6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 9個幾月, 但又好厭奶, 依家戒奶又太早,請問各位媽媽, 有加入奶粉既食譜嗎?萬分感謝!

另外,我蒸豆腐加入黑芝麻做茶點,但bb食到想嘔,唔like,黑芝麻高鈣,但唔知可以點整?
或者烚蛋黃加落粥,但蛋黃質地又易食到人口渴,bb又食到作嘔,好難吞甘(中途已經有比點水佢飲),蛋黃點整先易入口唔口渴?謝謝!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你係咪整得太杰喇,所以好難吞?豆腐+黑芝麻既話,我覺得呢個我都應該食唔習慣。你試下去嬰兒食譜版塊搵下食譜,睇下有冇適合你bb既

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

煲粥仔,加菜蓉,肉蓉,做多幾款,BB實有一款鐘意

別墅

我要做媽媽 發表於 18-11-8 21:32
你係咪整得太杰喇,所以好難吞?豆腐+黑芝麻既話,我覺得呢個我都應該食唔習慣。你試下去嬰兒食譜版塊搵下 ...

好啊!我都唔知有嬰兒食譜版,唔該曬你啊!

別墅

haha748494 發表於 18-11-8 22:15
煲粥仔,加菜蓉,肉蓉,做多幾款,BB實有一款鐘意

其實bb已經食緊呢d,但有少少粒粒佢都食到作嘔甘, 攪到好滑身又好難吞甘.....唔知咩原因

大宅

chingchingcwh 發表於 18-11-9 10:37
其實bb已經食緊呢d,但有少少粒粒佢都食到作嘔甘, 攪到好滑身又好難吞甘.....唔知咩原因
...

作嘔係正常反射反應,因為食物的質感佢未慣,所以會gag保護自己防止哽親,慢慢習慣咗就會少啲。
bb已經9個月,其實可以慢慢加finger food畀佢學習咀嚼,只食攪爛食物的話,會影响口肌發展,可能會影响講嘢

別墅

emmmacyk 發表於 18-11-9 11:29
作嘔係正常反射反應,因為食物的質感佢未慣,所以會gag保護自己防止哽親,慢慢習慣咗就會少啲。
bb已經9個 ...

多謝你覆我,我bb仲未有牙, 其實一直都有試下有粒或者傑d食物俾佢試,但佢好易就作嘔,作嘔兩三次就成餐嘔晒出來,有時候會上餐都嘔埋,本身佢已經輕又細粒, 再嘔真係唔掂....當然我都唔想佢仲食蓉既質地,你講既finger food係指番薯條,紅羅卜條呢類?

男爵府

chingchingcwh 發表於 18-11-7 16:07
BB 9個幾月, 但又好厭奶, 依家戒奶又太早,請問各位媽媽, 有加入奶粉既食譜嗎?萬分感謝!

另外,我蒸 ...

可以蒸水蛋比bb,落小d雞蛋白,有d似日本茶碗蒸咁整

係個獲落一碗水,打隻雞蛋,篤一下個雞蛋黃,等幾分鐘雞蛋熟晒就落奶粉,熄火加bb芝士搞拌,咁就成為bb版白汁,我會配bb麵/烏冬佢食

黑芝麻粉可以試下整班戟比bb食, 普通班戟勁易整,一隻雞蛋(可以只用雞蛋黃都得),加奶粉一或兩匙羹,加水搞溶,搞到個質地似芝麻糊就岩,細火係煎pan每邊蒸2~3分鐘
或者整梳乎厘班戟bb會好鍾意食因為好軟身
喺班戟度落一殼芝麻粉就ok, 參考坊間嘅食譜自己再作調節

大宅

chingchingcwh 發表於 18-11-9 14:16
多謝你覆我,我bb仲未有牙, 其實一直都有試下有粒或者傑d食物俾佢試,但佢好易就作嘔,作嘔兩三次就成餐 ...

finger food可以先由較淋食物開始,例如粗菜心莖、牛油果、香蕉等,畀佢好似牙仔餅咁拎住咬
bb未出牙,但其實牙肉都好有力,因為牙仔已係牙肉入面,一定夠力咬,我仔係blw bb,6個月開始食finger food,初時都會嘔埋上餐奶出嚟,但一個星期後已冇事,個個bb都唔同,慢慢試一定得

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 chingchingcwh 的帖子

我囝囝就好鐘意落番茄,牛肉加番茄酸酸地,好開胃。

別墅

kissapplegirl 發表於 18-11-9 14:47
可以蒸水蛋比bb,落小d雞蛋白,有d似日本茶碗蒸咁整

係個獲落一碗水,打隻雞蛋,篤一下個雞蛋黃,等幾分 ...

嘩...你整野識好叻呀!最慘係芝麻班戟我bb仲未有牙,佢食唔倒啊

男爵府

chingchingcwh 發表於 18-11-10 17:50
嘩...你整野識好叻呀!最慘係芝麻班戟我bb仲未有牙,佢食唔倒啊
...

bb冇牙但係佢哋牙肉好夠力,班戟基本上同麵包差唔多 ,所以唔會食唔到

大宅

我日日都用蛋黃蒸水蛋比bb,當零食,佢勁中意食

洋房

回覆 emmmacyk 的帖子

巧勁呀你等我都試下做先
真心覺得BB成日食同一樣野,都會覺得口寡寡平時奶奶煮開,不過Weekend有時間都會自己親手跟youtube, blog 果d食譜煮下~自己都會試下味~
真係落唔少心機。開心share下近排整開嘅baby food channel~

https://www.baby-kingdom.com/customer/hipp/minisite/mar18/?cat=11
https://www.youtube.com/watch?v=ATdatfq2E6c

珍珠宮

蛋黄我會加少少湯汁,再喂BB食。

別墅

蛋黃,我好懶,會將生蛋黃直接打爛加入粥底,好似蛋花。再煮滚一下!

別墅

jenielwu 發表於 18-11-23 16:21
蛋黃,我好懶,會將生蛋黃直接打爛加入粥底,好似蛋花。再煮滚一下!

因為我b濕疹,未試蛋白,點先可以將蛋黃隔開而完全唔會沾有蛋白?

首頁

尾頁

跳至