少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

5 歲仔把聲沙晒,一路都唔好。又唔係病緊。有啲咩好做呢?

大宅

可能太用力發聲, 傷喉嚨, 要練習放輕說話

洋房

回覆 oliviaaivlio 的帖子

謝謝。我都有同佢講過,不過呢個年齡,都唔係好控制到。

大宅

theposhmamar 發表於 18-11-9 11:13
回覆 oliviaaivlio 的帖子

謝謝。我都有同佢講過,不過呢個年齡,都唔係好控制到。 ...

無法子, 食多啲清潤食物。希望大啲會好啲

子爵府

扁桃腺有沒有大?我仔又係上學後就叫到沙曬,學校有言語治療跟進

伯爵府

theposhmamar 發表於 18-11-7 18:48
5 歲仔把聲沙晒,一路都唔好。又唔係病緊。有啲咩好做呢?

可能平時成日喊或者大聲叫,呢啲case要睇言語治療師
回覆 theposhmamar 的帖子

Hello theposhmamar, 仔仔聲沙既情況維持左幾耐? 有冇睇過醫生呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

陪月勳章

hkaa 發表於 19-1-20 18:16
可能平時成日喊或者大聲叫,呢啲case要睇言語治療師

我仔係呀, 佢3,4歲果陣, 唔知點解每日瞓晏覺, 一到6點就喊, 一喊就喊足一個鐘咁濟唔肯停, 喊得好大聲, 過左一段日子, 佢把聲就沙左, 一直到宜家7歲............

想問點解睇言語治療師?

伯爵府

mimiNbaby 發表於 19-4-24 08:54
我仔係呀, 佢3,4歲果陣, 唔知點解每日瞓晏覺, 一到6點就喊, 一喊就喊足一個鐘咁濟唔肯停, 喊得好大聲, 過 ...

因為佢把聲沙咗,即係唔識得用聲,所以要學正確嘅發音方法。 我有朋友由细聲沙到大, 覺得佢講嘢好辛苦……

大宅

我朋友個仔小個嘅時候日日喊,乜都喊,依家小學都依然沙聲
可能以前冇控制佢.....冇辦法

首頁

尾頁

跳至