夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

858D 發表於 18-11-13 08:20
我先生話佢三十幾歲時先相信佢自己屬於靚仔型。一直以來好多人話佢靚仔,佢都唔信。
佢係浪漫型。
...

一直以來好多人話佢靚仔 ---> 無錯, 靚應該由人說出來, 不是自己讚, 我係單眼皮, 而且有時覺得自己又幾樣衰喎.... 但由細都大, 都有人讚, 不過我會當街市買餸, 係人都靚仔靚女, 笑一笑就算. 公司沒有靚人, 咪士旦搵件當靚仔, 有寄托吧....., 以前未拍拖, D 未婚女同事都會走來撓手拍照, 有時又話鍾意我, 有D 已有男友, 有時諗點解可以咁都講得出, 有時扮聽不到, 有時兜大圈玩下.....

其實現在有D 抗拒比人話靚仔, 50歲都揀緊, 比人話我做野掂會開心好多, 我老世都好靚仔(年輕過我), 成日講笑, 問人邊個靚仔D, 救命, 唔好玩我啦..... 不過老細係比我靚仔, 又有錢又有成就.....

我唔浪漫, 實在型, 除了婚書的發誓, 我從來沒跟她說什麼天長地久, 我係踏踏實實做出來的人, 唔講花巧野,就像黄子華說,愛係要做出來,不是齋講,哈哈。。.我太太說我只會在床上浪漫, 生活沒有太大驚喜, 以前他的男朋友, 總會帶比她新鮮, 興趣.... 又有男仔帶佢去墳場興祝生日..... 我話以前窮, 有時浪漫係要花錢的, 我係為我地日後生活著想.... 妳EX 以前都欠人錢啦, 唔可以花巧, 但做不到的.... 去墳場, 佢知我好易撞野, 唔通妳又想我撞野咩.... 不過太太講過的, 自己都要反醒下, 增加情趣既.....

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-13 10:00
一直以來好多人話佢靚仔 ---> 無錯, 靚應該由人說出來, 不是自己讚, 我係單眼皮, 而且有時覺得自己又幾樣 ...

浪漫未必係花心,不一定是與踏實走兩極。我第一次帶我先生翻我娘家見我父母,見面後,(interview 後)我爸媽都對我先生有好的印象。我爸說我先生很踏實,沉實。我學回給我先生聽,佢不怎買此讚 (或者我英文翻譯得唔好,用錯詞),justify hicself to say: "I am not prudent, I am romantic."
笑到我吖。
有時浪漫係要花錢的,
好現實。係,所以我從來唔要求我前夫浪漫。因為我知佢經濟實力上根本浪漫唔起,去唔到我要感受到的程度。
我先生是曾經有錢過,但現在的他是經歷過差點破產的爛船。 對我說過我都唔知佢和前妻曾經幾有錢。
佢由富貴變從頭來,其實亦係因為佢對前妻的感情脆弱,明知那時世買那豪宅不是個好投資,前妻非要住豪宅,佢沒有按住她唔買。
好在佢神還讓他留下青山,還有柴燒。佢個腦還有本事,人緣又好。去到哪裏打工,都得人欣賞,對他有很高的評價。
我先生唔會講D佢冇打算做,或沒有把握做得到的事。所以有好幾件關乎我的雷同終生的大事,佢都拒絕了我。
例如:
唔畀我做佢下屬。
唔當我D女為佢個女啦。(但佢把他前妻與她再前夫生的一對子女話係他的子女,從來沒有加個繼在前。)我明,分別係佢地一齊住過,由佢地細細過就睇到大。我D女就沒有這個命。我認命唔夠人前妻好命。我心平。這個感恩節,佢會應邀去佢前妻處和她生的三個子女過(兩個不是我先生的,只有幼子是我先生和前妻生的)。我都平心支持他去。我還主動同親友,家人講:「感恩節,佢翻『屋企』過。」佢雖然買了屋同我住,開始說這是我們的家,但我已經淡化了這要求,我一直都唔認這是我的家,我只認這是他的物業。(His house or His houshold. )我只是來寄居的。到我打滿工,賺夠錢畀我前夫,我退到休時,我就死得了。
我先生雖然離了婚,但仍然認為佢和前妻 had many good year together.
我就一句答佢埋牆:「with all those money you had, you would spend many good years with any women. (言下之意,不是因為那前妻而導致他兩had many good years) And don't expect you and I will have many good years ahead of us because you don't have those kind of money anymore. 」

或者我要求低,我先生都係講野唔花言巧語,但會組詞來形容,表達佢那份真摯的情感,所以聽落感到好浪漫,佢同我講:「I am not like those man say divorce but not divorce. 」
他的愛是做到出來,看他如何待他前妻就知。他是浪漫加踏實型。罕有的組合。佢好服到人。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 18-11-13 11:13
浪漫未必係花心,不一定是與踏實走兩極。我第一次帶我先生翻我娘家見我父母,見面後,(interview 後)我 ...

你們關係的情感, 真係幾複雜, 有一種叫愛唔可以完全擁有的情況..... 有點揸頸就命, 太多顧慮, 情況有點像大家未離婚又走在一起的樣子, 愛得艱難, 要分享愛....

如果浪漫只係對一個人, 就不算花芯了.

浪漫要花錢 ---> 有時我乾脆話我係唔浪漫的人(當然我要思考點樣可以給她多一點謂的浪漫), 就是要給她驚喜呢...
反而夜欄人靜, 我會突然說一些說話, 令她感動都流淚..... 但我的意思唔係想她哭, 而係分享我做每件事的做法和原因...

妳先生的而且確在妳很灰的時候, 為妳帶出新的動力和路向.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-13 13:17
你們關係的情感, 真係幾複雜, 有一種叫愛唔可以完全擁有的情況..... 有點揸頸就命, 太多顧慮, 情況有點像 ...

反而夜欄人靜, 我會突然說一些說話, 令她感動都流淚..... 但我的意思唔係想她哭, 而係分享我做每件事的做法和原因...

每個人的浪漫感不一樣一式的。你這樣,對於我來說也是浪漫的一種。
例如當我很單刀直入地問我先生,你愛我些甚麼,你憑甚麼來認為你可以和我做夫妻到這生命完結呢?
佢道出那些欣賞我的優點不會是隨著歲月流走的。我知我擁有的那些優點只會增值而不會貶值的。這就是我感受到他的浪漫之處。一個人的聰明也是浪漫的因素。我先生覺得聰明,智慧是性感的。

「你們關係的情感, 真係幾複雜, 有一種叫愛唔可以完全擁有的情況..... 有點揸頸就命, 太多顧慮, 情況有點像大家未離婚又走在一起的樣子, 愛得艱難, 要分享愛.... 」
誰沒有機會學習分享愛呢,從一出世就有,與兄弟姊妹分享父母的愛,與姻親分享配偶的愛,與同學分享老師的愛,與同事分享上師的愛。與朋友分享愛,這就是我先生去到哪裡都受歡迎的一個因素,佢懂愛得恆久忍耐,佢懂愛得不嫉妒。這也是我欣賞他的地方。他公司的男女同事,下屬在我面前讚他對他們各人很好,很有愛心。佢無疑佢係完全擁有我,我也無疑佢將自己完全給我擁有。擁有不需要妒忌,吃醋。
記得一個例子,某晚,他的女同事邀我們到一酒吧聽爵士音樂,她帶了個關係穩定的男朋友來付賬。他男朋友第一眼見到我,問我叫甚麼名,佢就話:「我猜,你個名叫 beauty.」餐飲期間,他坐在我旁邊,幾乎肩膀接肩膀,輕聲細語地和我傾,我先生刻意不坐在我旁邊而坐在與我對角位,好趁這機會認識其他新朋友,但我先生並沒有忽略我飲熱水的需要。佢靜靜地吩咐女侍應不停地給我加熱水。當那女同事看到她的男朋友如此與我「曖昧」她直接喊我先生,「你不介意他倆如此互動嗎?」我先生大方得體地回:「So, tonight, she is still coming home with me.」
後來我們與這對情侶認識更深後,他們認為我和我先生建立的夫妻關係非常健康,抵擋得住任何第三者。
最近的party,大家討論到第三者的事,她和男友當眾大讚我和我先生,說我們就是有溝通,有共識,有同志,有憑據,有實底的完全互信,完全擁有對方,有安全感。

我能不失禮地跟我先生與他的前度未婚妻見面食飯。
我先生能不失禮帶我會我的前度未婚夫食飯。看住他夾餸到我碟,照顧我周到。飯後,還爭畀錢。
我先生和我前夫也是好朋友。常一齊出去食早餐。一齊商議投資方案,好使我盡快能退休,不用打人家的工。

如果我一日要打人工,我就一日唔覺得我是被我先生完全擁有的,regardless 我先生怎樣認為他是完全擁有了我。

我看到,每個人感覺如何才是完全擁有對方,或被擁有的方式也有出入,差異。我先生擁有我是幸福的,因為我不像他前妻,在party上丟盡他的臉,她稍微見到我先生與異性談下話,就已經受不了。不如我,我先生想和一位人妻跳舞,只和我報聲,就去。走時,有女同事跟著來讚我和先生的就是登得大場面的一對夫婦,令人羨慕和讚賞的。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

.

子爵府

858D 發表於 18-11-14 14:26
「反而夜欄人靜, 我會突然說一些說話, 令她感動都流淚..... 但我的意思唔係想她哭, 而係分享我做每件事的 ...

題外話, 妳應該係 copy 出來, 用心打完, 再貼回BK, 但我發現這樣做的 D 字體會好怪, 而且每段不一樣字型, 我研究過, 都改唔翻原本的字體, 有時用手機回覆, 又變了特細字, 找不出原因.......

子爵府

「反而夜欄人靜, 我會突然說一些說話, 令她感動都流淚..... 但我的意思唔係想她哭, 而係分享我做每件事的 ...

愛真係有好多仲, 我和太太應該算好簡單, 我們愛得好直接, 我不會讚美, 或者西方人的表達方式有點不一樣~

好似現在出了差, 見太太煮飯, 佢話煮2天已很辛苦, 我見佢摺緊好多衫, 會對她說, 這期間辛苦妳了~ 諗下我回來去邊到興祝, 開心下啦~

我們好少讚美, 太太更好少讚我的....太太係D 不愛表達的人.... 所以成日吵架, 我都會好生氣, 點解50次有49次佢唔會主動逗返我既...... 不過最後都係我死死地係主動, 佢唔係D 吊高來賣的人, 是性格來, 我只能接受, 會跟她講感受, 但佢改變不到..... 我係佢老公, 只能包容.

當然大方要看場合, 如果交際跳舞的, 要有禮儀上的禮貌.... 妳先生叫熱水的安排, 應該是對妳和該男人的提示來. 我不知該party的真正情況, 但感覺上此"挑逗男"和女性朋友, 真的似想玩換妻遊戲多D喎, 怎麼會做埋這些無聊野來證名妳老公的定力呢~
但妳不是說, 先前妳老公幾乎對一位年輕女仔動心, 但受到妳的提示, 才臨捱立馬嗎?

在我方面, 我算係定力不錯的人, 但很簡單一個例子, 我不會用跟裸女睡而來證明自己的定力囉~ 所以應有的避忌我會做的.

不境離了婚, 要面對EX 家庭的責任, 是理解的, 因為我沒有此實際的經驗, 所以可能說話執著了一點....

同前度食飯, 保持聯絡, 見仁見智, 要看妳分手原因, 我太太的前度, 我覺得他很自私, 他跟太太以前的故事不說. 在我們結婚當天, 跟本沒有請他, 我與他各不認識, 當天太太好忙, 好開心, 換好多衫, 應接不下, 我就打點一切, 突然2位兄弟走來, 告知我有位不速之客, 不在客人名單內, 用不用叫兄弟招呼他, 可能來攪事的, 佢地話會攪得掂, 我看了一眼, 好熟, 但醒唔起是誰, 見佢好Q 吋成個大爺望住我, 我跟兄弟說, 應該無野既, 睇睇先, 幫我留意下佢.... 我兄弟仲問, 亞嫂之前會否有野未解決....我話應該無喎...

到差不多切蛋糕, 開始多人focus, 佢走來恭喜太太, 之後對我說, 叫我照顧佢, 我才醒起是誰, 但我好大方答了一句"我會", 之後佢走了........ 當日太太好開心, 我都沒有因為這件事再作了解或問太太原因. 之後在在太太的群組內, 反而得到很多姊妹的稱讚我, 說我好大方得體.

十幾年後, 我唔記得當時的話題說了什麼, 好似說男人的人品, 好像看電視劇帶出來, 在外母家, 我就帶出該次的囍酒問題來, 我跟太太說, 這件事情我一點都無嬲, 我知妳朦炳加無機心的性格, 但有D 人係有, 好似妳前度無端端走來扮情聖, 妳看起來好似好簡單, 但妳想想, 如果我係一個好小氣的人, 佢的出現, 就會令我們當晚有機會吵架, 或在之後的婚姻有條刺. 我不知他的原意, 但我想了幾個options, 都看不出他今次的出現, 有一個option 係為妳好的, 甚至想害妳, 妳想想99, 5個姑奶, 各親戚在場, 睇妳做情聖.....? 外母一聽, 立即鬧爆該人, 說他人品差(外母當時可能太忙, 不知情), 太太聽完, 只係係係, 知衰....
我太太成日都無機心, 所以我要睇實佢...

當然有些真是做到朋友的.... 但對我而言, 關係越簡單越好......!

我有時話佢, 妳做人太簡單啦~ 妳知唔知我好像一把大傘咁, 幫妳擋風擋雨, 但擋了妳都唔知道發生了什麼事的人來... "佢有時聽了會嗲下我", 但有時唔應同, 仲要又惡又堅持佢的觀點, 如果不是大問題的事, 我會讓佢, 但我有時會跟佢講, 妳知唔知妳好不知天高地厚呀~ 唉! 妳真係唯一, 係我才讓妳咋.....

子爵府

她稍微見到我先生與異性談下話 ---> 我係一個好傳統的人來, 當然談話沒問題, 但不可以同一而語, 挑逗的當然不接受, 有時不是怕太太出軌, 不好來意的人少接觸為妙!

珍珠宮

~小樹兒~ 發表於 18-11-14 18:11
熱水那部份讓我覺得你先生很細心,我先生都會做,不過公眾場合佢會寸步不離,有時行遠兩步同朋友傾計,全 ...

好多謝你的分享。你和你先生的互動很好喔,很夾。大家都唔需要完全擁有對方。而且你享受的被愛,正是你先生畀到你的。
有時見到一些配搭沒有這麼吻合的,當局者如果可以不強求對方畀不到的而心平就好。
不容易,我還正在學習磨練和長進中。雖然我先生已經說我在無求,無期望方面做得超好。
每個人對於如何才感覺到是被對方完全擁有的方式都不一樣,享不享受也有差異。
在party,公眾場合,我先生看情況,佢也會『寸步不離,有時行遠兩步同朋友傾計,全程對眼都係望住我,同埋好鍾意放隻手响我腰,坐底就一定放隻手响我椅背,』
我先生雖然如此做,其實無論佢做甚麼,我都感覺不到我被他完全擁有,就算某些互動能使我先生感覺佢完全擁有我,是他享受的感覺,但我這方來說,我還是沒有感覺我是被他完全擁有。 我也是很享受,甚至是很需要感覺到被人完全擁有我。可惜我的條件很刁難,我只要在工作上他是我上師,在非工作上,他是我的「米飯班主」「長期飯票」,經濟上完全包起我和我一家(包括外家)。就這麼一個條件而已,冇多,我就感受到我被他完全擁有我。可惜,我一生從來遇不上如此大男人能如此對我。 我前晚還如此哭著在床上睡在我先生身體的呵護下和他訴這苦。好快,我就提醒自己不強難他做不到的。於是我刻意叉開了話題說我的閨蜜讚我兩的互動很好,甚麼都可以攤開來講。
儘管我先生如何與我互動,照顧我有需要的父母,買屋與我同住,畀錢我使,基本上我的衣食住行,佢包曬。但我一日還是要打工而且上師不是他,我就一日感覺唔到我是被他完全擁有。我就是沒趣,有情緒低落。

我知我能給他感覺他是完全擁有我,因為我能做到完全順服他。但不代表我同樣就感覺到我被他完全擁有喔。不過當他問到我是被誰擁有,我都會按情理答他,是他完全擁有我。但按感受,我感受唔到。

至於我這方面,我雖然要感到完全被擁有,但我不需要感到完全擁有對方喔。這點,我同你和你先生一樣,我是唔覺得需要完全擁有對方。 但我先生喜歡讓我知,讓我明我是完全擁有他的,雖然我不在乎。所以每次,我都只是聽了就算,沒有給他正面回應。除了說聲多謝外。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-14 19:27
題外話, 妳應該係 copy 出來, 用心打完, 再貼回BK, 但我發現這樣做的 D 字體會好怪, 而且每段不一樣字型, ...

喔,我想我知為甚麼。當我輸入英文時,我改輸入法做英文。如此影響了字體。這次我完全用一種中文輸入法,看看會不會字體大小不一。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-14 22:58
愛真係有好多仲, 我和太太應該算好簡單, 我們愛得好直接, 我不會讚美, 或者西方人的表達方式有點不一樣~

...

我和前夫結婚擺酒那晚,也有雷同事件發生。那男人是我前度男朋友 H(另一人,不是我前度未婚夫。他是我表姐青梅竹馬大的,加上我表姐就是兩男兩女。我雖然從小就見過此人。但不熟,我初長成後,有與他們玩了一個月,H追我。另一個男,B追我表姐。我的愛有始無終,所以從來都是對方要求和我分手,我才由他而去。

當晚,我父母又是沒有請H出席婚宴,因為我父母跟本不知我和H的事,我二哥,表姐和B知。B當時已經是我表姐夫。
男家只有我前夫。因為這是我們第四次婚禮。
第一次,我們請的是朋友。
第二次,我們回前夫家鄉,62 99 請的是男家,女家只有我一人。
第三次,我們在香港,我父母請的是我爸家。
第四次,我們在大陸,我父母請的是我媽家。

背景講完,未開宴,正與賓客影相。B來告訴我H就在廳門口,他來交東西給B。我一聽就趕緊步出去,要留他吃晚宴。二人兩眼對望,有很多事想說清楚,自他在短短談話時間的長途電話中提出與我分手後,我沒有機會問他為何。之後我出國留學,我們再沒有聯繫上。我心有點兒不甘心。我前夫也走來了,我只介紹兩認識。說他是表姐,表姐夫和我從小就認識的朋友。我還對我前夫說要留他吃飯。我前夫也很支持我這提議。但H始終不留。我反而覺得H有點兒小家。但或者他真的沒有空吧。
事後,反而我二哥對表姐夫B生怒。他說B不應該明知H和我有過去的一段情,還在我的婚宴中搞這種事。
之後,我都照對前夫坦白,B是我過去的男朋友。我前夫不單沒有生氣,還很支持應該請他留他吃婚宴的。
我父母也沒有意見。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-14 23:27
她稍微見到我先生與異性談下話 ---> 我係一個好傳統的人來, 當然談話沒問題, 但不可以同一而語, 挑逗的 ...

我先生和我前夫都不介意人家挑逗我,因為他們都知道,懂我,不會被人(暫時我所遇到的人)挑逗得逞的。 他們都知道我有幾公主病,要求高到冇人可取悅我。

子爵府

858D 發表於 18-11-15 12:54
我和前夫結婚擺酒那晚,也有雷同事件發生。那男人是我前度男朋友 H(另一人,不是我前度未婚夫。他是我表 ...

妳的EX 情況還可以接受, 他是在外面談幾句, 而我太太EX 係在我們切旦糕時, 眾人開始focus, 他就在這個時刻在旦糕前做情聖地出現, 我就憎這些人的格, 只顧自己, 不懷好意, 極自私. 不要說我愛太太沒有對此不開心, 反過來更不會讓這些人得逞....

男爵府

.

子爵府

858D 發表於 18-11-15 12:57
我先生和我前夫都不介意人家挑逗我,因為他們都知道,懂我,不會被人(暫時我所遇到的人)挑逗得逞的。:ha ...

同場挑逗, 如果係我, 我不是不信任太太, 但老公在場都會挑逗人家的老婆, 這些人有什麼可以做不出? 例如再有約會而自己不在場, 對方會否出橫手呢? 我只覺得這些人幾卑鄙...., 就是信不過他.

自己係光明的人, 都不可以沒防人之心. 我就是很實在的, 在這方面很強硬, 我估我真係會向對向潑酒, 拖太太離開的人. 當然大家文化不同, 妳們可能一個月都有幾餐依D 比面派對.... 我依D 一生人都無幾次, 所以唔洗點比面人.

當然實際要看情況, 挑逗情況有幾嚴重等.

男爵府

PTMCYS 發表於 18-11-14 22:58

...

你定力嗰部份講得好好,有定力同做事唔顧及對方感受係兩回事,如果本身是open relationship,咁冇所謂,但如果係一對一,見到自己伴侶同異性有任何曖昧都唔會好受。唔係叫你要即刻當眾發癲,但作為一個成年人,應該要知道點behave你自己,如何處世,如何忠於自己又不失有交際手腕,如何顧及他人感受,其實呢啲都係好基本。

子爵府

~小樹兒~ 發表於 18-11-15 13:33
你定力嗰部份講得好好,有定力同做事唔顧及對方感受係兩回事,如果本身是open relationship,咁冇所謂, ...

我估應該理解 85D 他們的思維吧~ 他們像在另一個層次上, 有點像"空即是色, 色即是空", "愛妳就是愛理, 唔愛點綁都無用", 相同的說話, 套用在一不同的處境下, 都不一樣, 看看每個人怎樣思考, 我對愛係無得傾的, 主道上沒有談判的空間, 這個我一早跟太太說.

但85D 他們的理念, 我十分尊重, 每個人/家庭都有自己的自由和方式.

子爵府

~小樹兒~ 發表於 18-11-15 13:33
你定力嗰部份講得好好,有定力同做事唔顧及對方感受係兩回事,如果本身是open relationship,咁冇所謂, ...

你定力嗰部份講得好好 ---> 講左咁耐, 只有定力部份講得好

男爵府

.

子爵府

~小樹兒~ 發表於 18-11-15 14:25
我冇細睇嗰位JM講佢先生,亦唔係specifically講緊佢哋嘅關係,我只係覺得呢個比較係待人接物嘅問題。有時 ...

我應該明白妳講咩掛, 但每個人對曖昧的接受範圍都不一樣, 最緊要兩公婆係一致呢.....

我點解要engage with呢個男人 ---> 我反而防範這些人的來意, 多於太太會出軌. 假設一個男人好高班, 好太體, 愛我太太及一切為佢打算, 如比我更好, 太太跟他走, 我技不如人, 但會服氣. (都係個句, 如果太太咁好景, 就唔好同我斤斤計較, 攞我D 野咁盡.....)

至於這些咸咸濕濕, 滿腦子都係性, 存在係身體都只會乘人之危的人, 向他潑酒都真係比面佢... 問題我點解要比依D 所為小人存在係生命之內. 當然會有人說我不大方, 因為我個職業和圈子, 不需比面這些人. 但有一些人要應酬, 高尚一點的, 可能唔可以喜怨咁明顯.

我結婚出現的個條友..... 其實真係得啖笑, 無論太太的姊妹, 我的兄弟, 唔好理家人知唔知, 都覺得佢不知所為, 仲以為自己係情聖, 真係對佢生氣都無價值..... 最慘佢自己仲未知樣衰.

我問過我太太, 佢話EX 只係問佢係邊到擺, 從來無叫佢來, 亦無任何對佢有留戀, 這個我信我太太, 佢係D 從一而終的人, 而且佢係好簡單, 好懵, 所以比人攞左料都唔知.

我對佢EX, 係好放心, 太太一定不回頭, 唔怕貨比貨. 但放心唔代表可以把他放進我們的空間, 他人格係有問題, 妳話我主觀都好(其實之前睇到佢地D 相, 我都寧寧頭, 點解搵件咁既樣的人拍拖, .....真係....., 我上次提太太係咪仲要藏住D相, 我話小心仔仔睇到呀~ 其實我真係唔想仔仔睇到, 寧比人知唔好比人見.... 破壞左媽咪的形象, 個件仲要咁既樣,......仔仔越大越似我, 妳話佢會點睇媽咪...., 但太太就係懵查查的人, 點佢都唔明, 唉! 由得佢.... )

首頁
12345...6

尾頁

跳至