夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Tinahui 發表於 18-11-9 00:03
其實大家都無錯,只係大家處事方式唔同,搞到好疲累,不能達成共識,唯有其中一方妥協⋯⋯我選擇妥協,因 ...

唔想講,唔想諗,唔想理。咁似我做法。其實都係一件好事,等於只眼開只眼閉咁,只要對方唔係做出一些叛逆之事或者某些暴力冷暴力行為,萬事都有得解決。
人同人相處是好難,就算同最親的都會不同意見,若要人似好除非有兩個我,就算自己本人都可能上一分鐘同下一分鐘想法都不同。
❨樓主,我唔知講得啱唔啱,這些都是我自己近排得來的想法。❩

侯爵府

SUKI20062014 發表於 18-11-8 11:33
我已經放棄同拒溝通.等小朋友大D.我真系想離婚.

我look 左bk 咁耐 好多人 都係為左小朋友 唔離婚住, 其實都係架, 睇下你 排自己幸福先 定原整家庭先, 每人價值觀都不同, 行開下, 同朋友傾下, 諗下點令自己開心點

洋房

行山一樣, 愈辛苦, 上得愈高, 看的風景也特別美, 支持下去, 小朋友長大後, 回頭看, 今天只是很小事
加油, 祝你和家人幸福快樂

大宅

加油(emoji)(emoji),樓主

別墅

rtydfg 發表於 18-11-9 08:36
唔想講,唔想諗,唔想理。咁似我做法。其實都係一件好事,等於只眼開只眼閉咁,只要對方唔係做出一些叛逆 ...

係啊⋯⋯唔想自己心力交瘁,就一早唔好出聲⋯⋯

別墅

Love_Heart 發表於 18-11-11 23:04
行山一樣, 愈辛苦, 上得愈高, 看的風景也特別美, 支持下去, 小朋友長大後, 回頭看, 今天只是很小事
加油, ...

謝謝你⋯⋯

別墅

ew777 發表於 18-11-11 23:46
加油(emoji)(emoji),樓主

謝謝你⋯⋯

大宅

有時管教上只要導小朋友向善就可以,不用太過執著。到小朋友升中後,好多時都唔會再聽大人講,會覺得佢地煩。

我地好多時就想為小朋友好,但只是一廂情願。試下放多d 手。多d 妥協。唔得下次又再試另一個方法,不用太堅持只有自己的方法先work, 因為辦法總比困難多。

學會放下    發表於 18-11-13 15:42
在世間能可有著你,互訴每個心傷悲
一起懷念,一起想 他朝會否改變
<迷失中有著你 - 陳百強>

別墅

siubbchan 發表於 18-11-12 17:45
有時管教上只要導小朋友向善就可以,不用太過執著。到小朋友升中後,好多時都唔會再聽大人講,會覺得佢地煩 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Tinahui 發表於 18-11-6 23:05
大家都話人生苦短,為何不能看到盡頭⋯⋯我期望自己不要太長壽,六十歲已經足夠。雖然生活無憂,有仔有女, ...
而家幾大[年齡]?到60你又未必想死

洋房

Solarflare 發表於 18-11-6 23:37
有咩2公婆唔可以坐底慢慢傾呢?

有時候有好多野唔係你想!另一半就會肯同你傾!我成日都想同個老公傾!但一開口講嘢!拒就話雷我啊??所以發展到現在我們都好少說話

別墅

lkwanl 發表於 18-11-17 20:39
有時候有好多野唔係你想!另一半就會肯同你傾!我成日都想同個老公傾!但一開口講嘢!拒就話雷我啊??所 ...

唔知係咪大家價值觀唔同,總是不能同步,他的期望不是我所期望,我的期望也不是他的期望⋯⋯有點兒道不同不相為謀的感覺,但總歸有一樣嘢相同,斷估大家所做一切都是為了小朋友

大宅

Tinahui 發表於 18-11-12 14:16
係啊⋯⋯唔想自己心力交瘁,就一早唔好出聲⋯⋯

唔出聲解決唔到問題,我都明白,一出聲又嘈過,我現在都係,唔出聲忍住,個心仲辛苦!

大宅

我都係咁,好明白你,講黎都冇用。好攰好攰,無限loop!
我都會慢慢選擇少說話,連普通事分享都唔想。
有d人可以係好老公好爸爸,但做唔到soulmate!

別墅

mononoke 發表於 18-11-19 23:28
我都係咁,好明白你,講黎都冇用。好攰好攰,無限loop!
我都會慢慢選擇少說話,連普通事分享都唔想。
有d人 ...

無錯,有時真系唔明,點解當初結婚的兩個人,今日可以講唔到野⋯⋯與soulmate既目標漸行漸遠⋯⋯如今,最好就係不爭⋯⋯實在無咁好氣⋯⋯

別墅

Taimum 發表於 18-11-19 14:26
唔出聲解決唔到問題,我都明白,一出聲又嘈過,我現在都係,唔出聲忍住,個心仲辛苦!
...

或者換個角度,當係最一般的朋友,不傷原則的事,就由佢啦⋯⋯反正佢決定佢負責⋯⋯無謂爭一時長短⋯⋯我地自己落得輕鬆

侯爵府

我有時諗,我只係想陪個女長大,找到可以陪伴佢一生既歸宿,我就功成身退

我每日心都疲累,好想死,但唔知死咗個女點算?
有時一齊坐車,都在想如果有交通意外一齊死了就好

別墅

sfuhsg 發表於 18-11-22 01:12
我有時諗,我只係想陪個女長大,找到可以陪伴佢一生既歸宿,我就功成身退

我每日心都疲累,好想死,但唔知 ...

雖然唔知你經歷左d咩,但係我都唔贊成用死去解脫⋯⋯人生苦短,除了為個女,剩餘不多的時間,就要為自己⋯⋯難得人生走一轉,無理由咁輕易就死⋯⋯總要享受過喜怒哀樂⋯⋯酸甜苦辣⋯⋯嚐盡人生百味⋯⋯才不枉此行

侯爵府

Tinahui 發表於 18-11-22 01:56
雖然唔知你經歷左d咩,但係我都唔贊成用死去解脫⋯⋯人生苦短,除了為個女,剩餘不多的時間,就要為自己⋯ ...

好像已經好耐冇品嚐過喜和甜

我和老公經歷過很多,大家都做過很錯的事,以為咁都行得過,冇嘢再難到我地,可以走到最後,但佢一句挖返曬舊時既事來講,才發現原來咁多年一同經歷付出都是白費

怕孩子冇爸爸,想坐下好好傾下,但發覺自己已冇氣再講,看到孩子每天寫字條,貼在門口給爸爸『晚了(emoji)』,我的心很痛

別墅

sfuhsg 發表於 18-11-22 03:23

好像已經好耐冇品嚐過喜和甜

可能我能明白你感受⋯⋯好多事不用強求,試下退一步,企遠d去觀望呢段關係⋯⋯孩子是無辜⋯⋯用你所能,母愛係天性使然,係最強勁的後盾,只要你還在孩子身邊,其他人和事,都不足掛齒⋯⋯
不要自己先輸了⋯⋯雖然,這條路十分艱辛⋯⋯但只要捱過了荊棘,總會看見一片開朗⋯⋯安慰的說話很無力⋯⋯但只要相信,沒有什麼事是能夠難倒身為母親的人⋯⋯

首頁

尾頁

跳至