論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人早一排同我講passport就到期要續, 開頭佢問我想返工時間去, 但我覺得呢D野是佢自己的事, 要用自己時間, 之後去攞護照, 因規定某日取, 我就俾佢出去攞。

昨晚佢又話要去入境處續working visa, 仲話要去成日, 唉, 平日去, 我要攞假, 仲要搵人幫手先得. 呢個工人我今年4月先請, 我想問我sign請佢呢個contact, 佢個working visa唔係應該攪掂架咩.....最少呢兩年唔駛攪呀???

仲有, 佢仲話續working visa的錢係我俾, 究竟係唔係架? 我覺得再同佢續約, D錢我俾我覺得合理, 宜家只係請左半年, 都唔知點好.

男爵府

happylokchun 發表於 18-11-8 12:40
工人早一排同我講passport就到期要續, 開頭佢問我想返工時間去, 但我覺得呢D野是佢自己的事, 要用自己時間, ...

水晶宮

happylokchun 發表於 18-11-8 12:40
工人早一排同我講passport就到期要續, 開頭佢問我想返工時間去, 但我覺得呢D野是佢自己的事, 要用自己時間, ...

工人本 passport 在合約期內到期, 個 work visa 就會cover 不到2年合約期, 並會在 passport 到期日前一個月 expires.

工人需要先 renew passport (费用由工人比), 然後帶新舊 passport 去入境處 extend visa至合約期完成日 (费用由僱主比)。

建議你先睇清楚工人舊 passport 上的 visa label 如何寫。之前在此见过有工人係拎咗 新 passport之後唔洗特登去extend visa. (但只見过一個 case), 而其餘的個案都係要比$ 續visa.

大宅

working vis 係我地俾,好似200幾,我工人又係要續,要去入境處,我住新界,計過條數,佢去入境處來回車費又係我俾,visa又係我俾,佢出左去我又要揾人凑小朋友,最後揾左中介代辦,500蚊搞掂晒,又唔沒自己去

大宅

回覆 birdbird 的帖子

Thanks birdbird
明白, 我想再問, 我係同佢今年4月先新簽contract, 咁不是可以假設左佢個working visa係last for 2年啦..工人話working visa 係base on passport, 咁我都明passport 有時個到期日未必咁配合到working visa. 但我第一個約都未完, 我覺得係味佢或者agent應該負責返個working visa?

到我完左第一個約同佢續約時...我負責佢renew working visa, 我覺得合理. 宜家呢個我到底應唔應該俾?

水晶宮

happylokchun 發表於 18-11-9 11:00

你回想返, 請呢個工人之時, 如你知道工人的 passport 有效期少过一年, 在合約期間要續visa, 你會唔會因為咁而唔請呢個工人又或者係等工人renew 咗 passport 才請佢呢?

雖説agent 負責辦工人的 work visa, 但你4月份從 agent 處接工人回家時你沒check 工人的 work visa, 而 visa fee 又真係僱主要付, 現在你想同agent 拗, 難。

續 visa 费用為 $190, 你會唔會為咗呢$190 花精神及時間去跟agent 或工人拗数? 況且, 僱主係要負責 visa fee, 只係你唔好彩找着個 passport 唔夠2年期的工人。

水晶宮

happylokchun 發表於 18-11-9 11:00

仲有, 你可網上幚工人预約日期及時間續 visa, 唔一定要去灣仔撹。基本上在预約時間去, 兩三個鐘就撹掂, 唔洗去足一日。
你上入境處個網download 份 form 及準備文件, 你都需要在 其中一份 form 上簽名架。,唔好完全倚赖工人叫你比咩文件就比。你自己做過一次就唔會被 agent 或工人老點。

首頁

尾頁

跳至