少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢排轉天氣,阿女一起身就係咁打噴嚏,有時仲係咁不停流鼻水,見到好心痛。佢而家先16、7歲,想好好咁幫佢斷尾。請問有咩可以食?聽講蜂皇漿丸OK,定係其他辦法?(emoji)(emoji)

子爵府

wendykamkam 發表於 18-11-6 01:27
呢排轉天氣,阿女一起身就係咁打噴嚏,有時仲係咁不停流鼻水,見到好心痛。佢而家先16、7歲,想好好咁幫佢 ...

有無試過吸乾淨張床,包括床褥枕頭,我阿女都是鼻敏感(都算嚴重),自從吸左床之後改善左8成,講真好難斷尾,我家早幾年前買左貴的吸塵機,一星期吸一次,但現市面有好多吸塵蜽的吸塵機,有人介紹過小米,話效果唔錯,好像說大約$1000,可以考慮下

大宅

呢排轉天氣,阿女一起身就係咁打噴嚏,有時仲係咁不停流鼻水,見到好心痛。佢而家先16、7歲,想好好咁幫佢 ...

蟲草有效, 我老公有嚴重鼻敏感,囡囡就輕微啲, 一轉天氣或接觸塵埃, 就不停打噴嚏,溜鼻水, 雙眼好紅及溜眼水, 跟你一樣見到都心痛, 直接兩三年前朋友介紹食草蟲可醫治鼻敏感, 我就試吓,一心諗住唔得,檔保健食品都可能,結果這隻牌子的草蟲都夾老公及囡囡,幾日見效, 直到現在都keep住食,以前的打噴嚏,溜鼻水等,bye bye了。

樓主可試試, 我買系啊姐草蟲這隻, 99%純天然野生草蟲, 或者可試其它牌子,最緊要夾你囡囡。

kitbebe    發表於 18-11-7 08:52

別墅

粉紅虎 發表於 18-11-7 02:56
蟲草有效, 我老公有嚴重鼻敏感,囡囡就輕微啲, 一轉天氣或接觸塵埃, 就不停打噴嚏,溜鼻水, 雙眼好紅 ...

好啊,多謝妳啊,我一定會買黎試下。同事仲介紹我買蜂皇漿丸,不過又話對發育中小朋友唔好。我一於試下蟲草

別墅

pigmei 發表於 18-11-6 15:12
有無試過吸乾淨張床,包括床褥枕頭,我阿女都是鼻敏感(都算嚴重),自從吸左床之後改善左8成,講真好難斷尾,我 ...

睇黎真係要正視下呢個問題我一直覺得自己成日洗床單枕頭袋就無問題,見妳咁講應該真係要雙管齊下百X匯8折「戴深」好似未完,我之前仲猶豫買唔買,不過小米性價比好高喔

子爵府

wendykamkam 發表於 18-11-7 10:57
睇黎真係要正視下呢個問題我一直覺得自己成日洗床單枕頭袋就無問題,見妳咁講應該真係要雙管齊下: ...

買小米試左先,因為有朋友買左,話消委會都話OKAY,妳CHECK下消委會報告先,「戴深」我都有朋友用,不過我覺得價錢又不平,都是用塵袋,D塵吸左都會從後面噴出部分,既然係GUM,試部平的

別墅

pigmei 發表於 18-11-7 11:28
買小米試左先,因為有朋友買左,話消委會都話OKAY,妳CHECK下消委會報告先,「戴深」我都有朋友用,不過我覺得 ...

一於咁話,多謝JM,希望阿女會好翻D啦,仲要今年DSE,唉,我呢個阿媽而家先黎重視呢個問題之前都無咁嚴重嘅,今年唔知係咪佢太忙又無咩做運動,面色都麻麻,睇見真係好心up。

大宅

wendykamkam 發表於 18-11-7 10:54
好啊,多謝妳啊,我一定會買黎試下。同事仲介紹我買蜂皇漿丸,不過又話對發育中小朋友唔好。我一 ...

我囡囡11yrs左右開始食,食了兩三年,對鼻敏感當然有效, 對身體保健都幾好, 少睇醫生[touch wood] 寫定先 , 希望你囡囡見效

大宅

wendykamkam 發表於 18-11-7 12:03
一於咁話,多謝JM,希望阿女會好翻D啦,仲要今年DSE,唉,我呢個阿媽而家先黎重視呢個問題之前 ...

唔梗要,有心唔怕遲, 我老公及囡囡當然嚴重到, 眼精揸薄荷膏止痕止打噴嚏, 我睇住佢地有無更誇張,所以一轉天氣就煩。

如果你囡囡唔得閒做運動,比10-15分鐘直接晒太陽都對身體有益,之前睇都市閒情的醫師講的。

祝囡囡DSE成功,加油哦

別墅

粉紅虎 發表於 18-11-7 12:44
唔梗要,有心唔怕遲, 我老公及囡囡當然嚴重到, 眼精揸薄荷膏止痕止打噴嚏, 我睇住佢地有無更誇張,所以 ...

多謝妳啊!祝大家都健健康康,得償所願

別墅

粉紅虎 發表於 18-11-7 12:30
我囡囡11yrs左右開始食,食了兩三年,對鼻敏感當然有效, 對身體保健都幾好, 少睇醫生[touch wood] 寫定 ...

多謝妳啊!希望佢記得食同有效!我買過好多保健品俾佢(無試過蟲草)佢都唔記得食,擺到過期咁滯,俾咗我媽咪食我要返工,準備幫佢教埋鬧鐘提佢食

大宅

wendykamkam 發表於 18-11-7 13:23
多謝妳啊!希望佢記得食同有效!我買過好多保健品俾佢(無試過蟲草)佢都唔記得食,擺 ...

想了解多啲,網上都有資訊講蟲草對鼻敏感有效,我每日做一次姑娘,夜晚瞓前派一粒

子爵府

wendykamkam 發表於 18-11-7 12:03
一於咁話,多謝JM,希望阿女會好翻D啦,仲要今年DSE,唉,我呢個阿媽而家先黎重視呢個問題之前 ...

明白妳感受,我女係16歲中五,自細鼻敏感,搞到我頭都暈,什麼方法都用過,後來我堅持買吸塵機博下,用左5年,確實好左好多,不過呢種有鼻敏感的人身體真係容易呼吸道感染的,連佢自己都發現尤其M前,會容易病.我無比SUPPLYMENT佢食,但會間中煲神典茶飲,我自己都有飲,中醫師教的,原來此茶可以醫冶外感及腸胃不適(名女係容易腸胃受濕積劑之人),可以疏通下腸胃,會減少外感,妳參考下

別墅

pigmei 發表於 18-11-8 15:32
明白妳感受,我女係16歲中五,自細鼻敏感,搞到我頭都暈,什麼方法都用過,後來我堅持買吸塵機博下,用左5年,確 ...

神典茶,謝謝妳!我想請問下用吸塵機係咪即係要吸埋床嘅塵蹣?

子爵府

wendykamkam 發表於 18-11-8 15:48
神典茶,謝謝妳!我想請問下用吸塵機係咪即係要吸埋床嘅塵蹣?

of course.床褥枕頭定期吸,被我會間中吸.醫生話早上起床會不停打乞痴是因為起床時"樣起"左枕頭上的塵,吸左咪不停打乞痴LAW,我女及老爺以前都係起床打一連串,停都停唔到.當然不曷話吸左會100%好番,但改善好多,晚上也訓得好好多
另煲神典茶時可外加3片生姜連皮

子爵府

pigmei 發表於 18-11-9 11:39
of course.床褥枕頭定期吸,被我會間中吸.醫生話早上起床會不停打乞痴是因為起床時"樣起"左枕頭上的塵,吸左 ...

你用邊只牌子塵蟎機?

子爵府

回覆 gilgil39 的帖子

Rainbxx

禁止訪問

別墅

pokee0416 發表於 18-11-13 21:11
真係要保持環境清潔,避開晒啲致敏源,我早嗰排鼻敏感就係勁辛苦,之後耐性食咗米雪嗰隻蟲草幾個月,而家發 ...

蟲草應該係幾好就係唔知邊隻牌子最啱

別墅

買空氣清新機!我用左之後好左8,9成!一定要試,估唔到效果甘好。我個部系sharp,$2xxx only

首頁

尾頁

跳至