自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Chole 的帖子

那比如我第一站係法國買左野, 最後西班牙番香港,咁退款係西班牙政府俾我定法國政府俾我呢? 如果係西班牙, 咁佢都幾慘

珍珠宮

kyliechan30 發表於 18-11-7 15:55
咁我即係只可以去買果間退貨,再去另一間可以退稅既boots再買過

如果你係去旅行就無謂嘥時間搞啦,為咗幾鎊嘢又要退貨,再買過搞退稅,去到機場又要排一輪嚟搞,嗰幾鎊嘢當飲少杯咖啡囉

男爵府

Elaine1128 發表於 18-11-7 21:38
想問退稅入落credit card要幾耐?我10月15日返香港,佢話6星期,我依家仲未收到
...

睇下邊間公司...有一間好快一個星期收晒refund另外一間等佐好似過一個月...我個時有影低receipt上網check status

侯爵府

有得退你都會末必退,如果下午到機場,要排好耐。上次我排左1.5小時。

大宅

chrissy131 發表於 18-11-13 02:43
睇下邊間公司...有一間好快一個星期收晒refund另外一間等佐好似過一個月...我個時有影低receipt上網check ...

我剛剛收到一筆,但得GBP3.x. 但他們是逐張單退,還是一次過入?我記得買鞋退稅是55磅,即使扣手續費都無可能咁吧。

男爵府

在倫敦退稅, 仲會睇返張單係邊一間退稅公司發出既, 我見佢地張D單疊來疊去, 有D可以即埸退cash, 有D就可以比張信用卡佢即刻碌入返張卡度, 有D要寄返去外國, 例如我法國入, 英國走, 法國既單, 佢要寄返去法國, 由法國間公司退落信用卡。
有D大百貨公司可以即場退cash, 我係老佛爺攪退稅時, 佢都好奇怪我要退落卡, 因為退落卡, 要等幾個月, 又驚寄失....但我見退cash 得8%, 退卡有12%, 所以諗住退卡....但真係等好耐, 又驚佢退唔到, 因為幫朋友買, 我收返朋友係已退稅既價錢, 萬一退唔到, 我就蝕本了....所以下次都係在百貨公司退現金好D....

首頁

尾頁

跳至