母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

陪月試過一歺餵佢食130mL pump 出來的人奶,朋友話太多,對BB唔好, 我要叫陪月減量嗎? 食太多有咩唔好處, if the weight is on track?

My baby weighs 3.1kg.

複式洋房

w_lilian 發表於 18-11-7 20:01
陪月試過一歺餵佢食130mL pump 出來的人奶,朋友話太多,對BB唔好, 我要叫陪月減量嗎? 食太多有咩唔好處, i ...

130ml 隔幾耐餵一次? 你全泵定有埋身?
咁早期嘅BB,你比奶樽仲要多份量有機會令BB唔肯埋身、乳頭混淆。要視乎你之後想點餵養?。

別墅

bulldog64 發表於 18-11-7 21:09
130ml 隔幾耐餵一次? 你全泵定有埋身?
咁早期嘅BB,你比奶樽仲要多份量有機會令BB唔肯埋身、乳頭混淆。要 ...

埋身加泵
130mL 只是一日有一兩歺係甘
埋身之後補的分量會少d, eg. 50-80mL

大宅

陪月試過一歺餵佢食130mL pump 出來的人奶,朋友話太多,對BB唔好, 我要叫陪月減量嗎? 食太多有咩唔好處, i ...

十日大的bb, 一餐餵到130ml太誇張了, 係過度餵養, 會令Bb身體機能負擔過重, 對心臓, 肝, 腸胃都不是好事. 3.1kg 重Bb 十日大大約餵80ml 左右, 慢慢來, 唔好心急, 通常用樽餵的都會過量, 埋身bb足夠自然放口, 唔會有過量問題.
我仔出世3.31kg, 餵30-50ml左右開始, 到滿月大約120ml. 不過每個Bb 唔同,有d 大食dd, 有d 細食d, 但唔會差太遠.

大宅

十日大的bb, 一餐餵到130ml太誇張了, 係過度餵養, 會令Bb身體機能負擔過重, 對心臓, 肝, 腸胃都不是好事. 3.1kg 重Bb 十日大大約餵80ml 左右, 慢慢來, 唔好心急, 通常用樽餵的都會過量, 埋身bb足夠自然放口, 唔會有過量問題.
我仔出世3.31kg, 餵30-50ml左右開始, 到滿月大約120ml. 不過每個Bb 唔同,有d 大食dd, 有d 細食d, 但唔會差太遠.

大宅

其實BB都係人,每個人食量都唔同,如果BB食完冇乜特別唔舒服,我覺得冇乜問題喎

禁止訪問

別墅

Thanks everyone. 我出完個post 之後已經減到90mL maximum 人奶.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊