意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 2|主題: 77711

點解BB成日容易出疹?

複式洋房

國民生產總值:175

有時係面仔會出疹,有事就pat pat,背脊都有少少,係咩原因呢??

王國熱話
Hermes 麂皮 Lindy
唔開心地買野 @ H
入CC有啲危險(small pouch + 草鞋)
Petit H 。HK

複式洋房

國民生產總值:346

有機會係皮膚唔乾淨,或者你用錯沐浴露幫佢沖涼

複式洋房

國民生產總值:123

有啲BB天生皮膚比較敏感,轉天氣都會出疹

回覆 GDragonNg 的帖子

Hello GDragonNg, bb皮膚比較幼嫩, 有時出完汗會出現紅疹, 所以要留意返瞓覺環境溫度, 幫bb著衫約半小時後摸下頸後位置, 如果頸背出汗濕哂, 就代表太熱, 保持bb皮膚清潔乾爽都有助減低bb出疹機會架!
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

debode 發表於 18-11-8 18:15
有機會係皮膚唔乾淨,或者你用錯沐浴露幫佢沖涼

沐浴露都關事架?! 點用錯架?

複式洋房

pinkyyipcc 發表於 18-11-8 20:56
有啲BB天生皮膚比較敏感,轉天氣都會出疹

唉...咁可能我果個都係咁? 冇得避免架?

複式洋房

[email protected] 發表於 18-11-9 17:44
回覆 GDragonNg 的帖子

Hello GDragonNg, bb皮膚比較幼嫩, 有時出完汗會出現紅疹, 所以要留意返瞓覺環境溫 ...

明白, 咁我多D留意佢體溫先

複式洋房

國民生產總值:143

如果係皮膚敏感嘅話,可能都要食藥同搽藥膏喎,問下醫生好啲

複式洋房

國民生產總值:187

我個女都有咁嘅問題,我有懷疑過係咪免疫力唔夠,之後幫佢轉左雅培HMO,依家出疹嘅情況少咗,可能真係同佢免疫力好咗有關

洋房

國民生產總值:81

Kayun1212 發表於 18-11-11 14:44
我個女都有咁嘅問題,我有懷疑過係咪免疫力唔夠,之後幫佢轉左雅培HMO,依家出疹嘅情況少咗,可能真係同佢 ...

我同事個仔都係咁,又係轉飲咗雅培HMO情況改善咗

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
GDragonNg 發表於 18-11-9 21:15
明白, 咁我多D留意佢體溫先

BB新陳代謝較成年人快,體溫亦較高,會比大人更容易感應到四周溫度嘅轉變,穿著純綿底衫比較通風和吸汗衣服,天氣變化/乾燥會令BB皮膚失去水份,建議選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、沖涼時間唔好太耐,水溫唔好熱,每次只用少量沖涼液,沖完涼趁皮膚仲有水份,用無香料成份天然lotion、薄薄凡士林、橄欖油、椰子油形成屏障作用架,隔3-4鐘做一次保濕都OK。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.