自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

盧大力 發表於 18-11-7 10:22
嗰女警都係人嚟㗎,都有阿爸阿媽㗎, 見到有啲人話「 點解唔用警棍, 點解唔用胡椒噴霧, 個女警察冇得升職 ...

原來大部分人都係正常,個心都安樂d,係香港做警察真係好難,係又鬧,唔係又鬧。乜嘢都可以鬧一餐。
做人,5好難为自己

侯爵府

畀面勳章

leungszeon 發表於 18-11-7 16:47
可能有既,如有人講用棍仆、call馬、胡椒噴霧(不過唔係防暴警察好似無呢個架餐)、找談判專家等等,但前 ...

是但,我唔係警察,當時情況或許非開槍不可。好彩師姐眼界好(emoji)
Nice to meet you!

侯爵府

2018復活節勳章

leungszeon 發表於 18-11-7 16:47
可能有既,如有人講用棍仆、call馬、胡椒噴霧(不過唔係防暴警察好似無呢個架餐)、找談判專家等等,但前 ...

我睇新聞話當時係有兩個警員已經分別作出警告,但佢冇聽,仲攞埋刀,越行越近,女警員再警告,刀男無理先開槍。

咁呢度都有3次作出警告,所以刀男應該係知咩事

侯爵府

2018復活節勳章

MerryMe 發表於 18-11-7 17:47
我都諗起呢單新聞
太恐怖了

我將呢件事同我媽咪講返,佢即刻諗起台灣鄭捷

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有武器有動機就可以開槍阻嚇,香港幾時/咩地方會無人?如果人多唔開得槍,不如叫警察不用配槍了,向天開唔得/打犯都話唔得,想起周星星一套戲,一枝「善良的槍」

珍珠宮

choc_choc 發表於 18-11-7 09:20
危險得過粒子彈? 周圍都係人喎, 唔一定準㗎,之前咪有個差人開5槍,得1槍中個犯。
...

講就輕鬆,無人有水晶球,吾開槍個傻佬可能界低幾個途人尼,又或者個女警好似朱振國甘一世傷殘,比你都會開槍

男爵府

地鐵甘多人警棍都末用,下下就開槍,眼界差d或者流彈就會有無辜嘅時間中槍
警方公佈的不能盡信,疑凡吊頸也可以造假十幾次流水薄,還有的哥非法被殺一哥依然否認

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MoonT 發表於 18-11-7 19:05
地鐵甘多人警棍都末用,下下就開槍,眼界差d或者流彈就會有無辜嘅時間中槍
警方公佈的不能盡信,疑凡吊頸也 ...

警察對犯一向正常係+1武力,唔係-1

人出刀你出棍?下次你去丫
天朗氣清

男爵府

我親眼自過警員對無攻擊的流浪漢開槍,但對外公布就説到流浪漢襲擊,結果流浪漢終身殘廢
你們可以繼續支持警員開槍,只係以後警員合理化允許動不動就開槍

禁止訪問

男爵府

choc_choc 發表於 18-11-7 09:10
乜反抗唔係90度拎斷條頸咩?個站咁多人都夠膽開槍,而家警察得支槍㗎ja? 支伸到手臂咁長嘅警棍呢?
...

唔開槍...等佢手拎𠝹刀衝去途人到好冇

得把口....

男爵府

MoonT 發表於 18-11-7 19:31
我親眼自過警員對無攻擊的流浪漢開槍,但對外公布就説到流浪漢襲擊,結果流浪漢終身殘廢
你們可以繼續支持 ...
一單還一單啦....而個人拎住𠝹刀衝埋去呀...

你果單搵啲證據出黎再講啦....

子爵府

你去左美國呀?

琥珀宮

咁你有冇去舉報,將果名不合法開槍嘅警員繩之於法?

開一槍要好多人去調查,咁容易被放過?真的嗎?單案幾時發生?

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-11-7 17:58
邊個話係中史out魏晉南北朝出嚟?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20648481&extra=&page=1

呢條link 9樓嗰位會員講既, 但喺59樓有會員攞教育局個諮詢文件指出佢講大話.

子爵府

有冇新聞睇返??咁大單冇理由冇新聞出。

係香港,警員發每一粒子彈都要寫report同見上級。對付流浪漢有冇需要咁大費周章拿屎上身?

子爵府

RelaxHippo 發表於 18-11-7 20:37
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20648481&extra=&page=1

子爵府

MoonT 發表於 18-11-7 19:05
警方公佈的不能盡信,疑凡吊頸也 ...

一單還一單。的哥同疑犯自殺涉嫌做假文書係另外兩件事。點可以混為一談。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至