自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

男爵府

回覆樓主

樓主唔係講緊窮,係賭
爛賭本來就唔會發達,有幾多錢都會敗晒架啦!
窮唔窮生唔生係自己既決定,中意小朋友,有心有力教,生一個小朋絕對應該!聽太多又窮又無心教,反而生多個有伴喎咩邏輯

大宅

NatalieTY 發表於 18-11-9 09:18
樓主唔係講緊窮,係賭
爛賭本來就唔會發達,有幾多錢都會敗晒架啦!
窮唔窮生唔生係自己既決定,中 ...
有個伴我覺得是藉口。

男爵府

SabrinaR 發表於 18-11-9 06:59
其實有d都好慘...

節錄

我覺得心態同埋屋企俾既愛都重要,我生長中產家庭,細個物質上父母都滿足到我,都一樣唔開心,想冇出過世。相反有人貧窮家庭出生,父母亦諗住養兒防老,但從小父母俾到愛佢,所以佢從來冇怨父母。間中會提下以前窮到只淨20蚊既日子,但只係當回憶咁講,唔係埋怨。因為窮過更珍惜依家所擁有。我有問佢如果重新可以揀想唔想出世,佢好肯定答想。

公爵府

樣禾糖 發表於 18-11-9 09:12
如果女家有能力幫上車,而就算女家唔介意男家無本事幫,但男家自己都無面,成個關係都會變質。

...

絶對會..... 對住新抱 親家都無晒底氣
有啲女方家長怕蝕底會要求, 我地出幾多, 你父母要出幾多... 又或者供就有你份 名就無你份 , 同女人要我供就要有我名做法好唔同 因為女人要保障, 男人唔駛 呢啲關係好得意, 講白左就比人話現實, 但根本好多人都係咁諗...

男爵府

我的育兒心得勳章

SabrinaR 發表於 18-11-9 06:59
其實有d都好慘...

節錄

咁case 1真心賤喎,啲錢係交書簿費,俾老豆攞來賭喎。呢啲真係唔好生仔喎。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

我的育兒心得勳章

SabrinaR 發表於 18-11-9 07:06
3. 講起我家姐
以前老母好向左走向右走慳
好鍾意係裕記買d cheap勁衛生巾,大陸牌子,又薄又細塊果d

Case 3 又係喎,佢唔驚個女一日用一塊m巾會感染出事咩。m巾都唔俾用多,咁佢自己呢?個阿媽自己又唔用m巾嘅?

公爵府

good_pig 發表於 18-11-9 09:13
又咁講,廿年後又點知乜嘢世界..

父母生大家果時,都冇諗到廿年後,成年仔女揾唔到食?

嗯...當屋企多左一個人要養時, 你對將來生活會諗得長遠左.. 好多以前唔會諗既野 係生左小朋友之後就會諗, 然後對生唔生多一個會考慮得更仔細.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

rean_chau 發表於 18-11-9 09:22
絶對會..... 對住新抱 親家都無晒底氣
有啲女方家長怕蝕底會要求, 我地出幾多, 你父母要出幾多... 又或者 ...

我無咁諗,一來女多男少,二來社會觀念會因應女仔越來越叻而慢慢改變,三來我對個仔有信心就算佢無樓都一樣可以令我受人尊重。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

bigbighei 發表於 18-11-9 09:18
嘩,你條件已經好好喇,仲諗比首期,如果有咁好候件就不如生多個比個伴個小朋友好過喇.
...

係呀,“諗”嘛,都唔一定有

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係城市生活, 無錢真係好辛苦, 何必要下一代受苦??

大宅

LittleRoxie 發表於 18-11-9 07:05
窮人生冇所謂
但不要一邊生,一邊怨
社會唔公平
講得好好!!

珍珠宮

回覆樓主:

窮人可以生仔,但要有加倍的愛同教導開解小朋友在金錢同物質比不上人的現實。

大宅

我認我mean, 今時今日太窮真係唔好生仔女,我有個friend得個女,之前考到一間出名私立一條龍學校,$4xxx一個月學費都俾唔起,最後要大抽獎讀二線津貼學校...我真心覺得慘...我自己細個屋企都窮,因為冇錢著衫肉酸成日被人笑,而家自己有能力我一定會富養個女,唔會令佢俾人睇低

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

sunnymama2 發表於 18-11-9 09:32
係呀,“諗”嘛,都唔一定有

如果你年紀唔大又有足夠爰心,可以俾到小朋友基本所需更多,生多一個對小朋友成長係一件好事,有時未必係去外國讀書/有樓俾仔女就一係最好,教得好兄弟姊妹一齊成長係無價既,獨生子女好孤單架。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

sunnymama2 發表於 18-11-9 08:43
冇錯,生女傳統上係唔需要比首期呢個思想。

但問心我唔會重男輕女,除非一方親家非常有錢啦。

我路過搭咀,唔好介意。
見身邊有朋友既屋企係咁做法:父母供大既出國,大既供細既出國。而大既不需特別供養父母,細既出國後負責照顧父母一段時間。當大供細出國期間,父母自己都盡力儲錢退休。
唔敢講呢d 做法係好定唔好,不過見好幾個朋友都係咁樣,或者係上一代做法。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

水晶宮

Wild_Lady 發表於 18-11-9 07:47
不嬲都支持太窮唔好生,尤其現今香港社會,仲邊有平養呢回事。

要冇得選擇出世權嘅小朋友同大人一齊捱,過 ...

認同你

公爵府

littlecar 發表於 18-11-9 09:29
我無咁諗,一來女多男少,二來社會觀念會因應女仔越來越叻而慢慢改變,三來我對個仔有信心就算佢無樓都一 ...

心態好好丫~~~ 向你學習.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Wild_Lady 發表於 18-11-9 07:47
不嬲都支持太窮唔好生,尤其現今香港社會,仲邊有平養呢回事。

要冇得選擇出世權嘅小朋友同大人一齊捱,過 ...

AGREE
窮到連生活費都成問題既, 真係唔好生。

Childhood is journey, not a race.

大宅

萍pig 發表於 18-11-9 07:21

窮人生仔冇所謂,但唔好諗著個仔大咗養返你!你比惡劣的童年 ...

首頁
23456...15

尾頁

跳至