夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

跟著, 女同事問我, 放工會做D 咩? 我話會立即回家煮飯, 飯後洗碗, 晚上再查公司郵件, 就係我每天刻板的事. 因為我的家人很期待我煮的晚餐, 一道好味又有營養的晚餐是對家人很重要的支持來.

我跟她說, 舊同事和朋友耐不耐會問, 係咪真係咁耐都未出過軌? 有D 朋友會分享去開邊到玩, 男人聚會是會談這些...... 我都會答, 無呀, 不嬲我好享受家庭的生活, 真係無想過出軌.....
有些人好怕比人笑.., 是否怕老婆? 係咪"唔得"呀....? 我從來不會怕, 仲會笑住答係呀, 我好怕老婆, 我完全"不行", 老實說, 我有個很好的家, 還需要證明什麼嗎? 我太太見得人又乖乖的, 仔仔亦高高大大的.....
我和女同事講, 其實出去溝女, 係好易的事, 如果我打扮一下, 主動一些, 妳覺得我會溝唔到嗎? (女同事說, 當然得) 但我跟本唔係要依D, 我話其實女人都係一樣, 麻煩的....., 亦好霸道的(女同事, 點頭好認同), 新相識會好開心 過幾年又係一樣麻煩, 唔通我又搵過個? 我咁負責任, 又分一半給人咩..., 分分下, 死得啦.... 而且對太太曾說過的承諾, 我做不到對另一人說....., 又傷害翻自己承諾的人, 睜大眼講大話扮情聖, 為咩, 為一劑? 可能我較有性格, 我絕對不會......, 亦唔會比自己有機會.

依個世界靚女係永遠有新鮮的, 反而維持一段有承諾的婚姻係唔容易, 要珍惜的, 生命亦唔係必然, 每天都可能係最後的一天, 要對得住自己和家人的生命, 享受擁有的時刻.

子爵府

我跟她說, 唔知點解, 依家對家人更為珍惜, 我以前唔太理老家的, 因為姐姐已對老爸媽很照顧, 而且我們佢離他們住處超過1.5hr的車程. 但人大了, 覺得跟老爸媽的緣很快到盡頭, 希望多一點陪他們, 多做一點責任, 現在仔仔又開始大. 爸爸已有腦退化, 年初去他家拜年, 屋企有陣屎味, 家人說找不到原頭, 由得佢....坐係到撩天.

我就找了10幾分鐘, 最後找到另一個廁所, 老爸收埋了有屎的褲, 地上亦有........ 我就亳不猶疑, 不假手他人, 用了半小時清理好, 覺得係做仔應該要的事....

又一次今年的家庭聚會, 我唔知點解, 整天留在我家姐的廚房, 問她有什麼幫手, 幫她洗餸, 碗碟... 要知道廿幾人的聚會, 由下午食到食晚有幾多食物和碗要清潔, 我以前是不會主動做的, 當天我唔知點解好願意, 仲要比姐夫笑笑口叫我唔好做咁耐, 佢地D男人會好慚愧架....

我跟同事說, 我見姐姐年紀漸大, 有能力的應該要做多D, 讓她們休息一下, 其實見到大家在聚會開心, 自己都因而開心, 辛苦的一天跟本不是什麼回事呢... 這個亦是人隨年紀的心歷而改變.

這同事都有一點感觸落淚... 因她是感性的人.

大宅

PTMCYS 發表於 18-11-7 18:19
跟著, 女同事問我, 放工會做D 咩? 我話會立即回家煮飯, 飯後洗碗, 晚上再查公司郵件, 就係我每天刻板的事. ...

好難得的好老公!

大宅

回覆樓主:

樓主好成熟同好顧家。我同我老公仍停留幼稚階段(雖然年紀已唔細)!
我仍為發現佢check佢前度Facebook(雖然佢最終也seach唔到,但原來佢已search了幾年)而唔開心,甚至冷戰。
我仍會為佢會單獨同女性朋友(同事,舊同事同學)食飯飲嘢而唔開心好介意,雖然佢自己都覺得同女性好傾D。
佢知道我唔開心,但佢覺得我管實佢亦對佢冇信任。佢有發脾氣地同我講過:妳咁唔信我,我唔係妳look for嘅人,不如妳let go啦!我聽完個心好痛。
我成日諗点解我對了咁多年最親嘅人唔會因為怕我傷心而開心樂意地做出一D改變(定還是我自己要隻眼開隻眼合)。

子爵府

rita1208 發表於 18-11-7 19:00
好難得的好老公!

其實我唔係想說我有多好, 只係想多D 人知, 其實有男人係會繼續堅持的, 世界仍然有愛, 有關懷, 唔好失去熱誠! 當然不止我一個係咁, 亦有朋友是這樣的, 甚至比我好.

相信這裡亦有男網友努力經營著他們的家. 男人一般不愛表達, 而且好地地係唔會講出來的. 就像當年的董伯伯, 我這年代的師兄弟, 全都在02/03/04買樓, 但受惠的很少出來撐他, 因為他們一般不愛表達/露面, 好地地都唔會出來. 但有影響的人, 就會出來反他, 形成好似代表了一大堆人反他..

男爵府

.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-7 23:07
其實我唔係想說我有多好, 只係想多D 人知, 其實有男人係會繼續堅持的, 世界仍然有愛, 有關懷, 唔好失去熱 ...

同意。我先生亦係如此好男人。
好男人背後也需要有合適他的女人才撐得起個男人好。
我相信你妻子就是撐得起你的女人。我給你妻子幾個讚。
我先生沒有你這麼好命或年輕時沒有你這麼好眼光選中個適合自己的女人。
所以,婚姻,和前妻對他的愛,他守住了,但他的情緒,精神卻倒下了。
昨天,我陪他看最後一次的心理醫生。最後一次是因為他離婚後已經成功地完全減了所有憂鬱症的藥。人比在婚時健康得多。
現在,我閨蜜說,若我先生是隻風箏,我不是在地上放風箏的人,而是那乘他飄的風。沒有我,他根本飛不起。
最近我問他為甚麼不去追女仔?他笑回:消耗太大,花不起。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

rita1208 發表於 18-11-7 19:19
樓主好成熟同好顧家。我同我老公仍停留幼稚階段(雖然年紀已唔細)!
我仍為發現佢check佢前度Facebook(雖然 ...

其實我唔成熟, 亦會同太太吵架, 無聊野自娛, 幼稚的東西會玩..... 我唔覺自己好成熟, 不過失敗了就要諗方法改變係好重要的.

我個人比較洒脫, ICQ 識了太太後, 便把ICQ 都關掉不用, 亦不會做出一些令對方易誤會的事情, 亦希望太太跟我一樣. 起初她有mark下 "EX" 的生日日期, 說會當天打去恭祝佢, 當時令我怨火萬枚, 以前的我脾氣很大, 我係個D 一揮而就的人, 太太好易喊, 但每次她一喊, 我就會好似"鐵甲威龍"的劃面咁, 跳出一些指令來提示自己, 要收斂, 要停.....例如"承諾過對她要好, 不能樣她傷心, 一生一世等, 然後自己坐下, 再想想, 其實可以用另一角度來看和解決, 只要她沒有出軌, 其實又什麼都不重要的, 可以慢慢談, 我就會回頭逗她.

這次, 我要他取消mark 生日和不可再聯絡, 她都應承, 但之前從她外家, 嫁比我的時候, 搬東西去新屋時, 見到她和EX 以前的照片, 問她為何不掉, 還要搬過去.... 當時都有點生氣, 她說已掉了很多, 只剩下這些, 我要求掉, 但她最求我說, 這是生命一個階段的記憶來, 已跟她沒感覺, 但想keep起, 我buy這句話, 便由她保留(再以前的我係不會接受的). 到現在, 仔仔都13歲了, 早前有一天, 我提太太, 仔仔已大, 他會有求知欲, 佢遲早會發現這些照片(在廳的櫃內), 妳真的不掉?

她說, 不掉了. 然後我跟他說, 仔仔發現後會知道Daddy, 有多大方, 對媽咪有多好呢.....
其實我以前諗深一層, 都唔怕太太會回頭, 原因不多說.... 而且太太係個幾安穩的人, 所以結婚生仔後, 完全沒有擔心太多她會出軌的問題, 但她參加教會的, 我反而擔....

至於妳老公說的話, 又真係好過份, 是否火紅火綠才說出來? 我太太check 我, 我會覺得佢緊張我, 同埋要夾當天大家的活動更改/配合, 係有需要的, 大家都係講理的人....

妳在最適合的時候, 講一下妳的感受, 想要的東西, 怎樣令妳不開心和開心, 大家的目標等, 我太太會這樣對我談, 例如對佢講野要斯文, 唔可以粗魯..等.... 不過好睇男方係咩人, 有D 得左手就算..... 我就想大家開心, 自己獨大不覺得享受...

大宅

PTMCYS 發表於 18-11-8 12:27
其實我唔成熟, 亦會同太太吵架, 無聊野自娛, 幼稚的東西會玩..... 我唔覺自己好成熟, 不過失敗了就要諗方 ...

咁我老公從冇要求我掉任何我與puppy love影嘅相或禮物。其實如果佢似你咁,緊張D要求我掉的話我會開心。而家比我感覺是他不太在意我,反而我在意他與前度的一切。
雖然佢講過最愛是我,但有時他提過吓以前試過追過空姐朋友但比人拒絕,又試過鍾意咩人但又冇開始或唔敢開始等,這些説話也令我覺得自己不是他心目中最鍾意的那個。佢冇嘜点追過我,我哋識了幾年大家也是單身便自然走埋一齊。所以佢就冇咁珍惜我!?

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-11-8 10:13
Search咗幾年和太多單獨同女性朋友出去係可疑,有某程度上嘅心野,雖然唔信任對方絕對會影響感情,不過佢 ...

唔知同中年危機有冇關!?而且覺得佢出街望女性多咗,有時電視播D女性做瑜珈 or 運動片段,佢會話呢種女性好吸引。。。。。

琥珀宮

男爵府

.

子爵府

rita1208 發表於 18-11-8 12:53
咁我老公從冇要求我掉任何我與puppy love影嘅相或禮物。其實如果佢似你咁,緊張D要求我掉的話我會開心。而 ...

佢講這些追人歷史, 唔好咁上心, 佢係無意的. 我同太太嘈, 佢都試過話早知揀過醫生(以前拍拖有個醫生想接近佢, 成日打比佢, 不過佢無理人, 好專一) 依家唔洗捱.... 隔左咁耐啦, 所以我無理佢, 老夫老妻咪由佢呻下囉.....

不過如果妳老公神神秘秘, 又咁樣話妳, 真係唔啱, 妳找個機會同佢講下心底話啦.

其實我都無咩追過我太太, 因為ICQ 識, 出來就一見如故... 其實我都無咩追過女仔, 太高班或要做兵的, 我從來不試/做.

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-11-8 14:12
可能係都唔出奇,其實好多男人都想响女人身上找尋認同、自信和活力,如果佢開始成日响女性面前孔雀開屏, ...

哈哈。。。我真係話過佢而家好似孔雀開屏咁! 佢對我對到悶啦,最緊要有新鮮感,就算嗰位女性比佢老婆年紀大D,佢都鍾意傾一餐。所以我唯有自己在佢不太覺得情況下睇實佢D。太明顯的話又話我管實佢,佢覺得好辛苦,又會叫我上少D BK。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 18-11-7 18:49
我跟她說, 唔知點解, 依家對家人更為珍惜, 我以前唔太理老家的, 因為姐姐已對老爸媽很照顧, 而且我們佢離他 ...
根據名人講..........個個女人都唔同,唔知你現在情況如何,可能你未必見到你要心中女性[包括你太太]

子爵府

858D 發表於 18-11-8 10:25
同意。我先生亦係如此好男人。
好男人背後也需要有合適他的女人才撐得起個男人好。
我相信你妻子就是撐得 ...

妳說妳前夫? 還是現在的先生有憂鬱呢?

我太太, 不可否定佢係好, 亦好盡力, 但佢唔係個可以獨力撐住的人, 有D 藝術家性格, 她有她的世界/範圍/習慣/自由, 所以她覺得我管束/壓逼. 我就係講效率, 觀點和紀律的人, 所以有好多爭論的時候, 吵完都沒有結果..... 但佢係需要人帶領的人.

妳亦可以想像, 我們教仔的衝突會有多大..... 而仔仔幼稚園時已很反叛, 小學更甚, 可以明天考試, 今天訓係張床唔溫書.... 太太亦曾經表態, 她天生不是湊仔的人, 做不到像我姐姐這樣堅持的教仔方法..... 我們試過情況很糟糕......

不過, 當糟透的時候, 我總會調整心態, 同自己講, 要冷靜, 用智慧來處理, 拆開觀點來分析, 想出策略, 用以退為進亦係我一貫解決問題的做法. 在家庭裡, 有時面子不要太著重..... 談談下, 做男人又要有強硬的肩膀, 但身體又要能屈能伸, 原來所為的好男人, 真有點像頭怪獸.....

若我先生是隻風箏 ---> 這個理論, 太有想像力了, 可能男女有別, 我係好坦白/老實和直接, 以前我同太太講, 如果跟我, 在我的能力可以付出下, 我會對她比自己好, 我講左就係, 貶眼又18年了, 我有問太太, 我係咁有信用先..... 現在我跟太太說, 我好像頭牧羊狗, 每天圍繞他們轉, 照顧周到, 妳們一行歪了, 就擔/吠你們返正路回家..... 然後坐定定守候....

她就覺得我太黐身, 成日管住她......反而成日叫我出街...... 我就成日說她不知天高地厚, 真係"唯一", 係我才對佢咁好...., 佢係get 唔到或會不認同, 總係話佢都唔差, 係我幸福......

不過老夫老妻, 盡在不言中.....

子爵府

20150618bb 發表於 18-11-8 16:00
根據名人講..........個個女人都唔同,唔知你現在情況如何,可能你未必見到你要心中女性[包括你太太]
...

永遠說隔離的飯香, 但是否真的好味, 做飯時的辛勞和有沒有能力支付得來, 唔係咁多人會諗.....

選擇的時間已經過去了, 只會珍惜現在擁有的, 就算見到心目中的女性, 都不會考慮, 我說真的, 亦遇過.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

rita1208 發表於 18-11-8 14:47
哈哈。。。我真係話過佢而家好似孔雀開屏咁! 佢對我對到悶啦,最緊要有新鮮感,就算嗰位女性比佢老婆年紀 ...

更加學懂夫妻之道,睇你點樣取捨唔同嘅資料

子爵府

20150618bb 發表於 18-11-8 16:00
...

我亦係正常的男人來, 會欣賞漂亮的女性, 有線條美又懂著衫的, 更是會多看兩眼, 有時會跟太太談, 但就止於欣賞.

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-8 17:05
老公都會叫我上少啲bk,會覺得學壞左。但我覺得更加學懂夫妻之道,睇你點樣取捨唔同嘅資料
...

我成日叫太太上來睇, 就知佢有多幸福, 要佢珍惜多D 我, 佢話邊有時間呀~ .... 而且幸福的佔大多數, 這些人不會表達, 不開心才表達, 所以你就會覺得好多人老公不好.....

首頁
12345...6

尾頁

跳至