自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mln 發表於 18-11-7 19:20
如果唔開槍, 佢仆上來自己都覺兇多吉少。

如果佢飛刀都唔知會插到邊個

別墅

WWT1234 發表於 18-11-7 20:02
我都有睇㗎

好催淚!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

wantaima 發表於 18-11-7 19:10
當事人有講解左乜嘢情況下開槍,而表示要睇cctv 去決定當時應唔應該開槍,只表達左你否決女警做法。又提出 ...

據新聞報導,警員/兇徒(當時人)都未正式比口供,警方官方發言亦講會先查證現場記錄,咁難到警方又被斷定否決女警做法?
我回應亦冇斷言話胡椒噴霧比較適合,你一而再再而三去硬放說話係別人口中,無故指控公平與否

珍珠宮

WWT1234 發表於 18-11-7 19:52

你㸃知當時情況

吾知嫁,只知結果無打中途人,但打中個持刀犯,所以無懷疑女警處理手法

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 18-11-7 19:25

某D人認為胡椒噴霧好比含笑七步釘,噴一下壊人通通消失就 ...

置身事外嘅人講嘢好容易,凡事都有兩面,唔認同警方嘅人,永遠都有嘢講,而家開槍制服鎅刀危險者,就質疑哩槍係咪有需要開,如果制服唔到個人,傷到途人,甚至傷到女警,佢哋又會質疑女警點解唔開槍,實有嘢指責警察。

侯爵府

MM2H 發表於 18-11-7 20:08
據新聞報導,警員/兇徒(當時人)都未正式比口供,警方官方發言亦講會先查證現場記錄,咁難到警方又被斷定否 ...

警察要查證係standard ops, 同你話需要查證係兩回事
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

珍珠宮

支持

子爵府

WWT1234 發表於 18-11-7 19:58

講得啱!

你就唔識分囉,而家事實係地鐵站繁忙時間內,冇巿民受傷,而中左槍嘅係積犯,證明判斷正確 ,咁多如果可能或者if 做咩

公爵府

angiehouse 發表於 18-11-7 20:15
吾知嫁,只知結果無打中途人,但打中個持刀犯,所以無懷疑女警處理手法
...

係好彩至真。
因為正常警員受訓時,射擊至射目標四肢或非重要部位。

依家有人腹部受槍傷,
究竟是否故意定一時失手,真係要查淸楚。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

翡翠宮

SillyU 發表於 18-11-7 20:21
警察要查證係standard ops, 同你話需要查證係兩回事

即係只容許單一論點

琥珀宮

回覆樓主:

公爵府

sweetcandychan 發表於 18-11-7 20:27
你就唔識分囉,而家事實係地鐵站繁忙時間內,冇巿民受傷,而中左槍嘅係積犯,證明判斷正確 ,咁多如果可能 ...

點夠個女警好犀利,
未查疑犯身份証就知係積犯,
仲一槍解決個犯

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

登!登!登! 發表於 18-11-7 15:04
回覆 cattz288 的帖子

多年前有個男警巡邏時查人身份證, 俾個男人用介刀係條頸度界咗一刀, 唔死得, 但一世 ...

好慘

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

某D人認為胡椒噴霧好比含笑七步釘,噴一下壊人通通消失就天下太平。
如果係咁,武器裝備可以慳返!...

諗諗下,警方直情要重新對警員訓練,個個學詠春太極,學擒拿手學空手入白刃,等啲凶徒埋身肉博先還擊,我諗,要警方冇武器裝備,先唔會有嘢俾人講。

不過唔知出如來神掌會唔會又俾人話太暴力呢?

珍珠宮

WWT1234 發表於 18-11-7 20:28
係好彩至真。
因為正常警員受訓時,射擊至射目標四肢或非重要部位。

總之警察有事就應份,犯被打傷就點都吾岩

侯爵府

MM2H 發表於 18-11-7 20:29
即係只容許單一論點

[quote]警方官方發言亦講會先查證現場記錄,咁難到警方又被斷定否決女警做法?[/quote ]

我回應你呢句, 唔好將啲嘢撈埋嚟講
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

琥珀宮

畀面勳章

某D人認為胡椒噴霧好比含笑七步釘,噴一下壊人通通消失就 ...

原本都唔想搭咀
但見你講含笑7步釘,想唔讚下你都唔得
我真係笑到癲

翡翠宮

SillyU 發表於 18-11-7 20:39
[quote]警方官方發言亦講會先查證現場記錄,咁難到警方又被斷定否決女警做法?[/quote ]

果然係龍門四處擺

大宅

支持,女警夠果段,加油呀!?

象牙宮

WWT1234 發表於 18-11-7 20:32
點夠個女警好犀利,
未查疑犯身份証就知係積犯,
仲一槍解決個犯

而家你係質疑女警有冇跟指引守則開槍,如你話頭,大家都唔肯定,但有樣嘢係肯定的,疑犯手持鎅刀衝向警員,女警當然唔會知佢係咪積犯,但根據事後查證,哩個疑犯係有襲警案底,即係佢唔係第一次襲擊警員,疑犯有襲警嘅經驗,你覺得佢只係持刀嚇下警員而唔會再一次襲警?

如果只係嚇下,咁上一次就唔會有襲警案底吧?

首頁

尾頁

跳至