單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

朵朵 發表於 18-11-13 10:46
其實都感恩,我女比我淡定,冇太大情緒波動。好似好快接受呢個現實。

我過咗10個月, 仲適應緊, 幸好小朋友都好堅強, 仲幾生性, 但我仍然未適應得太好, 放假都想帶好似以前咁小朋友出去玩, 但總係唔知去邊

大宅

lunacosmea 發表於 18-11-17 13:27
你好,只能夠給你拍拍,同你講聲加油。
喪夫的是我媽媽,已經10年有多了
當年我爸爸因病過身時先40出頭,
謝謝你的分享,讓我們單親家長多了一份盼望感。
我但求能夠一一去數清楚......

別墅

lunacosmea 發表於 18-11-17 13:27
你好,只能夠給你拍拍,同你講聲加油。
喪夫的是我媽媽,已經10年有多了
當年我爸爸因病過身時先40出頭,

我正在走你媽媽的路,我也是剛剛40歲,多謝你的分享,希望今日的哀傷換來日後如你一樣有個感恩媽媽的仔女,謝謝鼓勵(emoji)(emoji)

大宅

bb豬媽媽 發表於 18-11-17 19:04
我過咗10個月, 仲適應緊, 幸好小朋友都好堅強, 仲幾生性, 但我仍然未適應得太好, 放假都想帶好似以前咁小 ...

我們可以一齊約埋去玩

大宅

回覆樓主:

先生走咗一年,小朋友分別小一同小四

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

回覆樓主

岩岩走都要時間去平穩心情,再去計劃下一步要點做,凡事以小朋友為先

公爵府

好耐無嚟呢版啦.

我已經同小朋友兩個人生活左7年多啦. 最初真係好亂, 而家都好亂, 但係有收入小朋友有地方住, 身體健康, 都係老公希望見到的.

振作呀, 會見到曙光的.

大宅

熱狗媽 發表於 18-11-23 12:18
好耐無嚟呢版啦.

我已經同小朋友兩個人生活左7年多啦. 最初真係好亂, 而家都好亂, 但係有收入小朋友有地 ...

我過了十個月, 情緒仍然好亂, 仍努力維持小朋友正常生活, 但身邊朋友屋企人太多意見, 真心覺得好煩, 又唔可以發他們脾氣, 而家只係有一日過一日, 未想做以後任何決定, 唔知點算好

大宅

各位姊妹加油! 我丈夫去世了 已經兩年半, 我現在仍然沒有一天不想他, 間中仍會獨自大哭一場

別墅

九個月了,今日大時大節重要自己過!

大宅

回覆樓主:

平時都好地地,一到佳節,就覺得好孤單,情緒會突襲,思念之情突然倍增

大宅

Me too....我先生走差不多兩個月,仍適應中,每個weekend也有d難受,仍哭
(\~~/)(\~~/)
(='.'=)(='.'=)
(____)(____)~

大宅

回覆樓主:

題外話,請問大家嘅另一半,如果係火葬的話,大家點處理啲骨灰呀?
我先生嘅骨灰暫時存放在家,骨灰位抽唔中,先生生前有花園撒灰嘅意願,但先生家人強烈返對,都幾頭痛

大宅

回覆樓主:

好多生活上遇到嘅問題,真係得同路人先明白實際情況,先比到合理嘅意見。
喺Fb搵,有大量因離婚而單親嘅群組,加入過但覺得格格不入。
就係搵唔到因喪偶而單親嘅群組,唯有喺度問

大宅

回覆 紅紅綠燈 的帖子

我仍未收到骨灰,希望可放到基督教墳場; 而骨灰位真係好緊張,真不易有位,如你先生有撒灰意願,都係一個好選擇!
(\~~/)(\~~/)
(='.'=)(='.'=)
(____)(____)~

大宅

紅紅綠燈 發表於 18-12-29 20:15
題外話,請問大家嘅另一半,如果係火葬的話,大家點處理啲骨灰呀?
我先生嘅骨灰暫時存放在家,骨灰位抽唔 ...
唯有間中滲一兩句,慢慢讓他們明白你先生的意願,更重要的是讓他們明白你的意願。

處理骨灰的事情,不用急,也急不來。

大宅

bubu22 發表於 18-12-29 21:10
回覆 紅紅綠燈 的帖子

我仍未收到骨灰,希望可放到基督教墳場; 而骨灰位真係好緊張,真不易有位,如你先生 ...
你先生以前有冇信教?如果有受洗加入教會便易辦事了。

大宅

88ofsun 發表於 18-12-29 22:18
你先生以前有冇信教?如果有受洗加入教會便易辦事了。

我地係基督徒,不過華人基督教墳場新骨庫已經唔係永久存放,只能放20年,之後每10年補地價續租灰位,假如到有一日無人續租,華人基督教聯會會幫你撒灰,攪咁多嘢,不如一早撒灰好過!
只係老公家人覺得有個位先叫做入土為安

大宅

88ofsun 發表於 18-12-29 22:09
唯有間中滲一兩句,慢慢讓他們明白你先生的意願,更重要的是讓他們明白你的意願。

處理骨灰的事情,不用急 ...

老公家人好似追數咁催我搵骨灰位,真係好煩 !

大宅

紅紅綠燈 發表於 18-12-30 00:40
老公家人好似追數咁催我搵骨灰位,真係好煩 !

佢有佢地催,你有你隨心而行。始終主動權在你手,慢慢跟他們交流想法,看看何時得出大家都接受的做法。這個是拖字訣。

另外,你也可以考慮,既然佢地咁想安放骨灰,不如將所有所需文件交給他們,由他們負責處理所有手續。這個可能是雙贏的做法。

首頁

尾頁

跳至