自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

我鍾意用電子支付,因為一個電話搞掂,又可以check返d錢用咗去邊,而且隻手唔駛掂錢(怕污糟)。

伯爵府

mln 發表於 18-11-3 22:05
自從麥記有電子板落單從都無試用過, 上個星期有個亞姐教我點用之後, 現在愛上了它,覺得幾好用, 方便, 可以 ...

我附近果間m記無電子板,但我有用開app,今日勁長龍打哂蛇餅,我响隊尾用app揀好哂後行去電子支付個櫃枱俾錢(無人排)變相合法打尖

水晶宮

bobo88hk 發表於 18-11-3 22:07
又無迫你用有咩好煩?又唔係cut pps 八達通

係啦,自己覺得唔好用可以唔用,其他人覺得好用所以用。

供求問題,唔安全唔好用自然冇人用,電子支付平台自然會執笠。

水晶宮

PonyoBB 發表於 18-11-3 22:15
我鍾意用電子支付,因為一個電話搞掂,又可以check返d錢用咗去邊,而且隻手唔駛掂錢(怕污糟)。
...

好用,我每月入定一個額入支付寶,駛咗幾錢駛係邊到一睇交易記錄就清楚晒,用現金真係唔知用咗去邊

珍珠宮

我係電子支付fans,已經冇拎信用卡出街好耐,一個電話搞掂哂,銀包放少好多卡,可以slim d用細d手袋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sweet__heart 發表於 18-11-3 22:16
我附近果間m記無電子板,但我有用開app,今日勁長龍打哂蛇餅,我响隊尾用app揀好哂後行去電子支付個櫃枱俾 ...

我見有個counter喺度, 但無staff喺度! 到底係我行埋去先有人serve我定唔開? 好confused

子爵府

hebesiu 發表於 18-11-3 20:37
宜家好多乜 pay 物 pay 好似係多個選擇 , 但搞到好複雜 , 安全又成疑

個人覺得之前既 pps , 8仔 , 信用咭 ...

X2

子爵府

ddkaka 發表於 18-11-3 22:17
係啦,自己覺得唔好用可以唔用,其他人覺得好用所以用。

供求問題,唔安全唔好用自然冇人用,電子支付平 ...

X2 咁都有得講 真係好老土

伯爵府

cattz288 發表於 18-11-3 22:36

我見有個counter喺度, 但無staff喺度! 到底係我行埋去先有 ...

果個counter係無人架,你行到埋去果個counter然後同隔離counter個staff show你個no., 佢就會行過黎幫你收錢,之後等攞野食就得

男爵府

幸福花 發表於 18-11-3 21:37
我呢類只愛銀紙在手!覺得呢D直情多餘!

無錯,見d人左攪右攪都比唔到錢,最後咪又係用現金

侯爵府

回覆樓主:

可能做收銀覺得煩d, 遲d收銀都式微

子爵府

wyl 發表於 18-11-3 21:45
中意咪用,唔中意咪唔用,有咩咁煩

正解,但我都知,有人話自己唔用時,又同時介意人地對自己睇法!基本自己唔用就得,冇乜實際影響。

水晶宮

回覆樓主:

嗰日見到個亞伯用支付寶,我同亞伯講:你好叻咁接受新事物。
個亞伯好開心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sweet__heart 發表於 18-11-3 22:45
果個counter係無人架,你行到埋去果個counter然後同隔離counter個staff show你個no., 佢就會行過黎幫你收 ...

哎!豬左! 原來係咁!我以為唔開添!
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

幾好呀~尼D科技野我完全唔識~我老公都費時俾我掂,一陣又話唔知密碼,又話唔識用~煩死佢喎~
以前我同老公夾好,佢負責屋企所有開支,無家用俾我,我自己搵自己駛,依加多左尼D新嘅俾錢方式,好多時變成都由老公去俾錢,因為佢先識,我覺得對我係有著數!

象牙宮

做個靚太 發表於 18-11-3 23:00
幾好呀~尼D科技野我完全唔識~我老公都費時俾我掂,一陣又話唔知密碼,又話唔識用~煩死佢喎~
以前我同老公 ...

唔識用都benefit到
放下自在

侯爵府

回覆樓主

好,現金袋少少就夠,有乜pay物pay,夾錢買禮物食飯都方便

乜pay物pay全部唔掛戶口同信用卡,我每月會入一舊錢去支付寶
8-)

伯爵府

hebesiu 發表於 18-11-3 20:37
宜家好多乜 pay 物 pay 好似係多個選擇 , 但搞到好複雜 , 安全又成疑

個人覺得之前既 pps , 8仔 , 信用咭 ...

覺左好耐

禁止訪問

珍珠宮

cattz288 發表於 18-11-3 23:04
唔識用都benefit到

咁你話係咪先~
前兩日,我話都想開個支付寶,方便俾錢,叫老公教我,佢即時好嫌惡嘅表情咁話,用我嘅俾咪得囉~你咪搞咁多野啦~
你話架~

首頁
12345...7

尾頁

跳至