自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

窮父母只會想自己的貧窮是苦,從來唔認為自己苦了孩子。

孩子是他們的脫貧工具。無恥!

男爵府

淘心 發表於 18-11-9 10:10
我有個窮媽媽朋友,講明個女一出身賺錢,佢就會唔做野。要個女全數養佢,等佢去歎世界。個女起碼要比一半人 ...

真窮假窮反而無所謂,呢D窮父母思維才恐佈!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我屋企唔算窮, 但又唔係有錢, 不過阿媽就睇錢好重, 我中五時, 阿媽已叫我唔好再讀, 出黎做野, 搞到我會考都無咩心機讀, 其實我唔算考得好差, 果時學校打番比我, 話收我讀中六, 但最終我都係按阿媽意思走去左打工揾錢養家, 初時家用比大半屋企, 但人愈大, 就愈唔甘心, 但始終都係屋企人, 可以點啫~
我耐不耐都會發夢自己讀番書, 發夢醒左會好唔開心, 明明自己讀到, 但又放棄左.

E+我結左婚, 有埋自己小朋友, 但家用就照做女果時比咁多, 但我唔會毎年再加, 比死一個數就算, 我自己知道受屋企影嚮, 睇錢都重, 但跟得老公多, 潛而默化E+對錢都睇得開左.

唔知咁樣大家會唔會覺得我阿爸阿媽唔好生我呢??

重點因為我阿爸阿媽理財不善, 搞到無咩積蓄, 結果E+老黎要靠D仔女, 我就因為咁, 所以變得好積極咁為自己老年作打算, E+同老公各自有一層樓(毎層仲要供2X年), 一層租左出去, 一層自住, 第時希望小朋友搞掂自己就得, 我同老公唔會靠佢地. 我唔係大富大貴, 小朋友我唔會富養, 但時間、心機我會盡我所能, 希望佢地能夠健康開心地成長, 我已經覺得我做左媽媽應有既責任.

伯爵府

SabrinaR 發表於 18-11-9 06:59
其實有d都好慘...

節錄

窮唔緊要,但自卑唔好生仔

珍珠宮

wuwucancan 發表於 18-11-9 14:38

我細個屋企好窮,爸爸一個人打工養8口(公公、婆婆老人 ...
吓?法例話至少要讀到中三,咁你父母咪比教局話?

伯爵府

topyy 發表於 18-11-9 08:12
你家姐好慘

唔係我,我係x登copy.

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 18-11-9 17:44
吓?法例話至少要讀到中三,咁你父母咪比教局話?

成40幾年前既事喇………………我姐姐12、3歲我先出世

珍珠宮

24092013 發表於 18-11-9 17:14
我屋企唔算窮, 但又唔係有錢, 不過阿媽就睇錢好重, 我中五時, 阿媽已叫我唔好再讀, 出黎做野, 搞到我會考都 ...
聽你咁講,我覺得你係一個好媽媽

你父母超似我爺麻,但佢啲仔女都吳太理佢地了,除左噎老姑姐

大宅

回覆樓主:

同個爛賭嘅人結婚就仆啦,
我阿爸都係,
所以我唔結婚,對人性無乜信心

珍珠宮

wuwucancan 發表於 18-11-9 18:00
成40幾年前既事喇………………我姐姐12、3歲我先出世
...
Sorry呀,我以為大家差不多年紀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔止窮,唔肯付出唔教谂住天生天養、窮養嘅真係唔好生,咪害個小朋友

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 18-11-9 18:24
Sorry呀,我以為大家差不多年紀

我都5後生了⋯不過我好感激我姐姐的,所以佢有事我一定幫佢

子爵府

熱血勳章

sn0629 發表於 18-11-9 09:01
絕對認同,凡事都講資格,生下一代都係。

以那些人既思維,只會覺得︰『我生仔關人咩事?有左就生架啦!』

係完全唔會諗呢樣野。

子爵府

回覆樓主:

我就差不多八十年代出世 ,阿爸阿媽有做嘢。住公屋,本身係搵到錢但係將啲錢攞曬去炒股同買無謂嘢,從來都唔會捨得用錢系我身上,我從來未著過一條見得人嘅裙 ,全部都係拎表姐嘅二手衫,玩具亦都冇, 書亦都係讀到中五就冇機會再讀, 大咗就淨係識問我攞家用,呢啲咁嘅父母簡直不知所謂, 除咗問我拎錢從來都唔會關心我,病咗唔返工就話我詐病偷懶

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-9 18:26
唔止窮,唔肯付出唔教谂住天生天養、窮養嘅真係唔好生,咪害個小朋友 ...

最搞笑好多父母覺得個仔女可以自我增值, 大個咗淨係識問佢攞錢,講真如果小朋友大左冇返咁上下學歷搵得幾多錢

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-9 18:59

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-11-9 09:05
所以窮父母心態好重要、一家齊齊捱出頭定一家怨政府怨世界分別好大

我父母都係鍾意怨嘅人,我就係唔想咁樣生活,先覺得應該要自強。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

knifesheep 發表於 18-11-9 18:29
以那些人既思維,只會覺得︰『我生仔關人咩事?有左就生架啦!』

係完全唔會諗呢樣野。

仲要話,生咗就有人要幫我啦!

男爵府

窮唔緊要,父母一定要愛錫子女 ,!如果父母窮又唔理子女 , 打佢 ,又唔同講法 !老豆賭錢 ,細過周圍借錢 , 受盡親戚白眼冷語 ! 中學從不出街同返屋企食豉油雞蛋飯因為窮 !一杯豆漿4個分 ,新年幾多封都好最後沒收得一封20元 !但我地幾兄妹冇責怪父母可能比呀媽洗腦 ,一出世我地衫都冇 ,媽媽十月懷胎養大 , 唔係一件容易既事 !我自己做左媽媽絕對明白 !我知好多人接受唔到 , 我仲好記得細過雙腳整親 ,媽媽每日背著我睇跌打 ,教我地唔好自卑 , 從來支持冇打沉我地 !雖然細過冇物質 , 冇好生活 , 但我都多謝父母養育18年 !

用戶要求終止服務

jodyfan 發表於 18-11-9 17:08
窮父母只會想自己的貧窮是苦,從來唔認為自己苦了孩子。

孩子是他們的脫貧工具。無恥!

你的留言令我想起一位舊女同事.

佢約20幾年前嫁予一位由中國大陸移居尺來香港,已愈10 多年的男子.

他祖家以務農為生, 而讀書也不多...

記得一次女舊同事同我講....佢老公死都話要添一男半女..

原因正是------> 如果唔生, 第時邊個養我地呀 !

如果也能務農...有田有田, 的確可以種菜種米. 這也可養活人...

但又唔諗下...現在身在香港, 如一心諗住養大一個人, 將來佢一定要/一定會養番你20...30 年呢..

只怕失敗居多.

水晶宮

JoanC 發表於 18-11-9 18:56
我父母都係鍾意怨嘅人,我就係唔想咁樣生活,先覺得應該要自強。

咁你叻性格好

首頁

尾頁

跳至