1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

(emoji)女女今個月就3歲喇,剛開始戒片兩星期,佢會忍,會講要VV, 但就唔識得痾出嚟,佢可以忍成個上午都唔痾⋯想問下一般要幾耐可以成功呀? 三姑六婆好多說話比我聽呀⋯⋯最大問題係我就快生妹妹,怕大女到時又會面對多個BB係屋企等等各樣心理問題。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都係剛開始兩星期,都要等佢習慣適應,得閒就帶佢坐吓廁所的或小廁所,用獎勵方式去引導吓佢,媽媽亦可試範比佢睇咩係去厠所,同返左學有排洗時間,等佢慢慢習慣,我仔仔三歲時都仲未戒到片架,返左學,係學校同自己係屋企不斷引導下尿尿終於識講要去,戒片時我都會照比學習褲佢著,一步步同佢戒

男爵府

crabjan 發表於 18-11-6 23:35
(emoji)女女今個月就3歲喇,剛開始戒片兩星期,佢會忍,會講要VV, 但就唔識得痾出嚟,佢可以忍成個上午都唔 ...

我女都未戒到,下個月3歲,學校都催要戒,我女寧願唔飲水都唔痾,成朝係學校都唔痾,日日放學就返到屋企先黎瀨,瀨完又唔肯著返底褲仔,又係要著片,我要湊細b真係冇咁好心機慢慢氹佢……

男爵府

crabjan 發表於 18-11-6 23:35
(emoji)女女今個月就3歲喇,剛開始戒片兩星期,佢會忍,會講要VV, 但就唔識得痾出嚟,佢可以忍成個上午都唔 ...

妹妹出世會更難幫大女戒片,我女就係自從弟弟出世,佢見到弟弟著片佢又要著

伯爵府

VV 我仔都算肯痾,但poo poo 就係都唔肯,又係就黎3歲都唔知點算

珍珠宮

EudyptulaMinor 發表於 18-11-7 11:35
妹妹出世會更難幫大女戒片,我女就係自從弟弟出世,佢見到弟弟著片佢又要著
...

咁樣㗎,多謝你分享經驗

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

夏天既時候你應該試下直接咪同佢著片,等佢習慣下先,而且要頻繁咁帶佢去廁所

珍珠宮

回覆樓主:

去圖書館搵d關於去廁所圖書一齊睇
講故事咁.....大個就要好似姐姐要坐低去廁所,姐姐識去廁所好叻呀
係廁所vee vee好乾淨,痾咗出嚟就好舒服架喇

我女之前一坐上馬桶就驚又喊,之後肯坐唔肯痾都糾結咁一段時間
要襯天氣未凍戒片,夏天由佢唔包片比佢感受下瀬濕唔舒服

一步一步嚟,肯坐廁所都讚下佢
成功就每次大大力讚佢+擁抱鼓勵佢
瀨咗唔好鬧/罰,真係比好多耐性先成功
健康院都有派本書仔講點訓練小朋友去廁所
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/30035.pdf
我之前日日拎呢本書不停重覆,姐姐識坐低去廁所好叻呀......大個唔洗用片片喇......

首頁

尾頁

跳至