自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

cy101 發表於 18-11-5 18:03
其實阿爸點睇, 間屋係佢喎!

因為我阿爸同另一個女士生咗個女,
但未落到嚟香港,
有講過叫我讓返間房出嚟,
但實質落嚟香港時間日期都未知,
肯定唔會係依一兩年,
所以我一直都冇返去執嘢加上我大肚都唔到野,
打算生完先返去執,但係已經冇通知聲就拆咗。

男爵府

畀面勳章

其實唔洗理佢囉!!
唔啱傾咪少D來往囉!!
如果你覺得舒服D, 唔返去都得呀!!
吹咩!!

大宅

hellomiki 發表於 18-11-5 17:21
家家有本難唸的經,有時我哋外人只能聽一方道理,當只聽某一方時自然會偏向同情那方 ,另一方佢都有佢自己 ...

我明白,我都好想知道我家姐個心諗緊啲咩,
我都三番四次讓步,亦都有問過佢有啲咩想回應,
佢無回應直接封鎖whatsapp , unfriend Facebook,
我的朋友就話「佢做啲咁嘅事你叫佢點回應?」
都係叫我算,比哂啲房佢。

珍珠宮

回覆樓主:

暫時避免聯絡
到大家下咗火
大時大節都要見架啦
其實平時家姐都係比較野蠻?

大宅

bbkkc 發表於 18-11-5 18:12
照睇WHATSAPP其實你地一向關係應該唔太好......

因為有jm 問我點解會嘈交, 我淨係post左鬧交嗰啲,未大肚時 好friend嗰陣時會一齊行街shopping做美容

大宅

js829 發表於 18-11-5 18:11
好明顯佢專登拆你間房 而你呀爸又唔出聲幫你留住 萬一有乜事你可以回娘家住 算吧 無緣便少來往以免衝突
...

我家姐有啲事為咗自己冇嘢做唔出,
話要有衣帽間就可以整一間衣帽間,晾衫房,BB房
比自己, 我阿爸有時都話佢成間屋都係我家姐啲嘢,
可能我阿爸都出唔到啲咩聲或者可能真係冇幫我出聲,淨係一直叫我大方忍。
所以我都好失望,一諗到我好似俾人趕走咁款,
我仲需唔需要俾錢呢個屋企(一直有比家用,雖然唔多),因為我已經冇乜留戀

大宅

Reema 發表於 18-11-5 17:50
你唔需要為你家姐勞氣....
佢唔識尊重人.....有個人出來COPY佢...
佢就知道錯~~ ...

我都覺得如果我衝上屋企,
一句聲都冇,
掉晒佢啲嘢唔知佢會點。
不過呢啲行為我做唔出

水晶宮

angel.W 發表於 18-11-5 17:14
念在兩姐妹,嘈交好小事,所以我選擇道歉先。
但無諗過佢會咁做。
佢同我爸都無通知過我,

仲比家用,要養埋佢一家三口,咪使指意

珍珠宮

你whatsapp 佢咁多次都唔覆你真係堅小器

水晶宮

回覆樓主:

你後母呢?大6女人容忍到?

大宅

cindy618 發表於 18-11-5 17:18

就咁睇,一真係一頭霧水點解佢要咁嬲你,嗰句算吧啦都擺明 ...

我老公嘈交,佢在佢facebook話我,
我就話佢唔係當事人唔知當中咩事唔好亂講,

其實我唔覺得罵得佢好甘。

佢仲好型話「我唔係話你,你自己對號入座,世界為你而轉?」
但之後佢同我媽講:「我係講緊佢又點呀」

在我面前唔認 ,但同我呀媽講係講緊我

之後就嘈,其實我覺得好小事,
加上我同我老公嘈交,關佢咩事?

大宅

Fion710 發表於 18-11-5 18:25
你後母呢?大6女人容忍到?

未落嚟,唔知佢同個女幾時落嚟

男爵府

angel.W 發表於 18-11-5 18:08
一齊未大肚,行街 shopping facial,
係唔明我同我自己老公嘈交要佢出手facebook罵我
兼要拆埋我間房

我作為網友就字面咁睇就好簡單啦!佢2公婆無自己屋企,靠痴娘家住!你家庭幸福唔影響佢佔領屋企得閒住2晚就無咩所謂!嘩,你而家同老公嘈交喎,一個唔該嘈到離婚返娘家住,咁佢咪佔領失敗囉!
你而家大住個肚,理佢做咩,老公都唔好理,養好身子好過啦!

子爵府

angel.W 發表於 18-11-5 18:00
間屋係我嫲同我爸買的,
當年屋企齊整係一家六口,所以有五個房咁多,
爸媽一間,姐,哥各一,我同妹一齊 ...

原來係咁, 唔怪之得你家姐對你咁唔客氣,同可以咁樣霸住娘家啲房, 因為娘家間屋係佢由細同爸爸一直住喺度,係佢眼中,你只係屬於「撘住」嘅性質,間屋啲房點分配,就算將來裝唔裝修,賣唔賣樓? 你有乜資格出聲, 俗語講「主權唔喺你度」。 就住間房嘅爭執來睇, 你家姐係莊,你係閒, 佢嬲你,可能係覺得你唔識分莊閒。
當年你父母離婚你跟咗媽媽嗰邊,同跟咗阿爸嘅家姐當然會比較疏離, 呢樣係死症,兄弟姊妹的情分,係要從小積落嚟, 你可以做嘅一係扮冇嘢, 氹返你家姐; 一係直頭反面, 除此之外冇嘢可以做。

大宅

namnamnamlolo 發表於 18-11-5 18:17
暫時避免聯絡
到大家下咗火
大時大節都要見架啦

係,因為依件事上面我阿哥都有同我講,
我哥話佢一結婚冇住喺度,
我家姐成日打電話催佢返嚟執嘢,
呀哥間房就比佢霸咗。
我話佢有打電話俾你都好呀,
我係一個通知都無, 加上我啲嘢唔見

大宅

MC媽 發表於 18-11-5 18:28
原來係咁, 唔怪之得你家姐對你咁唔客氣,同可以咁樣霸住娘家啲房, 因為娘家間屋係佢由細同爸爸一直住喺 ...

講得好

大宅

MC媽 發表於 18-11-5 18:28
原來係咁, 唔怪之得你家姐對你咁唔客氣,同可以咁樣霸住娘家啲房, 因為娘家間屋係佢由細同爸爸一直住喺 ...

我啲朋友就話佢妒忌我阿爸錫我,因為我就算跟咗我阿媽,我阿媽都對我唔好,成日都要問我攞錢,講緊嘅係我當年係半工讀,1000幾百都要攞,試過唔俾我媽就叫我返爸度住,我阿爸好錫我,話我做咩咁遲先返屋企搵呀爸,佢知道我阿媽成日問我攞錢,我未讀完書就要做兼職,佢都好心痛。
可能我家姐唔知道係阿爸叫我返嚟住,覺得我返嚟爭野卦。

大宅

SHIRLEYLAM330 發表於 18-11-5 18:15
其實唔洗理佢囉!!
唔啱傾咪少D來往囉!!
如果你覺得舒服D, 唔返去都得呀!!

以後都唔返,同埋都唔想再返,
唔見咗嗰啲嘢,
我打算生完BB先同老公一齊返去搵。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

angel.W 發表於 18-11-5 18:25
我老公嘈交,佢在佢facebook話我,
我就話佢唔係當事人唔知當中咩事唔好亂講,

基本上,兩姐妹(家人)嘈交,要寫上fb,就知道佢都有d問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

angel.W 發表於 18-11-5 17:48
因為我同老公嘈交時,都有牽涉少少男家嗰邊,
佢聽完之後又趁機讚下自己同自己奶奶有幾好,
又同親戚講佢 ...

睇你地講野,一直唔岩架?講野有骨

首頁
23456...14

尾頁

跳至