母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

Rositalky 發表於 18-11-21 17:58
講得好!我都好天真 哈哈!加油呀!

陀緊bb個陣仲諗住3年抱2..依家唔敢諗啦!1個都已經搞到我咁,2個應該會崩潰。。大家一齊努力做好媽媽角色

大宅

回覆樓主:

我都好想餵到人奶,但bb唔肯埋身啜,我唯有泵,泵密啲又每次泵得果20 ml, 泵疏少少先有50 ml, 好無奈要補奶粉。人奶路真係好難行,但聽到啲朋友可以餵到全人奶好羨慕

別墅

kikilalastar 發表於 18-11-22 14:01
我都好想餵到人奶,但bb唔肯埋身啜,我唯有泵,泵密啲又每次泵得果20 ml, 泵疏少少先有50 ml, 好無奈要補奶 ...

係。。未生之前就諗住餵到就餵!到bb出世就好想全人奶,但可惜就算bb每次啜20分鐘先泵出黎都係好少奶!開頭泵8次,每次加埋得20~30ml左右!之後泵疏d,1日4次先得30ml多d..我都好羨慕富媽媽架!不過算啦。。餵唔到人奶,食奶粉都好健康!唔勉強自己啦。。。

別墅

bicycle0132 發表於 18-11-11 11:59
想問會唔受泵?因為如果我泵得20ml,但又會漏奶,印以都唔知自己有冇奶

我都類似情況呀,你點處理?我泵完都會手擠一陣,但加埋最多都係得 60ml

別墅

uklam3121 發表於 18-12-3 18:25
我都類似情況呀,你點處理?我泵完都會手擠一陣,但加埋最多都係得 60ml
...

放棄左,餵奶粉,因爲到而家佢都係食幾啖就訓,因為仲要陪件大既,冇咁多時間泵奶...

複式洋房

Wingwing1223 發表於 18-11-9 17:52
依家夜晚我睇住阿仔!早上就陪月同奶奶睇住!我就可以休息!真係想像唔到如果冇人幫手會點!有時諗諗下仲 ...

我同你一樣諗法。我為左人奶一個半月,考慮緊想轉全奶粉,因為真係好大壓力

別墅

Dantam 發表於 19-1-31 19:46
我同你一樣諗法。我為左人奶一個半月,考慮緊想轉全奶粉,因為真係好大壓力
...

你已經好勁餵左個半月,我一個星期咋!我真係一個唔捱得苦嘅媽媽!不過我都係因為少奶,屋企人又比壓力我,所以索性唔餵人奶啦!加上未生之前完全冇諗過餵人奶咁辛苦,依家有經驗啦!如果有下胎,我真係想堅持耐d...

複式洋房

Wingwing1223 發表於 19-1-31 19:51
你已經好勁餵左個半月,我一個星期咋!我真係一個唔捱得苦嘅媽媽!不過我都係因為少奶,屋企人又比壓力我 ...

如果少奶唔為都好呀,但我有奶都唔為我好怪責自己。但現在情緒不穩。懷疑自己有產後憂鬱,所以想放棄人奶路><
我泵奶/埋身嘅時候會有沮喪的感覺⋯⋯控制唔到的
唔知其他媽媽有冇呢個感覺呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊