自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

搵師傅啦
我雪了10年 因自駕遊想幫手 補了5個鐘 搞返掂

建議可以book夜晚補鐘

男爵府

搵師傅補鐘啦。我試過叫c6坐隔離操車,次次都鬧交收場,所以都係搵師傅操好。我都係搵返學車個師傅操,佢教得幾好,女師傅黎嫁,你需要我比聯絡你。

珍珠宮

bik1229 發表於 18-11-3 20:12
雪藏牌二十多年,想pick up返,上星期第一次操左個半鐘,今日再操,一出大馬路,好難cut線,即時比C6摌左上 ...

你搵啲冇咩車既路練習一下先啦,廿年冇揸車,一嚟就系多車既路cut線,真系驚驚地。唔好話你廿年,我剛剛考完揸車出街,都比c6炳唔小

公爵府

雪藏牌二十多年,想pick up返,上星期第一次操左個半鐘,今日再操,一出大馬路,好難cut線,即時比C6摌左上 ...

應該先在靜的路練習操控,起碼幾小時等自己適應,再學其他,你一學就切線一定難啦,你都係搵師父操好一些

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

你㨂夜啲/晨咁早少車啲黎練吓先會好啲
我好怕多車, 有得㨂就唔會出手

水晶宮

好媽媽勳章

其實無信心揸得返就放棄啦。
震騰騰揸出馬路,對自己同所有道路使用者都唔係好事。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

侯爵府

同我老公一樣

珍珠宮

你c6 唔得,俾錢搵人操啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一開始唔好俾你老公跟你教你,揾C fu補十個鈡先,到pick up到七,八成,先俾你老公同你假日去僻靜處行車,泊位,摸熟部車性能,我嗰時都係咁。

公爵府

回覆樓主:

想响香港cut線,就算响外國揸開車的我都有D難度,D人好唔禮讓。

有時都唔知對方想讓?定唔想讓?又唔見佢減速,又唔見佢加快,又唔見佢俾位你入,就係要頂住你……。我又唔想夾硬攝入去,所以有時我都cut唔到線,兜多個圈就算……。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

揾師傅好d ,師傅有brake,可以大膽安心練,始終用自己車練會驚撞

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

C佬坐隔離同自殺冇分別,一定會傷感情!
可唔可以入滿油就算cut 唔切行唔啱路都照兜,起碼可以熟習路面

珍珠宮

CLK-MB 發表於 18-11-3 20:14
搵師傅補鐘好d,自己人教,特別係老公通常只會嚇怕個老婆

部份老公的確如此⋯⋯

男爵府

CLK-MB 發表於 18-11-3 20:14
搵師傅補鐘好d,自己人教,特別係老公通常只會嚇怕個老婆

同意

珍珠宮

moonychan 發表於 18-11-3 22:06
C佬坐隔離同自殺冇分別,一定會傷感情!
可唔可以入滿油就算cut 唔切行唔啱路都照兜,起碼可以熟習路面
...

係!兜吓路仔,個feel 熟練就OK!
按自己能力慢慢來!

男爵府

回覆樓主:

雪咁耐一定要搵師傅教。
我20+年牌,冇雪過,近十年日日揸咁滯,我覺得而家路面情況惡劣過20年前。

子爵府

(Samantha) 發表於 18-11-3 21:08
我老公無潑冷水,
反而不停讚 幾好吖丶 喺咁喇丶自己話吖丶 定D嚟。

你有一個好老公!我同我老公一年前解凍我地個20年雪牌,我手車揸得好過我老公,只系認路吾叻,當佢坐在我隔離,問多句都吾得,永遠都系嘈交落車!

男爵府

Del

水晶宮

二十幾年冇揸,揾師傅從新學過好d

水晶宮

j87cheung 發表於 18-11-3 22:39
我都係俾老公鬧全家咁濟
講緊揸一條街咋....
俾佢叫即刻落車

我日日揸,十幾年牌

我老公都話我唔識揸,成日話我唔夠經驗啦,所以唔駛理佢

首頁
12345...8

尾頁

跳至