2)骨灰盅~我在紅磡買;

3)金銀衣紙~做事當日我在上環買完就直接攞去殯儀館,自己買平好多,我地買咗好多好多,都唔使2000蚊,我地都唔識買幾多因第一次做白事,舖頭職員會教我地及幫我地預埋數量。

子爵府

karshing 發表於 18-11-3 14:51
請問深水埗边條街呢?

福華街都有, 黃金地鐵出口

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

殯儀館有地方可買齊骨灰盅, 棺材, 壽衣,西式中式, 2014 Pa 走, 我都係度買。 白衫褲, 深水埗福華街。

金銀花園街有衣纸鋪。

珍珠宮

MAXLAU2002 發表於 18-11-4 14:53
我老爺上年過身,所有嘢都係我負責搞

1)孝服~殯儀館有售,做事當日在殯儀館買就ok;

請問回魂夜師父話係凌晨3:00, 但又叫我哋之前一晚9:00 開始拜,衣紙舖就教我拜完、燒完衣就瞓,咁即係最遲幾點要入房呢?

首頁

尾頁

跳至