興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大家好..........我電腦呢幾天,開著機無機耐就HANG機 (同埋去看YOUTUBE成日HANG),.............MOUSE開始窒窒下,跟住成個畫面唔郁,之後黑屏左幾秒, 自動著返........... 跟住有句係右下角顯卡上有個字說: 剛才什麼停頓,現在已修復過來........後來又玩多陣,上網看野............又HANG,今次要按: CTL + SHIFT + DEL先開得返機..........

請問大家, 1)會是顯卡有問題嗎? 2)定係我最近,10幾日前換左個有線KEYBOARD問題? 3)同埋個電腦有5年幾了.......因為老化嗎? 4) C DRIVER得5GB空間, 是否太少?非常謝謝

大宅

回覆樓主:

會唔會關火牛事

珍珠宮

greenlover 發表於 18-11-8 16:25
會唔會關火牛事
OH~謝謝你解答啊..........不過會唔會DISPLAY卡有事呢?因為佢曾經黑屏左幾秒~

大宅

回覆樓主:

呢啲嘢要逐個component check, 例如懷疑顯卡出問題,就抽起顯卡,用番onboard顯卡, 如果系統正常番,就即是顯卡問題,如果系統繼續唔正常就試另一個組件。

珍珠宮

greenlover 發表於 18-11-9 10:42
呢啲嘢要逐個component check, 例如懷疑顯卡出問題,就抽起顯卡,用番onboard顯卡, 如果系統正常番,就即 ...
哦............明白,唔該哂

首頁

尾頁

跳至