婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今次仲要三樣一齊嚟。我而家好痛瞓咗係床。唔夠1.5鐘就爆巾。今朝到現在已洗咗3條under.換咗6條巾。已經抹走咗十幾舊血塊。本來想去醫院。不過去到都係開必理痛和止血丸比我。請問有咩可以做。

子爵府

回覆 kimmy2006 的帖子

是否有子宮肌瘤? 瞓床, 少走動, m會少的, M完后, 去看婦科或中醫調理.

大宅

你要食止血丸呀,食都要几个钟先有效,但好过吾食,我有类似嘅問題,我今朝見到第一滴血即刻食兩粒,六个钟後又兩粒,到依家都少血。你年纪怎样?有冇c h e c K过咩事?有冇贫血,知你好辛苦,保重。

子爵府

joejerry 發表於 18-11-4 17:00

你要食止血丸呀,食都要几个钟先有效,但好过吾食,我有类似嘅問題,我今朝見到第 ...

我排咗政府但要出年1月先有得睇。我44歲了。近呢1年子宮唔多正常,本來諗住唔想食止血藥。等佢流完就算,點知今次真係好誇張,頂唔住要食。大痛要瞓床都係第一次,係呢你醫生話你咩事?

子爵府

我都係差不多年紀,我2年前開始都有超多經血血塊同M痛腸痛,有時扯到肛門位都痛。去過無數次婦科都係話踏入更年期係會咁樣,我咪食止血藥囉因為唔食好快血色素唔合格㗎! 又試過食 hormones 藥 ... 你去婦科睇吓邊樣令你舒服d啦! 唉, 一到40中好多病痛...煩死!

大宅

医生話可能係肌瘤加接近更年期,因我四十八歲,止血药对我OK。但荷爾蒙药令我水腫,食左二十一日冇食。冇計,这几年身体係差左,抵抗力跌在,少少野就肚痾肚痛,有苦自己知

禁止訪問

子爵府

candy4me 發表於 18-11-4 19:37

我都係差不多年紀,我2年前開始都有超多經血血塊同M痛腸痛,有時扯到肛門位都痛。 ...

係喎我42前都無嘢,m又準時又無痛。原全正常。真係唔明點解可以咁大落差

子爵府

我估計係踏入更年期身體 hormones 開始起變化及體能開始下降。

男爵府

我8月都有呢個情況出現, 又是突然血崩, 睇醫生叫佢開左止血藥, 經期12日左右都完左. 因為我嚴重貧血, 醫生要我入院刮宮抽組織化驗. 話我有好多息肉, 應該是導致有血崩問題.

其實步入更年期, 如果月經不調, 可以點做? 我唔想吃苛爾蒙藥.
現在日日杞子,元肉沖水飲, 希望可以幫助下.

子爵府

回覆 foon 的帖子

唉,我估做吓運動可能會好d啩 ... 我自已就係iherbs買d supplement 食吓咋。我呢期尿道炎就食吓紅莓素同維他命C!

男爵府

foon 發表於 18-11-5 11:06
我8月都有呢個情況出現, 又是突然血崩, 睇醫生叫佢開左止血藥, 經期12日左右都完左. 因為我嚴重貧血, 醫生 ...
咁你有無聽醫生話去檢查或刮宮?

男爵府

candy4me 發表於 18-11-5 15:42
回覆 foon 的帖子

唉,我估做吓運動可能會好d啩 ... 我自已就係iherbs買d supplement 食吓咋。我呢期尿道 ...

子宮有肌瘤就會影響經期,又會多血。

子爵府

回覆 orangeca 的帖子

我有線瘤都係原因之一,醫生又話可以等收經唔好攪佢住。

別墅

kimmy2006 發表於 18-11-4 13:38
今次仲要三樣一齊嚟。我而家好痛瞓咗係床。唔夠1.5鐘就爆巾。今朝到現在已洗咗3條under.換咗6條巾。已經抹 ...

Kimmy 我諗你要認真搵個專科睇喇,你如果個情況咁差,醫生應該都係建議你即刻做手術,不過睇你自己想做傳統開刀定微創。。我上年12月經已做咗傳統開刀手術,成功拎走個15cm 既肌瘤同朱古力瘤兼刮埋宮。。不過仲有1 粒2點幾cm 喺體內,醫生唔建議拎走,因為痴住咗條大腸生,拎走的話會有effects.. 所以依家每隔6個月check 1 次~

別墅

kimmy2006 發表於 18-11-4 13:38
今次仲要三樣一齊嚟。我而家好痛瞓咗係床。唔夠1.5鐘就爆巾。今朝到現在已洗咗3條under.換咗6條巾。已經抹 ...

你情況完全同我一樣嗎? 因為個瘤太大舊,我記得當時無論個睡姿係點,都會感覺到個瘤"high"到我肚入面其他器官,因為粒瘤個位生得衰,我本身又極度敏感,每隔5mins-10mins 要去toilet,所以手術前我係超級唔舒服兼無得訓的。。 後來係d 血好似噴出嚟咁,先唔再等,的起心肝拎走佢。。

子爵府

mmichellee 發表於 18-11-5 18:21
你情況完全同我一樣嗎? 因為個瘤太大舊,我記得當時無論個睡姿係點,都會感覺到個瘤"high"到我肚入面其他 ...

咁你果時血崩仲有無半舊豬紅既size血塊走出嚟?

男爵府

有呀, 因為我貧血, 血崩個時血色素得7點幾, 所以佢話要找出原因.
加上我有纖維瘤, 所以無得唔去.

抽左組織檢查完, 好彩無事.

醫生話好多息肉, 已經刮走.

之後返去覆診, 佢話應該是苛爾蒙失調, 叫我食藥. 我怕有副作用, 所以我唔食, 再睇多幾個月咩情況再決定.

子爵府

foon 發表於 18-11-5 18:43

有呀, 因為我貧血, 血崩個時血色素得7點幾, 所以佢話要找出原因.

止血丸我其實都抗拒唔太敢食。但唔食又唔掂好似開水喉咁。好彩我買定8包m巾備用。話時話有無人用緊環保m巾。唉…呢幾日我比廁紙抹到就嚟損。

男爵府

foon 發表於 18-11-5 18:43

醫生叫的你食荷爾蒙藥就應該放心食。

我已經停經, 我都想食荷爾蒙藥, 可以保護心血管及保護骨質,明年初我會去問下醫生。

首頁

尾頁

跳至