自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-9 14:48
唔係叩門,係考插班。
小一派位完了,要插班自己續間考。有機會轉校升班,有機會俾你轉校但重讀
會睇成績 ...

都明,即係今年佢喺某間U/asso讀YR.1,第二年佢成績好,可以有機會轉第二間U

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

minniemouse131 發表於 19-8-9 14:58
都明,即係今年佢喺某間U/asso讀YR.1,第二年佢成績好,可以有機會轉第二間U
...

Year 1開學無耐,已申請定下年轉校了
當然,係有機會要重讀degree year one的,有人會介意,寧願讀完兩年hd申請入讀degree year 3 (一樣,year2開學無耐就申請下年入讀year3)

子爵府

育兒性格勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-9 14:48
唔係叩門,係考插班。
小一派位完了,要插班自己續間考。有機會轉校升班,有機會俾你轉校但重讀
會睇成績 ...

咁樣演繹,完全清楚明白

男爵府

想問下大家ive已交第一期學費,
但剛收到新offer有副學士收,
咁如轉讀副學士, 可否問ive 退回學費?
及要申請退學嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hkgigi 發表於 19-8-9 15:49
想問下大家ive已交第一期學費,
但剛收到新offer有副學士收,
咁如轉讀副學士, 可否問ive 退回學費?

直接問ive好d bor,可能仲有deadline,快手了

伯爵府

juicy媽 發表於 19-8-7 20:57
我大仔今年5月考埋Eng Oral 後,
就準備事前已預告左既5月中及6月初面試。

請問呢D interview 幾時會出時間表?

複式洋房

請問轉科都係2019年10月申請,俾Year 1 成績後,2020年才知是否成功轉科?
若轉科成功,就要讀那科的Year 1,是否這樣?請大家指点一下。

複式洋房

其實我都係dse過來人(emoji)
其實壓力呢家野冇話比唔比 應該係話唔到你比
係事關自己既仔女想要乜?係咪真係想上大學?想讀咩科?呢樣先係最重要
如果係真心想上大學既話 我相信學生們都會自己努力

珊瑚宮

hugub 發表於 19-8-9 09:56
經積分覆核後,若考生的科目成績或分部成績有所改變 ,考評局會退還該科目的積分覆核費用
...

請問 退款係考評局自動安排,還是要由考生主動申請?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-9 11:23
係,可以的

請教如果今年無註冊 jupas offer (如出國留學), 明年還可以用今年成績報讀香港大學嗎?

男爵府

我的理解應該唔得,你可以用出國讀書果年經NJ再報香港嘅大學。

你今年夠分入8大嗎?因為每年收生分數有少少上落,這點要注意。

男爵府

Belavizio 發表於 19-8-10 08:09
我的理解應該唔得,你可以用出國讀書果年經NJ再報香港嘅大學。

你今年夠分入8大嗎?因為每年收生分數有少 ...

成績夠入8大的,只係怕出國讀呢科後唔適合,諗定後路是否可以跳船回港

王國長老

LynneTong_FB 發表於 19-8-9 22:35
請問轉科都係2019年10月申請,俾Year 1 成績後,2020年才知是否成功轉科?
若轉科成功,就要讀那科的Year 1, ...

10月申請,玩到6、7月
你預2、3月左右會有面試;4、5月左右收co;當中學校可能聯絡你補資料之類,亦有機會咩消息都無
如果佢根本無面試/co,咁唔駛講都知衰左;如果佢co要求gpa 4, 咪即係等於無....咁滯;如果佢要求gap 3, 或只要求完成學業,咁就易達標好多;所以一路上你自己都估到下有無機會
至於俾你重讀,定唔駛重讀,就係學校決定了

王國長老

97+01 發表於 19-8-10 01:20
請教如果今年無註冊 jupas offer (如出國留學), 明年還可以用今年成績報讀香港大學嗎?
...

可以
但個人覺得好唔抵

我女係jupas offer+NJ 轉校,我自己觀察,學校揀人同取錄考慮係闊好多。以我女dse成績根本無可能入到呢科,但佢用nj,用佢大學成績、工作經驗、面試等,就成功左 (唔成功咪繼續讀,蝕左d報名費之嘛)

我女同學jupas無要(差1、2分入唔到心儀科目決定出國),點知讀完一個學期返港,話唔鐘意;咁就弊了,佢又唔可以Nj (因已退學),只能jupas,但佢jupas成績無改過,即係咪又係用返舊年一樣嘅牌面,結果依然係派返唔鐘意嘅科目(無得揀,jupas得一個offer)

所以我會建議(應該得),如果出國又想返港,幾大都用nj ,以大學成績做申請考慮,flexible好多亦可同時申請多間

王國長老

Belavizio 發表於 19-8-10 08:09

你今年夠分入8大嗎?因為每年收生分數有少 ...

係得,我女同學岩岩派第二年jupas,但我會建議nj (睇我上一回帖)

王國長老

97+01 發表於 19-8-10 08:28
成績夠入8大的,只係怕出國讀呢科後唔適合,諗定後路是否可以跳船回港
...

如果用nj ,不能中途退學回港,因學校正常出co,最基本最基本都會要求完成果年學業,或要求某gpa,如果已退學就斷纜了

水晶宮

回覆 minniemouse131 的帖子

其實呢d唔叫 轉U,根本係從頭申請讀 yr one, 只不過經 non jupas apply 過
E.g. Completed yr two transfer 其他U yr three 就成功 Tran

男爵府

回覆 97+01 的帖子

希望你小朋友都適應倒。

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

明白了,jm 你好勁!!

王國長老

chocolatebean 發表於 19-8-10 08:53
回覆 minniemouse131 的帖子

其實呢d唔叫 轉U,根本係從頭申請讀 yr one, 只不過經 non jupas apply 過

院校網頁都係叫tran u呀

首頁

尾頁

跳至