親子旅遊

跳至

首頁
23456...60

尾頁

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-6 15:04
最好上網買左先 現場有機會會賣哂
Search Trenitalia就有

唔該曬!

另外仲想問意大利你用邊張電話上網卡?收得好唔好呀?

公爵府

牛年勳章

emmamay 發表於 18-12-6 15:16
唔該曬!

另外仲想問意大利你用邊張電話上網卡?收得好唔好呀?

我係倫敦買3台嗰張歐洲通用

去到意大利都仲係收緊3台 六個國家都收得穩定

珍珠宮

littlesister 發表於 18-12-5 19:42
其實羅馬要幾多日先夠呢?除左本身好多景點,仲要去梵蒂岡,係咪要成日架?龐貝古城要一日嗎?
...

羅馬睇你本身鍾唔鍾意睇古績。如果一般遊客到此一遊心態,我覺得三日兩夜都夠。盡量預早買入場券,會省點時間。羅馬景點唔算集中,交通多用巴士,唔好行咁多,否則會攰死

子爵府

littlesister 發表於 18-12-5 19:42
其實羅馬要幾多日先夠呢?除左本身好多景點,仲要去梵蒂岡,係咪要成日架?龐貝古城要一日嗎?
...

我留左4晩,第一日係早機到,所以玩足4日,羅馬景點都集中,不用太長車程,所以一日可以去幾個景點。第5日食完早餐就坐火車去 Venie

龐貝古城最遠,要一日。

大宅

bbqueen 發表於 18-11-7 15:39
去米蘭, 我會去五魚村, stay 2 晚都得

請問有冇公共交通共具去??

你book邊間酒店?

thanks!

子爵府

amj 發表於 18-12-7 18:11
請問有冇公共交通共具去??

你book邊間酒店?

住喺車站 la spezia 嗰間酒店, 喺警署隔離, 包一日火車飛, 可以入去五漁村!

大宅

bbqueen 發表於 18-12-7 22:29
住喺車站 la spezia 嗰間酒店, 喺警署隔離, 包一日火車飛, 可以入去五漁村!
...

thanks a lot!!

琥珀宮

畀面勳章

Ononluk 發表於 18-12-5 23:25
我見你問開龐貝古城,就講少少所知
如果由羅馬火車站去龐貝古城,大約要接近兩小時車程,所以要一日睇晒會 ...

我米蘭入,想由米蘭去埋威尼斯之後再租車,最後個幾日去到羅馬還車,所以可能去埋 龐貝古城先返羅馬,請問羅馬4天包埋梵蒂岡嗎?羅馬攞車係咪唔方便呢?

另外Florence 要留幾耐?

琥珀宮

畀面勳章

rainbowchuuu3 發表於 18-12-6 12:03
威尼斯,我嗰時係米蘭即日來回 淨係去左主島同玻璃島

米蘭/威尼斯/羅馬/佛羅倫斯/比薩 全程坐火車 佢啲國 ...

米蘭去威尼斯可以即日來回?唔會好趕咩?

其實我都鍾意坐火車的,但我想去埋北義,而且我老公鍾意自駕,上次瑞士鐵道遊都覺得好正,但我老公就哦哦聲

琥珀宮

畀面勳章

rainbowchuuu3 發表於 18-12-6 15:04
最好上網買左先 現場有機會會賣哂
Search Trenitalia就有

請問有早鳥優惠嗎?

琥珀宮

畀面勳章

Ononluk 發表於 18-12-6 18:44
羅馬睇你本身鍾唔鍾意睇古績。如果一般遊客到此一遊心態,我覺得三日兩夜都夠。盡量預早買入場券,會省點 ...

我最鍾意湖光山色,但都鍾意睇古蹟,義大利呢d古蹟,最少都要去睇一次吧,我未真係 plan 去咩景點,請問羅馬住邊區好?係咪唔自駕仲方便呢?

琥珀宮

畀面勳章

bbqueen 發表於 18-12-7 22:29
...

搵唔到你講個d酒店

子爵府

littlesister 發表於 18-12-8 13:44
搵唔到你講個d酒店

係咪用 google 揾? 我幾年前去ga, 吾通冇左?

複式洋房

littlesister 發表於 18-12-8 13:43
我最鍾意湖光山色,但都鍾意睇古蹟,義大利呢d古蹟,最少都要去睇一次吧,我未真係 plan 去咩景點,請問羅 ...

羅馬的景點很集中,很方便行

酒店的話住梵諦岡附近治安好啲,價錢相對而言又平啲

珍珠宮

littlesister 發表於 18-12-8 13:38
我米蘭入,想由米蘭去埋威尼斯之後再租車,最後個幾日去到羅馬還車,所以可能去埋 龐貝古城先返羅馬,請問 ...

Sorry, 我未試過租車, 但羅馬去龐貝唔建議自駕,因為成三小時一程(我book 過車由羅馬去Sorrento 所以知)反而坐高鐵經拿波里去仲快好多

Florence 我上次三日兩夜,景點一定去得晒,但如果鍾意睇美術館,留多一日都好。個人覺得Florence 舒服過羅馬

男爵府

Ononluk 發表於 18-12-8 15:43
Sorry, 我未試過租車, 但羅馬去龐貝唔建議自駕,因為成三小時一程(我book 過車由羅馬去Sorrento 所以知 ...

咁Florence 治安好唔好?

珍珠宮

emmamay 發表於 18-12-8 23:08
咁Florence 治安好唔好?

我已經係五年前去,印象中係多吉卜賽人行乞咁,但無巴黎咁雜,夜晚會冷清啲同黑啲
但依家多咗難民,唔知有無差到
但剛去完羅馬,拿波里就覺得還好,起碼好夜都無俾人跟

公爵府

牛年勳章

littlesister 發表於 18-12-8 13:40
米蘭去威尼斯可以即日來回?唔會好趕咩?

其實我都鍾意坐火車的,但我想去埋北義,而且我老公鍾意自駕, ...

我覺得還好既 唔算好趕 睇你想做啲咩

公爵府

牛年勳章

littlesister 發表於 18-12-8 13:41
請問有早鳥優惠嗎?

佢越遲會越貴啊!

男爵府

littlesister 發表於 18-11-7 10:10
剛買左出年5月義大利機票,米蘭入羅馬走,剩計玩16天,第一次去,請有冇 jm 有行程建議?除左威尼斯、Flore ...

Naples, Capri, Ischia, 意大利南部,同北部好唔同,值得去遊覽

首頁
23456...60

尾頁

跳至