親子旅遊

跳至

首頁
12345...60

尾頁

子爵府

我上次係住Florence ,即日來回五漁村,吾夠時間去吾哂5條村莊。威尼斯留2晩足夠了。

琥珀宮

畀面勳章

Helllokitty 發表於 18-11-26 13:52
Outlet 應該去Florence 個The mall ,我玩左一日,買到傻左

玩足一日咁放血?買左咩好野呀?

琥珀宮

畀面勳章

Helllokitty 發表於 18-11-26 13:54
其實在The mall 入面,仲有Prada 都是獨立一橦 outlet

對我黎講 Florence 既 Outlet 就比較方便,因為租左車,到時唔啱買都可以早些走

琥珀宮

畀面勳章

Helllokitty 發表於 18-11-26 13:57
我上次係住Florence ,即日來回五漁村,吾夠時間去吾哂5條村莊。威尼斯留2晩足夠了。
...

我打算一早由米蘭搭火車去威尼斯,住一晚,第二日出島,黃昏搭番火車去 Verona 住一晚,第二日一早租車去北義,你覺得會唔會太趕呢?

子爵府

littlesister 發表於 18-11-26 17:47
玩足一日咁放血?買左咩好野呀?

好多,衫,外套,鞋,手袋,手飾,頸巾....,比錢又要排隊,又食下野咁

子爵府

littlesister 發表於 18-11-26 17:51
我打算一早由米蘭搭火車去威尼斯,住一晚,第二日出島,黃昏搭番火車去 Verona 住一晚,第二日一早租車去 ...

Verona 只睡一晚?冇預時間行下?

琥珀宮

畀面勳章

Helllokitty 發表於 18-11-26 18:45
Verona 只睡一晚?冇預時間行下?

我只知羅蜜歐與茱麗葉?仲有咩睇?預一日夠嗎?

琥珀宮

畀面勳章

Helllokitty 發表於 18-11-26 18:36
好多,衫,外套,鞋,手袋,手飾,頸巾....,比錢又要排隊,又食下野咁
...

咁豐收 有咩品牌低買?教下路丫

子爵府

littlesister 發表於 18-11-26 21:21

我只知羅蜜歐與茱麗葉?仲有咩睇?預一日夠嗎?

1日夠,仲有聖彼得堡,古羅馬劇院

子爵府

littlesister 發表於 18-11-26 21:21
咁豐收 有咩品牌低買?教下路丫

Prada ,Gucci 分別有2座,每座有2層,有d香港有的款,果度半價。另外BV ,Burberry 都好抵

琥珀宮

畀面勳章

Helllokitty 發表於 18-11-26 21:49
1日夠,仲有聖彼得堡,古羅馬劇院

咁我又要再度下個行程啦,請問義大利仲有邊度推介呀?Florence 留幾耐先夠呢?我而家15/16 係咪應該到左羅馬就算,唔好再南下,但多左兩日又唔知去邊好

琥珀宮

畀面勳章

Helllokitty 發表於 18-11-26 21:52
Prada ,Gucci 分別有2座,每座有2層,有d香港有的款,果度半價。另外BV ,Burberry 都好抵
...

咁大鑊 c 火,又會搞到我放血架啦,請問佢平時都抵買定有大減價先抵架?

子爵府

littlesister 發表於 18-11-27 19:13
咁我又要再度下個行程啦,請問義大利仲有邊度推介呀?Florence 留幾耐先夠呢?我而家15/16 係咪應該到左羅 ...

羅馬去不去龐貝古城?如去要預一日,再次南下就會好趕

珍珠宮

樓主,我剛去了Napoli 同 Sorrento,如果你有興趣我可以分享下

琥珀宮

畀面勳章

Helllokitty 發表於 18-11-27 19:19
羅馬去不去龐貝古城?如去要預一日,再次南下就會好趕

其實羅馬要幾多日先夠呢?除左本身好多景點,仲要去梵蒂岡,係咪要成日架?龐貝古城要一日嗎?

琥珀宮

畀面勳章

Ononluk 發表於 18-12-5 16:33
樓主,我剛去了Napoli 同 Sorrento,如果你有興趣我可以分享下

當然求之不得啦些些

珍珠宮

littlesister 發表於 18-12-5 19:43
當然求之不得啦些些

我見你問開龐貝古城,就講少少所知
如果由羅馬火車站去龐貝古城,大約要接近兩小時車程,所以要一日睇晒會有少少辛苦。如果時間足夠,會喺拿坡里甚至龐貝住一晚。拿坡里本身唔算好靚,有幾個海邊城堡咁啦,我覺得住上一兩晚可以。我去完覺得唔治安環境無其他人講得咁差,而且酒店比羅馬平。

離龐貝廿分鐘車程有個背景接近嘅地方叫Herculaneum, 網上好多文章比較兩個地方,如果時間有限你可以睇下邊個啱心水啲。

我今次就stay 喺Sorrento 兩晚,主要去hea 同day trip 去Positano/Amalfi。Amalfi 都幾多意太利人去hea ,就算冬天都好旺。如果四月去住宿都幾平。

公爵府

牛年勳章

威尼斯,我嗰時係米蘭即日來回 淨係去左主島同玻璃島

米蘭/威尼斯/羅馬/佛羅倫斯/比薩 全程坐火車 佢啲國鐵好方便 都係book再用QR code就上得車 啲火車又大又舒服 快得黎都穩定 有餐卡 仲有得叉電 有行李位 唔想自駕遊咁攰 坐火車真心好

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-6 12:03
威尼斯,我嗰時係米蘭即日來回 淨係去左主島同玻璃島

米蘭/威尼斯/羅馬/佛羅倫斯/比薩 全程坐火車 佢啲國 ...

想問火車飛要提早買嗎?

公爵府

牛年勳章

emmamay 發表於 18-12-6 13:31
想問火車飛要提早買嗎?

最好上網買左先 現場有機會會賣哂
Search Trenitalia就有

首頁
12345...60

尾頁

跳至