懷孕前後

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 o_oblue_girl 的帖子

有冇咩好嘅醫生介紹 ?

複式洋房

catzmll 發表於 18-11-8 13:03

咁你朋友一定非常鍾意小朋友。佢果時有第一胎,有冇咩要特別注意 ?

我朋友因為遲婚,所以順延就遲咗計劃生B囉。好彩佢大部分都好順利。佢注意咗均衡飲食,多咗食住家飯(自己煮),少油少鹽無糖。唯一唔多順利嘅就係佢便秘比較嚴重,所以佢要每日都食好多蔬菜同高纖食物。食野之前睇一睇你面前嘅食物有咩係會影響你同BB,休息要足夠,唔好捱夜,唔好餓親自己,仲有唔好瘋狂進補,呢樣真係會物極必反。肥哂落阿媽度阿B又無得益,總之就適可而止啦

複式洋房

catzmll 發表於 18-11-8 13:04

有冇咩好嘅醫生介紹 ?

你自己有無心水醫生同醫院? 因為我而家係搵張國良醫生開刀,佢淨係法國醫院掛單。另外我孕初期嗰陣係睇開陳樹武醫生,佢會接開刀&順產,好多媽媽都推介佢,佢好似好多醫院都可以去。
如果你想順產就返政府醫院,唔駛諗咁多,又慳錢

大宅

恭喜你呀!
唔駛太擔心架 做足檢查就無問題
我自己都係私家開刀 政府私家2邊產檢

如果你想私家開刀 就要準快揀定私家醫生
首先去睇私家醫生 照bb心跳 確認週數 預產期 確保無宮外孕 開懷孕證明信

有懷孕證明信 就可以去登記政府醫院
佢地會俾幾個檢查期你 ( 唐氏Oscar/ 產前驗血/ 結構 *未必一定有/ 飲糖水 )

唐氏最好去私家做T21 or Nifty
政府oscar去唔去都無所謂

產前驗血 我喺政府抽
因為免費

結構超聲波 非常重要
要搵出名嘅醫生照清楚
而且要預早book

飲糖水 政府做
因為免費

如果你搵私家開刀
基本上每個月都會返私家普通產檢照bb
咁就好穩陣架喇

祝你bb健康成長 你嘅孕期順順利利

男爵府

2024年龍年勳章

o_oblue_girl 發表於 18-11-8 13:17
我朋友因為遲婚,所以順延就遲咗計劃生B囉。好彩佢大部分都好順利。佢注意咗均衡飲食,多咗食住家飯(自己 ...

我都有啲朋友,結咗婚好多年,而家先開始計劃生,係咪好多嘢食都要戒 ? 我都有啲便秘問題,平時唔多食菜。我99已經開始係咁煲嘢畀我補身。

男爵府

2024年龍年勳章

o_oblue_girl 發表於 18-11-8 13:22
你自己有無心水醫生同醫院? 因為我而家係搵張國良醫生開刀,佢淨係法國醫院掛單。另外我孕初期嗰陣係睇開 ...
我暫時未有心水,我見你講嘅陳樹武醫生,都有好多媽咪講佢,好似真係唔錯。

男爵府

2024年龍年勳章

esssss 發表於 18-11-8 14:08
恭喜你呀!
唔駛太擔心架 做足檢查就無問題
我自己都係私家開刀 政府私家2邊產檢

多謝sis,解釋得好詳細。咁我都係盡快揀個私家醫生先,你果時睇邊個 ? 我上網睇,啲人話oscar唔係太準。

大宅

catzmll 發表於 18-11-8 14:34
多謝sis,解釋得好詳細。咁我都係盡快揀個私家醫生先,你果時睇邊個 ? 我上網睇,啲人話oscar唔係太準。
...

Oscar係唔太準架 成日有假陽性 嚇親人
所以我做左nifty 無去政府做Oscar

男爵府

esssss 發表於 18-11-8 14:56
Oscar係唔太準架 成日有假陽性 嚇親人
所以我做左nifty 無去政府做Oscar

Oscar真係唔太準,我都無做

男爵府

2024年龍年勳章

呢度多唔多高齡產婦嘅媽咪 ? 可唔可以分享吓陀bb嘅經驗?

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

1215sindy 發表於 18-11-8 16:54
恭喜,不要太多擔心
我都會去政府產檢,揀岩自己
sis都係啱啱有bb?

大宅

catzmll 發表於 18-11-8 15:56

其實我都係高齡架,成38歲先有第一胎,所有test都過關,我個女宜家都10個月,健健康康。最緊要係放鬆心情,唔好諗咁多,戒生冷野,做吓運動,都冇咩大分別。

男爵府

2024年龍年勳章

Catpigb45 發表於 18-11-8 17:27
其實我都係高齡架,成38歲先有第一胎,所有test都過關,我個女宜家都10個月,健健康康。最緊要係放鬆心情 ...
係咪有好多嘢都唔食得 ? sis做咩運動 ? 會唔會影響bb? 我平時都冇做運動嘅習慣。

男爵府

catzmll 發表於 18-11-8 15:56

我身邊d媽咪朋友都係高齡,同後生媽咪注意既冇乜分別,佢地既親友多數都要佢地戒口,唔可以拎重野,唔好長期企,有個真係試過搭車企企下暈低。有地方坐就去坐

大宅

catzmll 發表於 18-11-9 09:47
係咪有好多嘢都唔食得 ? sis做咩運動 ? 會唔會影響bb? 我平時都冇做運動嘅習慣。
...

除左生冷野之外,煎炸野果d都最好戒埋,佢出面有產前運動班架,我果時都有上過,要做下運動,一黎對bb好,二黎你冇咁易肥好多

洋房

Readymami 發表於 18-11-6 12:23
通常都係兩邊產檢, 但係有d 媽媽返工比較忙, 未必有時間兩邊走, 只會去私家檢查, 因為政府個d check 好簡 ...

你好呀~想請問下照結構邊間好呢?thanks

男爵府

Catpigb45 發表於 18-11-9 18:00
除左生冷野之外,煎炸野果d都最好戒埋,佢出面有產前運動班架,我果時都有上過,要做下運動,一黎對bb好, ...

產前運動主要係令到媽咪陀bb冇咁唔舒服,少啲腰背痛,生bb會有多d力,冇咁辛苦,平時散下步,做下yoga或者游下水都ok,呢D唔會太激烈。

如果想快D修到身,產後運動都要做埋。

男爵府

2024年龍年勳章

Catpigb45 發表於 18-11-9 18:00
除左生冷野之外,煎炸野果d都最好戒埋,佢出面有產前運動班架,我果時都有上過,要做下運動,一黎對bb好, ...
醫院本身係咪會提供產前運動班?咁如果間唔中食少少會唔會對身體有好大影響 ?

男爵府

2024年龍年勳章

zukieem 發表於 18-11-12 09:47

產前運動主要係令到媽咪陀bb冇咁唔舒服,少啲腰背痛,生bb ...

有冇話幾時可以開始做? 散步都好喎,要我一下子做運動確實有啲難度,但我唔識游水,如果去泳池扶住池邊踢下水得唔得 ?

首頁
23456...8

尾頁

跳至