自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

今年同家姐一齊有咗,佢預產期十月,我出年一月, 本來都是開心事。
每一個孕婦都有情緒波動嘅時候,而我七月時同老公及男家發生咗啲問題,
所以嗰排我有少少抑鬱同埋唔開心。
我家姐就話自己好自豪可以同奶奶食飯/行街/傾心事,
話我點解可以做熄婦可以做到咁勞氣,我話每個奶奶都唔同人,你奶奶好相處好和諧,
唔代表其他人既奶奶都係,
話我「咁大個人自己情緒都管理唔到,係咪傻㗎!」
所以我都同家姐嘈交,
過幾日後我都有同佢道歉,佢已讀不回。
(待續)

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

angel.W 發表於 18-11-5 16:49
今年同家姐一齊有咗,佢預產期十月,我出年一月, 本來都是開心事。
每一個孕婦都有情緒波動嘅時候,而我七 ...

你可能有點產前既情緒,你家姐就大情大性,講說話未夠深思熟慮。
兩個都係大肚婆,兩個情緒都受賀爾蒙影響,暫時唔好聯絡住吧,休息下先。
遲d大家情緒好d,才再見吧~

大宅

到八月頭我回我爸爸屋企,因為我未嫁果時我係同家姐同佢男友,同埋呀爸一齊住,(就算嫁咗我有時都會返去訓到兩晚,因為我老公要返夜無人陪我)我打算返去拎返啲個人物品,但係比我睇到嘅係我間房,床,衣櫃,書櫃,已經拆哂,剩低既係我一袋二嘅雜物(求其塞哂入去),亂到不堪,但係有用既物件,例如張枱,又識得拎出廳自己生日攞嚟用。其實佢想要一間BB房,可以同我講聲,我會讓返出嚟,我會自己執走晒啲嘢,畀間房你,而且我嫁咗出去我都冇諗過要死霸住間房,我只係覺得禮貌上通知一聲都好,無人講過一聲就執走哂我啲嘢,我爸爸話好耐之前同我講過會讓返間房
待續

大宅

幾耐之前講我已經唔記得咗,加上自己果邊有好多問題發生,但係我認為執走/丢人哋物品之前係咪應該都講聲, 我自己返嚟執,我家姐應我一句:「你算吧啦!」講到唔執都執咗啦,你嘈咩啫!仲覺得自己好啱我都算。而且之前都同家姐道咗歉,唔需要做到咁囉... 屋企成千呎五個房,其中一間是爸爸,四間房都佔用哂,其實有冇覺得有點唔好意思(一間佢同佢老公睡房,一間佢衣務間,一間係晾衫,最後我果間都拆咗做佢BB房)。幾個親戚問我:「乜佢唔係生完返佢奶奶度湊咩?」當時吹到奶奶對佢好,所以我都唔知點答親戚。到佢十月入醫院過咗預產期等生,我叫我老公同我妹問候一下佢
待續

大宅

到佢十月入醫院過咗預產期等生,我叫我老公同我妹問候一下佢(佢不睇我whatsapp), 我老公就問佢咩進展,同邊個病房佢都有答,之後話同我去買野去探佢時就say no! 之後佢仲叫我爸轉述,叫我地唔好去探話佢中午生,咁我地就唔去啦。到咗第二日早上收到佢生咗既消息,我媽同我妹妹下午去醫院探我家姐同BB,第二日早上我主動whatsapp我家姐幾時出院我同我老公去探佢,都係唔覆,之後我WhatsApp佢話「唔想我地嚟可以直接講,唔需要唔覆,等我地唔洗預時間嚟,我地唔會介意。」最後祝母子身體健康。
待續

大宅

之前幾日我地放假有時間去探但唔覆,
之後我地都要返工,我哋預唔到時間去(有探病時間)。
加上我地住較遠,出嚟九龍都要預時間。
我爸就話佢唔得閒覆啫,我都聽完就算。 
之後我家姐在whatsapp group post相,又同親戚傾計,我同我老公就覺得根本就唔係忙到覆唔到,係唔想覆我地,覺得拆人間房顧住比自己已經好唔尊重人,生完小朋友以為佢做人媽媽會有啲改變。
我老公同我爸都話我行出咗第一步第二步就算,佢只顧自己 要小氣 覺得佢自己啱就由佢。

拆完我間即unfriend fb, 而家仲block埋whatsapp。
為咗一間房,為咗自己,真係姊妹都無情講?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

嘈交嗰度,點解要你道歉嘅?

你姐對你不流咁嘅態度?睇唔出咩原因因嗰次哎交佢要變到對你咁差

anyway,我學識左親人都要講緣分,唔係話你對人好人地就對你好,問心無愧好了

你保重身體最緊要

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

angel.W 發表於 18-11-5 17:00
之前幾日我地放假有時間去探但唔覆,
之後我地都要返工,我哋預唔到時間去(有探病時間)。
加上我地住較遠, ...

我又唔明啦,拆房嘅係佢,被拆嘅你都未unfriend佢,佢就做咁多野?似佢有情緒多啲

anyway都係嗰包,保重身體

ic34    發表於 18-11-5 17:12

珍珠宮

cindy618 發表於 18-11-5 17:05

你姐對你不流咁嘅態度?睇唔出咩原因因嗰次哎交佢要變到對你咁差

same..你其實講左咩令家姐咁嬲你? 係咪一d好難聽/家姐最忌嘅嘢? 所以家姐嬲左咁耐都唔願諒你?

珍珠宮

你家姐好小氣,一點都唔識尊重個妹,你要做嘅嘢已做,佢要嬲咪由佢囉。

瑪瑙宮

milau 發表於 18-11-5 17:12
你家姐好小氣,一點都唔識尊重個妹,你要做嘅嘢已做,佢要嬲咪由佢囉。
...

咁睇樓主寫,都唔知嬲咩

大宅

cindy618 發表於 18-11-5 17:05

念在兩姐妹,嘈交好小事,所以我選擇道歉先。
但無諗過佢會咁做。
佢同我爸都無通知過我,
我諗緊我仲洗唔洗比家用,既然都係趕我走咁款。

珍珠宮

回覆樓主:

有時兄弟姊妹都講緣分。。
隨緣吧。。
所以我從來都唔覺得要生兩個先叫好,有時人越多就會越複雜,同埋好多變數,大左各有家庭就各自各啦…

大宅

milau 發表於 18-11-5 17:12
...

其實嘈交真係為咗好小事嘈,
唔明點解唔可以一單還一單。
嘈交就可以咁對我?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hellomiki 發表於 18-11-5 17:12
same..你其實講左咩令家姐咁嬲你? 係咪一d好難聽/家姐最忌嘅嘢? 所以家姐嬲左咁耐都唔願諒你?
...
係囉, 係咪仲有D野我地未知???

珍珠宮

回覆樓主:

睇文字描述
我覺得唔係一朝一夕既事
我一直睇,有個感覺
樓主家姐似乎一直同樓主比較
由婆家爭執到娘家房間問題
件件事都好似一定要爭個高下咁

莫講親家姐,普通朋友聽到對方呻婆家點點點,多數咪好言相勸、安慰下
又點會無啦啦借機會讚自己同婆家關係好?
有關係咩?正宗九唔搭八
唯一解釋係,樓主家姐對樓主一直存有少少妒忌心
當然,可能樓主都有啦
我見樓主有講兩姊妹有嘈交。。。

可能大家差不多時間結婚、生小朋友
樣樣都要比較
將來小朋友讀書,可能又會比較成績、考學校
沒完沒了

瑪瑙宮

angel.W 發表於 18-11-5 17:16
其實嘈交真係為咗好小事嘈,
唔明點解唔可以一單還一單。
嘈交就可以咁對我?

就咁睇,一真係一頭霧水點解佢要咁嬲你,嗰句算吧啦都擺明啋你有味

你鬧佢好甘?你鬧佢咩先?

瑪瑙宮

yurijm 發表於 18-11-5 17:18
睇文字描述
我覺得唔係一朝一夕既事
我一直睇,有個感覺

係囉,樓主同家姐本身關係點架?

珍珠宮

cy101 發表於 18-11-5 17:16
係囉, 係咪仲有D野我地未知???

家家有本難唸的經,有時我哋外人只能聽一方道理,當只聽某一方時自然會偏向同情那方 ,另一方佢都有佢自己那套道理,只是我哋無法去知去了解,我唔係話樓主有問題,但我哋外人好難話邊個啱邊個唔啱

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

既然佢都做到咁絕,
你都唔駛俾面佢啦

首頁
12345...14

尾頁

跳至